Waterstof
Wil uw bedrijf of organisatie aan de slag met waterstof? Wilt u weten welke subsidies er zijn of aan welke regels u moet voldoen? Op deze pagina vindt u meer over de kansen en mogelijkheden van waterstof.
In 2050 moet alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komen. Waterstof kan daar als energiedrager een bijdrage aan leveren. Door energie uit zonnepanelen en windturbines op te slaan en te transporteren als waterstofgas. Zo gaan we richting een toekomst met alleen hernieuwbare (duurzame) energiebronnen.
Welke subsidies kunt u aanvragen?
Hoe werkt waterstof?
Nederland heeft veel kennis over waterstof. Hoe werkt waterstof eigenlijk? En wat zijn de ambities, voordelen en uitdagingen van waterstof in Nederland?
Welke waterstofprojecten zijn er al?
Door onze subsidies kunnen ondernemers innovatieve waterstofprojecten uitvoeren. In de praktijkverhalen leest u meer over deze projecten:
Welke richtlijnen gelden voor waterstof?
Om veilig met waterstof te werken, zijn richtlijnen nodig. Lees wat er op dat vlak gebeurt:
Wilt u samenwerken in een waterstofhub?
Wilt u samen met andere bedrijven in uw omgeving aan de slag met duurzame waterstof, van opwek tot gebruik? Dan kunt u misschien samenwerken in een energiehub met waterstof: een waterstofhub.
Wat zijn internationale kansen voor waterstof?
Waterstof biedt economische kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Waterstoftechnologie kan een belangrijk exportproduct van Nederland worden.
Hoe stimuleren we de ontwikkeling van waterstof?
Het Nationaal Waterstof Programma (NWP) steunt het gebruik van waterstof in verschillende sectoren. Dit helpt de doelen en afspraken voor waterstof te halen. Het NWP ontstond uit het Klimaatakkoord.
Hoe kunt u meedenken?
Wilt u inspraak hebben op de plannen voor waterstof? Bureau Energieprojecten coördineert de vergunningverlening van grote energieprojecten, waaronder waterstof.
Vragen over waterstof?
Wij helpen u graag met al uw vragen over nationale en regionale waterstofprojecten.
*Muziek speelt* Erkan Mercimek – Projectadviseur Waterstof, RVO: Mijn naam is Erkan en ik werk binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, onder andere voor het Waterstofloket. Met het Waterstofloket proberen we de verduurzamingsopgave in heel Nederland te ondersteunen, samen met de MKB'ers. Het Waterstofloket is bedoeld voor veel verschillende MKB's, het is heel erg breed. Ik kan als voorbeelden geven: een partij die iets wil doen met waterstoftankstations, of partijen in de glastuinbouw die willen overstappen op waterstof, maar het kunnen ook producenten van waterstof zelf zijn die aan de slag gaan met electrolysers. De reden dat we MKB'ers nodig hebben is omdat zij verspreid zijn door heel Nederland en de verduurzamingsopgave moet ook in heel Nederland plaatsvinden. Jeroen Janssen – Projectmanager H2Hollandia: H2Hollandia in het kort is hernieuwbare waterstofproductie uit lokaal geproduceerde zonnestroom. RVO heeft ons met een aantal onderdelen geholpen in het project. Allereerst heeft RVO geholpen met het implementeren van de Europese regelgeving rondom hernieuwbare waterstofproductie. Daarnaast hebben we kennis van RVO kunnen gebruiken over de andere waterstofprojecten in Nederland. En als laatste hebben we samen met RVO een subsidiebeschikking gekregen op het project, wat voor ons de financiering uiteindelijk makkelijker zal maken. We zijn hier bij de locatie waar het systeem straks gebouwd gaat worden. Hier hopen we dus aan het einde van 2024 hernieuwbare waterstof te produceren. Zonder deze hulp van RVO was het voor ons moeilijker geweest om zover te komen met het project als we nu zijn. Dan hadden we zowel aan de subsidiekant als aan de implementatie van de regelgeving toch heel wat hordes moeten nemen, dus daar zijn we echt dankbaar voor. Erkan Mercimek – Projectadviseur Waterstof, RVO: Het mooie aan ons is: we zijn gratis, we zijn vrijblijvend, we kunnen laten zien waar je financiering kan krijgen, en dit doen we van begin tot eind. *Muziek speelt* Logo Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verschijnt in beeld. Beeldtekst: Meer weten over het waterstofloket? Neem contact op via waterstof@rvo.nl. *Muziek eindigt*