Werk samen in een waterstofhub

Laatst gecontroleerd op:
8 januari 2025
Gepubliceerd op:
3 december 2024

Wilt u als ondernemer of decentrale overheid verduurzamen, maar is er in uw omgeving nog weinig duurzame energie, zitten de energienetten vol of weet u niet waar u moet beginnen? Wilt u samen met anderen in uw omgeving aan de slag met verduurzaming en duurzame waterstof? Dan kunt u misschien samenwerken in een energiehub met waterstof: een waterstofhub. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden van een waterstofhub. En wanneer een waterstofhub niet geschikt is voor u. 

Wat is een waterstofhub? 

Een waterstofhub is een complexe energiehub met daarbinnen een rol voor waterstof. Ondernemers die bij elkaar in de buurt zitten en die willen verduurzamen, werken hierin samen. Een waterstofhub is een lokale energieketen. Hierin legt de energie de hele weg af, van bron naar gebruiker. Opwek, transport, opslag en gebruik van energie en waterstof liggen hier dus dicht bij elkaar. De ondernemers kunnen uit verschillende sectoren samenkomen in een waterstofhub: industrie, verkeer en vervoer, land- en tuinbouw, waterschappen of bouw. Het combineren van sectoren zorgt voor evenwicht in de waterstofhub. 

Afbeelding met weergave van waterstofhub

Voor een waterstofhub is systeemintegratie (technisch management) nodig tussen de verschillende energiestromen. En er moet procesmanagement zijn tussen de verschillende betrokken gebruikers.

Diagram van een waterstofhub

Een waterstofhub gaat over de hele energieketen, inclusief het proces:

  • Van opwek (duurzame energie, water of waterstof), transport en opslag van de waterstof, tot gebruik (waterstof, zuurstof, warmte en elektriciteit);
  • Technisch projectmanagement, zoals systeemintegratie en slimmer omgaan met energie;
  • Procesmanagement (bijvoorbeeld met een belangenbehartiger) en de organisatievorm.

Net zoals in een energiehub, kunnen er meerdere energieketens in een waterstofhub zijn: waterstof, elektriciteit, biogas, maar er is ook ruimte voor zuurstof en restwarmte-uitwisseling.

Waterstofhub opschalen

De minimale productie van waterstof in een waterstofhub is 1 megawatt (MWe) en maximaal 25 MWe. Vaak begint een waterstofhub klein (enkele MWe). Als de waterstofhub in gebruik is, kan die uitbreiden naar een groter vermogen. Dat geldt niet alleen voor het productievermogen van waterstof, maar ook het energiesysteem zelf kan uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld door andere energieketens samen te voegen met de waterstofhub. Na verloop van tijd kunt u delen aan het energiesysteem toevoegen. Denk aan het aansluiten van extra opwek van duurzame energie, een nieuwe waterstofgebruiker uit een andere sector of biogas uit de buurt.

Webinar Waterstofhubs in de regio

In het webinar 'Waterstofhubs in de regio' op 2 juli 2024 vertelden wij decentrale overheden meer over wat een waterstofhub is, hoe zo’n hub eruitziet en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens lichtten we toe wat de rol van een waterstofhub kan zijn op gemeentelijk, regionaal en nationaal niveau.  

Aan de slag met een waterstofhub

Wilt u gaan samenwerken in een waterstofhub? Hieronder staan de 4 fasen zoals ze in de energiehubs routekaart staan, die is gebaseerd op de EIGEN blauwdruk. Deze blauwdruk gaat niet in op het gebruik van waterstof in een energiehub. Daarom vulden we deze aan met onderdelen voor een waterstofhub. U leest ook welke subsidies u kunt aanvragen per fase. Let op: in sommige gevallen kunt u subsidies niet combineren.

Fase 1: verken de mogelijkheden

Is het interessant om waterstof te gebruiken in uw omgeving, of is een andere verduurzamingsmethode beter? Hoe komt u aan water voor elektrolyse? Zijn er ondernemers of waterschappen in uw omgeving die samen willen optrekken in het verduurzamen met waterstof? Verken of u een samenwerkingsverband (consortium) kunt vormen. Let erop dat de afstand tussen de onderdelen van de energieketen maximaal ongeveer 5 kilometer is. Een waterstofhub starten op één bedrijventerrein is vaak makkelijker, omdat de parkmanager van het terrein meestal kan ondersteunen. Verdeeld over verschillende locaties die (voor een deel) buiten bedrijventerrein(en) of over grenzen van een gemeente of provincie liggen, is een waterstofhub starten vaak een stuk moeilijker. 

Maak uw project bekend en meld het aan bij de Missie H2 & TKI Waterstofkaart. Mogelijk krijgt u hierdoor nog meer partijen in uw omgeving enthousiast. Of krijgt u van anderen kennis voor het verder ontwikkelen van uw waterstofhub.

Hulp bij een samenwerking opbouwen

Wij helpen graag met het verbinden van ondernemers. En we kennen veel partijen vanuit ons netwerk. Dus als u nog ondernemers mist in uw waterstofhub, verbinden wij u graag met andere ondernemers die wij kennen in uw omgeving. Binnen RVO staan er (waterstof-)experts voor u klaar die actief zijn in alle sectoren: industrie, verkeer en vervoer, land- en tuinbouw, waterschappen en bouw. Vanuit ons netwerk en met onze kennis helpen we u graag verder in de ontwikkeling van een waterstofhub. Stuur een mail naar waterstof@rvo.nl met uw vraag.

Subsidie voor fase 1

In deze fase kunt u subsidie aanvragen via de provincie met het Stimuleringsprogramma Energiehubs voor het procesmanagement. Ook in de 2e en 3e fase kunt u deze subsidie gebruiken.

Energiehub Hessenpoort

Bekijk de video over energiehub Hessenpoort.

Waterstofhub in de praktijk

Leer van initiatieven die al af of een eind op weg zijn. Ook grotere initiatieven waar u op het eerste gezicht misschien weinig aansluiting ziet. De basisproblemen in de techniek kunnen heel vergelijkbaar zijn. Smart Energy Hub Hessenpoort in Zwolle focust op het monitoren en beheren van de vraag, het aanbod, de opslag en het omzetten van duurzame energie.

Fase 2: onderzoek en ontwerp de waterstofhub

Inventariseer de energiestromen van alle ondernemers, inclusief productie-, opslag- en transportcapaciteit. Onderzoek de haalbaarheid met een haalbaarheidsonderzoek en de vergunningen die u nodig heeft. Denk bij het selecteren van de productielocatie aan de veiligheid. Het is belangrijk dat u de omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s meeneemt bij de ontwikkeling van een hub. 

Voer vervolgens een Front End Engineering Design-studie (FEED) uit zodat u een Final Investment Decision (FID) kunt nemen. In een FEED-studie werkt u alle technische beschrijvingen en kosten van het project precies uit. Hier zit ook een gedetailleerde planning van het project bij. Dit zijn ingrijpende stappen die vaak veel geld en tijd kosten. We staan u ook in deze fase graag bij.

We zijn bezig met een stappenplan voor het vergunningentraject voor kleine waterstofprojecten. Dit overzicht vindt u halverwege 2025 op deze pagina.

Subsidie voor fase 2

In fase 2 kunt u gebruikmaken van de volgende subsidies:

Fase 3: start de bouw van de waterstofhub

Bouw de installaties en de infrastructuur van de waterstofhub. Het bouwen van elektrolysers is een vrij nieuwe technologische ontwikkeling, dus bouwers hebben nog niet altijd voldoende kennis over waterstoffabrieken en grote installaties. Houd hier rekening mee in uw planning. Test de opstellingen en de infrastructuur op functioneren en veiligheid. Hoe u veilig omgaat met waterstof, vindt u in de zogenaamde richtsnoeren voor waterstofveiligheid. We werken daarnaast aan een richtsnoer voor kleinschalige waterstofverbranding.

Subsidie voor fase 3

Fase 4: neem de waterstofhub in gebruik

U begint met het produceren en gebruiken van energie in uw waterstofhub. Dit betekent ook dat u andere energieketens kunt gaan samenvoegen in uw waterstofhub. U heeft een stap in de verduurzaming gezet. Na het doorlopen van deze fases, kunt u opschalen als u kansen ziet voor uitbreiding. Of doordat ondernemers in uw omgeving willen aansluiten.

Meer weten?

Mist u nog informatie over waterstofhubs? Of kunnen wij helpen bij uw waterstofhub? Mail uw vraag naar waterstof@rvo.nl met in de onderwerpregel ‘waterstofhubs’.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?