Tijdelijk gesloten voor aanvragen

TSE Industrie studies

Laatst gecontroleerd op:
31 maart 2025
Gepubliceerd op:
19 juni 2017

Bent u ondernemer en wilt u een innovatie of al uitontwikkelde technologie testen of demonstreren in de industrie? Wilt u weten of dit haalbaar is of welke milieu-investering u nodig heeft? Helpt u met dit project de CO2-uitstoot in de Nederlandse industrie verminderen, binnen 10 jaar na de afloop van de studie? Vraag dan de subsidie Topsector Energie (TSE) Industrie studies aan.

Budget en aanvraagperiode

Startdatum:
woensdag 1 mei 2024
09:00
Einddatum:
maandag 31 maart 2025
17:00
Voor een haalbaarheids- of milieustudie maximaal € 4.000.000 per project. Voor een vergelijkbare studie maximaal het bedrag dat u mag ontvangen aan de-minimissteun.
Totaal budget:
€ 26.400.000
Aanvullende informatie:
In mei 2025 volgt een nieuwe aanvraagronde (onder voorbehoud van de officiële bekendmaking hiervan in de Staatscourant).

Waarvoor krijgt u subsidie?

U wilt een innovatie of al uitontwikkelde technologie testen of demonstreren die helpt de CO2-uitstoot in industriële processen te verminderen tegen lage kosten. U wilt weten of dit haalbaar is of welke milieu-investering u nodig heeft. U kunt subsidie aanvragen voor 3 typen studies. Vraag ons om advies als u twijfelt over de categorie waaronder uw studie valt.

Haalbaarheidsstudie

U doet een studie om u voor te bereiden op een pilotproject. Het doel van de studie is om een weloverwogen besluit te nemen of u wel of niet doorgaat met de uitvoering van het pilotproject. De studie bestaat vooral uit deskresearch. U laat objectief de sterke en zwakke punten van uw project zien. U brengt de kansen en risico’s in kaart. Hierbij geeft u aan wat u nodig heeft om uw project uit te voeren. U laat de kans van slagen zien.

Milieustudie

U doet een studie om u voor te bereiden op een demonstratieproject  of een project naar een al uitontwikkelde technologie. Bij een milieustudie stelt u de vraag welke investeringen u nodig heeft om een hoger niveau aan milieubescherming te halen. Een milieustudie helpt uw bedrijf de milieu-uitgangssituatie te bepalen en een keuze te maken tussen verschillende mogelijkheden. 

Alleen de onderdelen van de studie die u nodig heeft om te kunnen besluiten over de investering, vallen onder de subsidie. Denk aan pre-engineering of onderdelen van Front End Engineering Design (FEED).

Let op: doet u een milieustudie naar een technologie die al uitontwikkeld is? Dan vallen alleen de kosten van anderen (derden: niet uit dezelfde groep) onder de subsidie.

Vergelijkbare studie

In een vergelijkbare studie onderzoekt u een milieu-investering in een demonstratieproject of in een project met een al uitontwikkelde technologie die niet valt onder een milieustudie. Het gaat om een investering die niet onder de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) valt.

Voor de aanvraag van een vergelijkbare studie heeft u een de-minimis verklaring nodig. U geeft hierin aan hoeveel ‘de-minimissteun’ uw bedrijf heeft ontvangen. 

Voor welke onderwerpen vraagt u subsidie aan? 

U kunt denken aan de volgende onderwerpen: 

  • studies naar procesefficiëntie;
  • studies naar vervanging van primaire grondstoffen door secundaire (hergebruikte, teruggewonnen of gerecyclede) grondstoffen; 
  • studies naar afvang, gebruik en opslag van CO2;
  • studies naar elektrificatie. 

Waarvoor krijgt u geen subsidie?

U krijgt geen subsidie voor:

  • studies naar de geologische opslag van CO2 op land;
  • studies naar CO2-afvang bij elektriciteitsproductie of elektriciteit en warmteproductie uit fossiele brandstoffen, met uitzondering van afvalverbrandingsinstallaties (AVI) of afvalenergiecentrales (AEC);
  • studies naar de haalbaarheid van projecten over investeringen in uitrusting, machines en industriële productiefaciliteiten die gebruikmaken van fossiele brandstoffen (inclusief aardgas). Wel onder deze subsidie vallen: studies naar de haalbaarheid van projecten over de installatie van uitbreidingen die het niveau van milieubescherming verbeteren van bestaande uitrusting, machines en industriële productie-installaties verbeteren. Maar alleen als die niet leiden tot een uitbreiding van de productiecapaciteit of tot een hoger verbruik van fossiele brandstoffen.

Voorwaarden

Uw project moet passen binnen de zojuist genoemde onderwerpen. Daarnaast moet u voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden voor deze regeling. En aan de algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen. 

In de praktijk

Een gevel die warmte binnenhoudt in de winter en buiten houdt in de zomer. TNO en eLstar Dynamics testen deze slimme technologie samen met de TU Eindhoven onder de naam SolarBeat. “Bouwbedrijven en ontwikkelaars willen deze techniek graag gebruiken,” zegt Romaric Massard, technisch directeur van eLstar Dynamics. Dit project krijgt subsidie van RVO via TSE Industrie Studies.

Lees verder

Toets uw projectidee

Vraag nu zonder verplichtingen advies over uw projectidee. Door dit te doen voordat u de aanvraag doet, vergroot u de kans dat uw project slaagt.

  • Bespreek samen de haalbaarheid van uw idee en de kansen op succes.
  • Leg uw idee uit en krijg direct feedback.
  • Ontdek mogelijk andere subsidies die voor u interessant zijn.

Vul het projectideeformulier in. Eén van onze projectadviseurs neemt snel contact met u op.

Laat uw projectidee toetsen

Na uw aanvraag

Heeft u al een project lopen? Via ons digitale aanvraagportaal kunt u uw aanvraag beheren. Hier kunt u:

  • de voortgang van uw project doorgeven;
  • wijzigingen in uw project doorgeven;
  • vaststelling voor uw subsidie aanvragen. 

Lees meer over de acties na uw aanvraag

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?