Waterstofproductie op zee

Laatst gecontroleerd op:
2 december 2024
Gepubliceerd op:
18 november 2024

Heeft u interesse in het produceren van waterstof op zee? Met demonstratieprojecten doen we kennis en ervaring op voor gebruik van deze technologie op zee. Op deze pagina leest u over onze plannen voor deze demonstratieprojecten.

Waarom demonstratieprojecten?

Nederland heeft de ambitie om grootschalig windenergie op zee te ontwikkelen. Dit helpt bij de Nederlandse klimaatdoelstellingen en de verduurzaming van ons energiesysteem (de manier waarop we energie opwekken en gebruiken). Waterstofproductie op zee zien we als een belangrijke manier om duurzaam opgewekte elektriciteit van windparken op zee blijvend onderdeel te maken van ons energiesysteem.

Samen met ontwikkelaars, netbeheerders, leveranciers en andere stakeholders willen we ervaring opdoen met demonstratieprojecten op zee. Dit helpt om risico’s te verminderen en projecten tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.

Wat zijn de plannen?

Er komen 2 waterstofdemonstratieprojecten. In deze demonstratieprojecten bouwen we een elektrolyser (installatie voor waterstofproductie) op zee. 

  • Project 1 gaat om een elektrolyser met een vermogen van ongeveer 30-50 megawatt. 
  • Project 2 gaat om een elektrolyser met een vermogen van ongeveer 500 megawatt. 

Het kabinet heeft de voorkeurslocaties voor de 2 waterstofdemonstratieprojecten bekendgemaakt. 

Wilt u het eerste demonstratieproject uitvoeren?

Wij selecteren één consortium van samenwerkende partijen dat demonstratieproject 1 gaat uitvoeren. Dat consortium ontvangt een subsidie. Via een ‘oproep tot voorstellen’ (call for proposals) kunt u een projectvoorstel indienen.

Doe mee aan de internetconsultatie

U kunt tot en met 26 januari 2025 meedoen aan een internetconsultatie over deze oproep. Op basis van de uitkomsten van de consultatie zetten wij in het eerste kwartaal van 2025 de definitieve oproep tot voorstellen open. 

U kunt dan een concreet projectvoorstel indienen over de voorbereiding, bouw en het gebruik van demonstratieproject 1. U geeft hierbij aan hoe uw voorstel voldoet aan de voorwaarden, en bijdraagt aan de leerdoelen van het project. Deze oproep is waarschijnlijk 3 maanden open. Daarna beoordelen wij samen met een College van Deskundigen de voorstellen, en selecteren het winnende consortium. Voor het winnende consortium maken wij in de 2e helft van 2025 een subsidie.

Onderzoek naar waterstofproductie op zee

Tegelijkertijd starten wij in 2025 samen met TNO een onderzoeksprogramma voor waterstof op zee. Dit loopt naast de bestaande pilots en andere demonstratieprojecten voor waterstofproductie op zee. Demonstratieproject 1 gaat veel samenwerken en kennisdelen met dit onderzoeksprogramma.

Leerdoelen demonstratieprojecten

In onderstaande documenten vindt u 5 thema's met leerdoelen voor de demonstratieprojecten van waterstofproductie op zee. Deze leerdoelen namen we mee in de interessepeiling.

Resultaten interessepeiling

Begin 2024 organiseerden we een interessepeiling over het eerste waterstofdemonstratieproject op zee. Veel respondenten geven aan dat zij interesse hebben om op een manier bij waterstof op zee betrokken te zijn, nu of in de toekomst. Van de 56 respondenten geven 41 partijen aan actief betrokken te willen zijn en 10 dat ze het nog niet weten. 5 partijen geven aan geen interesse te hebben in betrokkenheid bij project 1. We maakten een samenvatting van de resultaten.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?