Registratieregels voor dierenartsen
Als dierenarts krijgt u te maken met registratieregels voor honden. U registreert bijvoorbeeld elke 528-chip die u aanbrengt. Ook krijgt u te maken met het Europese dierenpaspoort (EU-paspoort). Hiervoor is een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) nodig van uw praktijk.
UBN voor uw praktijk
De praktijk waar u werkt moet een UBN hebben. U als dierenarts niet. Het UBN geldt namelijk voor de locatie, niet voor personen. U bent als dierenarts of paraveterinair in Nederland geregistreerd bij het CIBG. Het CIBG geeft uw gegevens zoals uw praktijkadres aan ons door. Hierdoor bent u automatisch bij ons geregistreerd. Uw praktijkadres krijgt dan automatisch een UBN als het dat nog niet had.
Wat registreert u?
U registreert gegevens in een aangewezen portaal (website). Vanaf 1 november 2021 registreert u:
- iedere 528-chip die u in een dier plaatst;
- de import van een hond;
- de geboortemelding van een hond met onbekende herkomst;
- de uitgifte van een paspoort.
U heeft een account nodig bij één van de aangewezen portalen om daar een hond te kunnen registreren. Het maakt niet uit voor welk portaal u kiest. Hiervoor heeft u uw relatienummer van RVO en het UBN van uw praktijk nodig. En het UBN van de houder van de hond. Heeft de houder geen UBN? Chip de hond dan niet en geef geen paspoort uit. Doe ook geen import- of geboortemelding van een hond met onbekende herkomst.
Het Europees dierenpaspoort
Een hond heeft een paspoort nodig als deze:
- na 1 november 2021 geboren is;
- na 1 november 2021 uit een land uit de Europese Unie (EU) is gekomen;
- wordt overgedragen (gekocht, verkocht of weggegeven);
- naar het buitenland gaat.
U mag alleen een paspoort uitgeven als de hond gechipt is en de houder een UBN heeft. Het paspoortnummer wordt in het portaal automatisch gekoppeld aan het chipnummer van de hond.
Importmeldingen
Voor een importmelding van een hond heeft u de volgende informatie nodig:
- Het UBN van de houder van de hond.
- Het chipnummer van de hond.
- Het nummer van het EU-dierenpaspoort van de hond.
- Een certificaatnummer uit TRACES (bij commercieel verkeer uit een EU-land).
Komt de hond niet uit de EU? Dan heeft u ook het nummer van het gezondheidscertificaat nodig. U geeft in dit geval zelf het EU-dierenpaspoort af. U zet ook het land van herkomst in het paspoort.
Zwerfdierorganisaties
Wil iemand namens een zwerfdierorganisatie de import van een hond laten registreren? Dan kan dat door een machtiging. De zwerfdierorganisatie maakt zelf een machtigingsdocument met daarin:
- de naam en het adres van de zwerfdierorganisatie;
- het UBN van de zwerfdierorganisatie;
- het chipnummer van de hond;
- de importdatum;
- de naam en het adres van de gemachtigde.
Bij de registratie geeft u het UBN van de zwerfdierorganisatie op.
Versoepeling van importeisen voor huisdieren uit Oekraïne vervalt
Sinds 15 juni 2023 is de versoepeling van de importeisen voor huisdieren uit Oekraïne vervallen. Meereizende honden vanuit Oekraïne registreert u vanaf 15 juni 2023 dan ook niet meer op het UBN van de praktijk.
Huisdieren die vanuit Oekraïne met hun eigenaren meereizen moeten sinds 15 juni 2023 voldoen aan de algemene importeisen voor huisdieren uit derde landen. Een derde land is een land buiten de Europese Unie.
Dit betekent bijvoorbeeld dat een huisdier uit een derde land een chip heeft en een rabiësvaccinatie. Minimaal 30 dagen na de vaccinatie is er bloed afgenomen voor een bloedtest (titerbepaling). Bij een goede uitslag volgt een wachttijd van tenminste 3 maanden, voordat het dier naar de EU mag komen. Ook heeft het dier een officiële gezondheidsverklaring nodig. Meer informatie vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA).
Veelgestelde vragen
Wilt u weten wat het UBN van uw praktijk is? Volg deze stappen:
- Ga naar mijn.rvo.nl en klik op Huisdierlocatie registreren.
- Log in met uw DigiD. Heeft u deze nog niet? Vraag deze dan eerst aan via de website van DigiD.
- Ga naar het menu Houder en UBN / Selecteren UBN.
- Selecteer bij het veld Type Bedrijfsvestiging ‘Praktijkadres’ en klik op Volgende.
- U ziet uw relatienummer bij RVO en de UBN’s van de praktijken waar u werkt.
Tip: controleer of uw gegevens goed staan bij het CIBG. Staan ze niet goed? Verander ze naar de juiste gegevens. Binnen 24 uur zijn uw gegevens automatisch bijgewerkt in ons systeem.
Alleen u als dierenarts mag deze hond chippen en registreren. En u geeft het paspoort uit. Dit kunt u alleen doen als u het UBN van de houder heeft. U kunt de hond niet koppelen aan een fokker of een importeur. Daarom koppelt u de hond aan de houder. Bij de registratie meldt u dat de herkomst van de hond onbekend is.
U heeft de volgende informatie nodig voor de registratie:
- Uw eigen CIBG-nummer.
- Het UBN van uw praktijkadres.
- Het nummer van de chip of het paspoort.
- Het UBN van de houder.
Als u bijvoorbeeld een chip aanbrengt, meldt u dit in een aangewezen portaal. Dit doet u door deze stappen te volgen:
- U logt in als dierenarts op een aangewezen portaal. Hier kunt u kiezen welke melding u wilt doen. Zoals een chipaanbrenging of een paspoortuitgifte.
- Kies bijvoorbeeld voor Chipaanbrenging.
- Vul de verplichte velden in en verstuur het formulier.
Heeft u vragen bij het doorgeven van een melding? Neem daarvoor contact op met het portaal dat u gebruikt.
Als u de geboortedatum niet weet of deze niet vertrouwt, maakt u een inschatting. Deze datum registreert u dan als geboortedatum.
Na de bijplaatsing plakt u de sticker van de tweede chip in Rubriek III. Zorg dat beide stickers goed leesbaar zijn. Lamineer de pagina opnieuw. In Rubriek XII meldt u de gebeurtenis, de plaats en tijd. Daarbij zet u de stempel en plaatst u uw handtekening.
Ja, dat mag. Bij de uitgifte van een nieuw of vervangend paspoort mag de houder het oude paspoort houden. Het oude paspoort maakt u dan onklaar door bijvoorbeeld inknippen of door een gat of inkeping aan te brengen.
Een paraveterinair mag alleen chippen en registreren als hij ingeschreven staat in het chippersregister. Dit doet hij op zijn eigen CIBG-nummer.
Heeft de dierenarts de chip ingebracht en het paspoort uitgegeven? Maar doet de paraveterinair de registratie? Dan gebruikt de paraveterinair voor deze registratie het CIBG-nummer van de dierenarts.
Nee, dit is niet meer nodig. Deze informatie wordt gelijk doorgegeven aan onze centrale database. Daar worden de gegevens opgeslagen en bewaard. Dit geldt ook voor de registratie van de aanbrenging van een 528-chip.
Werkt u op meerdere vestigingen? Geef de andere praktijkadressen dan ook door aan het CIBG. U kunt maximaal 3 praktijkadressen opgeven. Registreer bij het CIBG in ieder geval de hoofdvestiging als een van de praktijkadressen. Op het UBN van de hoofdvestiging bestelt u ook de paspoorten en chips. In het portaal kunt u alle meldingen en registraties doen. Het maakt niet uit in welke vestiging u op dat moment werkt.
Nee, de houder kiest zelf bij welk van de aangewezen portalen hij de registratie doet. Dit hoeft dus niet hetzelfde portaal te zijn als bij de registratie door de dierenarts.
Nee, voor het registreren van de chipaanbrenging is een UBN niet nodig. Gaat u de kat chippen? Dan registreert u een 528-chip met diersoort 'Overig' bij een portaal. De houder van de kat hoeft ook geen registratie te doen in het I&R systeem. Wij krijgen deze registratie automatisch van het portaal door, zodat de chip verantwoord/gemeld is.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur