Veelgestelde vragen dierenartsen
Lees de antwoorden op veelgestelde vragen door dierenartsen over de nieuwe registratieregels voor honden.
U registreert alleen honden op het UBN van de praktijk voor vluchtelingen met hun eigen dieren. En de vluchteling heeft een eigen adres in Nederland.
Voor gechipte honden doet u een importmelding op het UBN van de praktijk. Als het nodig is geeft u een paspoort uit. De paspoortmelding doet u op het UBN van de praktijk. Zet altijd het woord ‘Oekraïne’ in een melding van een hond uit het oorlogsgebied.
Bij een hond zonder chip brengt u een 528-chip aan.
Let op: U meldt nu geen aanbrengingsmelding bij het portaal. Dit levert een harde foutmelding op. U doet een importmelding op het UBN van de praktijk. Zet hierbij het woord ‘Oekraïne’ bij de importmelding. Er volgt nu een waarschuwing dat voor dit chipnummer nog geen aanbrenging is gemeld. U negeert deze waarschuwing. Wij zorgen ervoor dat de merkaanbrenging binnen een week in I&R staat.
Meer informatie over huisdieren uit het oorlogsgebied leest u op Honden uit het buitenland.
Voor een importmelding van een hond heeft u de volgende informatie nodig:
- het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van de houder van de hond;
- het chipnummer van de hond;
- het nummer van het EU-dierenpaspoort van de hond;
- een certificaatnummer uit TRACES (bij commercieel verkeer uit een EU-land).
Komt de hond niet uit de EU? Dan heeft u ook het nummer van het gezondheidscertificaat nodig. U geeft in dit geval zelf het EU-dierenpaspoort af. U zet ook het land van herkomst in het paspoort.
U mag deze hond chippen en registreren. En u geeft het paspoort uit. Dit kunt u alleen doen als u het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van de houder heeft. U kunt de hond niet koppelen aan een fokker of een importeur. Daarom koppelt u de hond aan de houder. Bij de registratie meldt u dat de herkomst van de hond onbekend is. De hond wordt dan gezien als een hond van onbekende herkomst.
U heeft de volgende informatie nodig voor de registratie:
- uw eigen CIBG nummer;
- het Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van uw praktijkadres;
- het nummer van de chip of het paspoort;
- het UBN van de houder (bij honden).
Voor de registratie van 528-chip of EU-dierenpaspoort van een ander dier (bijvoorbeeld een kat) is een UBN van de houder niet nodig.
Als u bijvoorbeeld een chip aanbrengt, meldt u dit in een aangewezen portaal. Dit doet u door deze stappen te volgen:
- U logt in als dierenarts op een aangewezen portaal. Hier kunt u kiezen welke melding u wilt doen. Zoals een chipaanbrenging of een paspoortuitgifte.
- Kies bijvoorbeeld voor Chipaanbrenging.
- Vul de verplichte velden in en verstuur het formulier.
Heeft u vragen bij het doorgeven van een melding? Neem daarvoor contact op met het portaal dat u gebruikt.
Als u de geboortedatum niet weet of deze niet vertrouwt, maakt u een inschatting. Deze datum registreert u dan als geboortedatum.
Bij het plaatsen van een nieuwe chip vraagt u ook een nieuw paspoort aan. Het oude chipnummer en het oude paspoortnummer noteert u in Rubriek XII van het nieuwe paspoort. Het bijschrijven van de vervangende chip in het oude paspoort is dan niet meer aan de orde. Hiermee voorkomen we dat een hond zonder chip gekoppeld wordt aan een paspoort van een andere hond.
Ja, dat mag. Bij de uitgifte van een nieuw of vervangend paspoort mag de houder het oude paspoort houden. Het oude paspoort maakt u dan onklaar door bijvoorbeeld inknippen, of door een gat of inkeping aan te brengen.
Een paraveterinair mag alleen chippen en registreren als hij ingeschreven staat in het chippersregister. Dit doet hij op zijn eigen CIBG-nummer.
Belangrijk: heeft de dierenarts de chip ingebracht en het paspoort uitgegeven? Maar doet de paraveterinair de registratie? Dan gebruikt de paraveterinair voor deze registratie het CIBG-nummer van de dierenarts.
Bent u inschreven als paraveterinair of dierenarts bij het CIBG en gekoppeld aan een UBN van het praktijkadres? Dan kunt u zich niet apart als chipper bij ons registreren. Dan bent u namelijk al beroepsmatig bij ons geregistreerd.
Nee, dit is niet meer nodig. Deze informatie wordt gelijk doorgegeven aan de centrale database van RVO. Daar worden de gegevens opgeslagen en bewaard. Dit geldt ook voor de registratie van de aanbrenging van een 528-chip.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit