Innovatiemissies in de praktijk
Bekijk video's en en lees praktijkverhalen van voorgaande innovatiemissies. De video's en praktijkverhalen geven u een impressie van de ervaringen van deelnemers tijdens een missie.
Recente innovatiemissies
Lees alles over de laatste internationale innovatiemissies. Of bekijk het overzicht per onderwerp.
Van 11 tot en met 14 september bezocht een Nederlandse delegatie van ruim 30 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, van kennisinstellingen en overheid Noord-Duitsland.
De luchtvaartclusters in Hamburg en Bremen staan bekend om hun innovatieve vermogen en hoogstaande maakindustrie. Zo is het onder meer een van de thuishavens van Airbus. In 3 toonaangevende instituten, ZAL, CTC en EcoMA, werken experts van Airbus samen met onderzoekers vanuit onderzoeksinstituten zoals Fraunhofer en DLR aan technologie voor de volgende generatie duurzamere vliegtuigen.
De innovatiemissie stond in het teken van het intensiveren van de banden met Airbus en het Duitse luchtvaart innovatie-ecosysteem. Vanuit hier versterkt Nederland haar positie als koploper in het verduurzamen van de luchtvaart.

Bekijk de video
In april 2023 vond de innovatiemissie Luchtvaart Brazilië naar São José dos Campos plaats. Deze stad is het hart van het Braziliaanse luchtvaart-ecosysteem. De focus van de innovatiemissie lag op duurzame luchtvaart, militaire luchtvaart en toekomstige concepten voor luchtmobiliteit. Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid namen deel aan de missie. Het doel was om het Nederlandse luchtvaart-ecosysteem en het Braziliaanse luchtvaart-ecosysteem met elkaar samen te brengen.

Het Nederlandse Innovatie Attaché Netwerk in Tokyo kijkt - in samenwerking met de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) - terug op een succesvolle innovatiemissie over semiconductors (halfgeleiders). Deze vond plaats van 16 tot en met 23 juni 2023.
De opbrengst was groot. De banden tussen Nederland en Japan werden versterkt en er werden:
- 2 overeenkomsten ondertekend;
- 3 evenementen georganiseerd; en
- 13 Japanse organisaties bezocht.
De 40 Nederlandse afgevaardigden ontmoetten tijdens het 5-daagse bezoek maar liefst 293 Japanse professionals van bedrijven, onderzoeksinstituten en publieke organisaties.
Eén van de hoogtepunten van de missie was de ondertekening van een memorandum van overeenstemming (een niet-juridisch bindende een internationale schriftelijke beleidsafspraak) door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie om samen te werken op het gebied van halfgeleiders. Deze gebeurtenis werd breed uitgemeten door de Japanse pers. Bij de ondertekening waren Yasutoshi Nishimura - de Japanse minister van Economie, Handel en Industrie - en Peter van der Vliet - de Nederlandse ambassadeur in Japan - aanwezig.
Deze memorandum van overeenstemming houdt in dat de Japanse en Nederlandse overheden de samenwerking tussen de private en publieke sector op het gebied van halfgeleiders en aanverwante technologieën (zoals fotonica) makkelijker zullen maken. Dit gaan ze doen door onder andere informatie over het beleid te delen en samenwerking tussen onderzoekslaboratoria te bevorderen.
Praktijkverhalen
"De Netherlands Trade and Investment Office heeft ons enorm geholpen door Taiwanese contacten aan te dragen. Ze ondersteunen ons ook in het onderhouden van die contacten, bijvoorbeeld door te vertalen tijdens meetings."
Lees het verhaal van Somni Solutions. Het bedrijf nam deel aan een innovatiemissie van RVO in Taiwan.
"Wij willen de publieke ruimte slimmer inrichten. We willen functies combineren om de ruimte in de stad slimmer te optimaliseren en dynamisch te gebruiken."
Lees het verhaal van Coding the Curbs. Het bedrijf codeert stoepen om zo de publieke ruimte slimmer in te richten.