Innovatiemissies in de praktijk

Gepubliceerd op:
28 mei 2015
Laatst gecontroleerd op:
22 november 2022

Bekijk video's en en lees praktijkverhalen van voorgaande innovatiemissies. De video's en praktijkverhalen geven u een impressie van de ervaringen van deelnemers tijdens een missie.

Innovatiemissie Verenigde Staten - 22 tot en met 28 oktober 2022

Een groep mensen zit aan een vergadertafel te overleggen

Van 22 tot 28 oktober organiseerden RVO en het Netherlands Innovation Network in Boston (Verenigde Staten) een innovatiemissie over ‘emerging technologies in healthcare’. De Boston regio staat wereldwijd bekend als een hotspot voor onderzoek en innovatie met verschillende topuniversiteiten zoals Harvard en MIT. Ook zijn in die regio de grootste bio- en medische technologiebedrijven ter wereld gevestigd, waaronder Philips, Abbott en Boston Scientific.

De delegatie naar Boston bestond uit deelnemers van netwerkorganisaties, universiteiten en innovatieve bedrijven. Alle deelnemers zijn actief in de LSH-sector op het gebied medische robots, patiëntmonitoring, precisiemedicijnen, data science, biosensoren en bio-informatica. De delegatie nam deel aan de AdvaMed MedTech conferentie, een van de leidende evenementen in de LSH-sector, en aan een Design Challenge, georganiseerd door het Netherlands Innovation Network. Samen met verschillende Amerikaanse partners werkte de delegatie aan het bedenken van oplossingen voor verschillende uitdagingen in de gezondheidszorg, waaronder de overgang van curatieve naar preventieve zorg en het personaliseren van zorg.

Gedurende de missie was er ook aandacht voor verschillende thema’s zoals het opschalen en internationaliseren van innovaties op de Amerikaanse markt (en de technische-, regelgevende- en marktuitdagingen die daarbij komen kijken), en voor de opkomst en invloed van digitale technologie in de zorg. Tijdens de Design Challenge werd de Nederlandse delegatie gestimuleerd samen te werken met toponderzoekers uit de Verenigde Staten zoals Thermo Fisher Scientific, Boston Scientific, Neural Dynamics Technologies, Takeda, Philips en Brigham and Woman’s Hospital. Dit leidde tot verschillende leads voor de delegatie. De komende periode worden alle leads verder uitgewerkt en ontwikkeld.

Innovatiemissie Brazilië – 2 tot en met 7 oktober 2022

Van 2 tot en met 7 oktober organiseerden de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Nederlands consulaat-generaal in São Paulo een innovatiemissie over geavanceerde materialen in de gezondheidszorg in de regio van São Paulo. 
Brazilië spant zich de laatste jaren veel in voor onderzoek en innovatie in geavanceerde materialen, nanotechnologie en coatings. De gezondheidszorg is één van de doelsectoren hiervoor.

De delegatie bestond uit verschillende onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Utrecht, de UMC's van Utrecht en Groningen en de bedrijven LifeSense Group en Preimure BV. Met hen bezochten we verschillende Braziliaanse instanties, waaronder enkele universiteiten, ziekenhuizen, Institute CTI, Renato Archer, 3D Biotechnology Solutions, Tissuelabs en Baumer.

Tijdens de missie was er veel aandacht voor verschillende thema’s. Denk aan biomaterialen, bio-chemicaliën, biosensoren, nanotechnologie, levering van medicatie, en 3D printing. Dit zijn thema’s die veel aanknopingspunten leveren voor samenwerking tussen Nederland en Brazilië.

Braziliaans-Nederlandse samenwerkingen vormden zich snel tijdens de missie, onder andere via het matchmakingsevent en de organisatiebezoeken. De innovatiemissie was een succes: de missie leverde diverse potentiële nieuwe klanten en samenwerkingspartners op aan de Nederlandse, maar ook de Braziliaanse kant. Denk aan onderzoekssamenwerking en mogelijke deelname aan 'soft landing' programma’s van Nederlandse bedrijven in Brazilië. Ook leidde het tot concrete samenwerkingen in de vorm van onderzoeksvoorstellen tussen onderzoekers en bedrijven in het kader van de NWO-FAPESP call 'Advanced Healthcare Materials'. Daarnaast leidde de missie tot het indienen van 3 GlobalStars Brazilië projectvoorstellen.

Innovatiemissie Noord-Frankrijk – 14 tot en met 16 september 2022

Deelnemers innovatiemissie Noord-Frankrijk

Van 14-16 september organiseerden RAI Automotive Industry NL Netherlands Enterprise Agency (RVO) en de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Frankrijk een innovatiemissie over automotive in de Région Hauts-de-France. Hauts-de-France ligt op 3 uur rijden van de Nederlandse grens en staat bekend om haar innovatieve productiebedrijven op het gebied van elektrisch vervoer. Het is tevens dé regio waar 3 grote Europese batterijfabrieken zijn gehuisvest.
De delegatie bestond uit 12 vooraanstaande Nederlandse bedrijven en onderzoeksinstellingen, met bezoeken aan Renault Group Novares Group, Transalley campus en CRITT M2A.

Veelbelovende thema's voor samenwerking zijn de ontwikkeling, productie en recycling van batterijen, de toepassing van lichtgewicht materialen, technologieën voor coöperatieve, verbonden en geautomatiseerde mobiliteit (CCAM) en innovatieve toepassingen als akoestische camera's en hoogwaardige coatingtechnologieën. Andere mogelijkheden zijn het gebruik van innovatieve (sleutel)technologieën in de automobielsector, zoals Photonics en Cybersecurity.

Bekijk de video voor een korte terugblik van de innovatiemissie.

Memorandum van overeenstemming

Tijdens de missie is een FR-NL Memorandum of Understanding (MoU) tussen RAI Automotive Industry NL Automotive Campus Transalley Nord France Invest ondertekend om de bilaterale samenwerking op automotive gebied te intensiveren. Lees het nieuwsbericht op de site van de RAI

De innovatiemissie werd georganiseerd in samenwerking met het IA netwerk in Frankrijk en de RAI Automotive Industry NL, met ondersteuning van het Battery Competence Center Nederland (BCC) en met medewerking van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Innovatiemissie Zweden - 29 maart tot en met 1 april 2022

Succesvolle innovatiemissie Zweden European Defence Fund

Van 29 maart tot en met 1 april 2022 vond in Zweden een innovatiemissie plaats in het kader van het Europees Defensiefonds (EDF). De Zweeds-Nederlandse innovatiedag, een initiatief van de Nederlandse en Zweedse brancheorganisaties NIDV en SOFF, was onderdeel van de innovatiemissie.
In totaal 27 deelnemers van 20 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen verkenden tijdens de missie samenwerking met Zweedse partijen, zowel in het kader van het EDF als daarbuiten. Tijdens de innovatiemissie was er aandacht voor 4 thema’s: Space, Digital Transformation, Underwater Warfare en Materials and Components. Dit zijn 4 EDF-categorieën waar potentie is voor samenwerking tussen Nederland en Zweden binnen het EDF.
Hiervoor werden thematische verdiepingsbijeenkomsten, matchmakingsessies en 2 bedrijfsbezoeken georganiseerd. De innovatiemissie was een succes: na afloop gaven de Nederlandse deelnemers aan dat zij gemiddeld 2 relevante nieuwe Zweedse en 3 relevante nieuwe Nederlandse contacten hebben opgedaan.

De innovatiemissie werd georganiseerd in samenwerking met het IA-netwerk in Zweden, EZK/CMP, brancheorganisaties NIDV en SOFF, en met medewerking van het ministerie van Defensie.

Lees het blog en bekijk de video over de missie op de website Nederlands Innovatie Netwerk in Zweden.

Video's innovatiemissies

Praktijkverhalen

"De Netherlands Trade and Investment Office heeft ons enorm geholpen door Taiwanese contacten aan te dragen. Ze ondersteunen ons ook in het onderhouden van die contacten, bijvoorbeeld door te vertalen tijdens meetings."

Lees het verhaal van Somni Solutions. Het bedrijf nam deel aan een innovatiemissie van RVO in Taiwan.

Remco Nieuwland
CEO Somni Solutions

"Wij willen de publieke ruimte slimmer inrichten. We willen functies combineren om de ruimte in de stad slimmer te optimaliseren en dynamisch te gebruiken."

Lees het verhaal van Coding the Curbs. Het bedrijf codeert stoepen om zo de publieke ruimte slimmer in te richten.

Martijn Pater
Mede-oprichter Coding the Curbs
Bent u tevreden over deze pagina?