Innovatiemissies in de praktijk
Bekijk video's en en lees praktijkverhalen van voorgaande innovatiemissies. De video's en praktijkverhalen geven u een impressie van de ervaringen van deelnemers tijdens een missie.
Recente innovatiemissies
Lees alles over de laatste internationale innovatiemissies. Of bekijk het overzicht per onderwerp.
Van 24 tot 29 november 2024 ging een delegatie van 9 Nederlandse bedrijven en organisaties op innovatiemissie naar Brazilië, gericht op bio-inputs. De missie bood een kijkje uit de eerste hand in de snel groeiende Braziliaanse markt voor biologische ongediertebestrijding en biostimulanten.
Van 23 tot 26 juni 2024 bezochten 17 bedrijven, onderzoeksinstellingen, brancheorganisaties en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) de deelstaat Beieren om de innovatiekracht van deze regio beter te leren kennen. Gedurende 3 dagen gingen zij op bezoek bij onderzoeksinstellingen en bedrijven.
Van 14 tot 18 april 2024 bezocht een Nederlandse delegatie China als onderdeel van een fact-finding innovatiemissie. Het doel was meer inzicht te krijgen in zowel de wereldwijde, als specifiek de Chinese batterijenmarkt.
China is actief in het versterken van zijn positie als producent van batterijen voor mobiliteit. Met deze missie wilden we de huidige activiteiten en innovaties op het gebied van batterijontwikkeling in China verkennen, waarbij Nederland veel kan leren van de Chinese aanpak. Tegelijkertijd heeft Nederland geavanceerde productietechnologie te bieden aan China voor nieuwe generatie batterijen.
Bij de bezoeken en gesprekken over mogelijke samenwerking stond het thema materialen centraal. De focus lag op onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde materialen voor nieuwe generatie batterijen, kritische materialen en het recyclen van materialen. Andere belangrijke onderwerpen waren solid-state batterijen (deze gebruiken een vaste in plaats van een vloeibare elektrolyt die traditionele lithium-ion-batterijen gebruiken) en nieuwe toepassingen, zoals stationair en maritiem gebruik.
De fact-finding delegatie bestond uit vertegenwoordigers van beleidsmakers en kennisexperts. RVO organiseerde de missie in samenwerking met het innovatie attaché netwerk in China. Het bezoek bestond uit meerdere bedrijfsbezoeken, netwerk diners en lunches met lokale partijen. De missie leidde tot nieuwe inzichten die zullen bijdragen aan de verscherping van de Nederlandse Actieagenda batterijsystemen.
Zo’n 30 deelnemers, waaronder boegbeeld van de Topsector Chemie Jacqueline Vaessen en EZK directeur Verduurzaming Industrie Karlo van Dam, namen deel aan de innovatiemissie. De missie was een follow-up van het bezoek van minister-president Rutte aan Brazilië in mei 2023 en zette belangrijke stappen om de innovatiesamenwerking met Brazilië op bioraffinage en groene chemie verder vorm te geven. De deelnemers bezochten belangrijke publieke en private stakeholders in Rio de Janeiro en de deelstaat São Paulo. Denk aan de 1e 2e-generatie (suikerriet reststromen) bioethanolfabriek van Raizen, een Joint Venture van Shell, en het nationale onderzoekslaboratorium voor bio-hernieuwbare brandstoffen en chemie.
Er was ook een succesvolle matchmakingdag tussen NWO en FAPESP (São Paulo Science Foundation) in voorbereiding op de bilaterale PPS call op bioraffinage die in het 1e kwartaal van 2024 open gaat. Op dezelfde dag werd ook een GlobalStars-Call met Brazilië gepresenteerd die verdere financieringskansen biedt voor internationale R&D-projecten onder meer op bioraffinage een die sinds oktober 2023 open staat.
De deelnemers bezochten de grote R&D-labs van het grootste energiebedrijf (Petrobas) en grootste chemiebedrijf (Braskem) van Latijns-Amerika. Beide bedrijven hebben hun hoofdkantoren in Rotterdam en zijn actief in de energie- en grondstoffentransitie. Tijdens de bezoeken was er veel interesse voor verdere samenwerking met Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven op het gebied van bioraffinage, SAFs, biotechnologie en circulariteit. Beide bedrijven willen in 2024 Nederland bezoeken om in gesprek te gaan met mogelijke partners.
Op het Braziliaanse ministerie van wetenschap, technologie en innovatie werd door minister Santos en directeur Karlo van Dam namens minister Adriaansens een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hierin staat de nauwere samenwerking beschreven op het gebied van kennis, innovatie, opschaling en regulering van de inzet van biogrondstoffen en groene moleculen voor de vervanging van fossiele inputs voor de chemische industrie. Een verdere uitwerking van de samenwerking volgt in 2025 in het nieuw te formuleren 'Program of Collaboration'.
Praktijkverhalen
PHIX Photonics Assembly verpakt fotonicachips. Deze worden onder andere toegepast in sensoren en glasvezelnetwerken. Om samenwerking met Canadese fotonicabedrijven te stimuleren ging het bedrijf mee op innovatiemissie naar Canada.
"In Nederland zijn wij uniek. Wereldwijd zijn steeds meer partijen bezig met fotonica. Om te groeien is internationale samenwerking dus de enige optie. Het fotonicacluster in Canada is voor ons een belangrijk ontmoetingspunt.”
- Ministerie van Economische Zaken