Invoer olijfolie
Wilt u olijfolie invoeren in de Europese Unie (EU)? Dan is een invoercertificaat niet nodig. U moet wel invoeraangifte doen bij de Douane en u betaalt invoerrechten. Een uitzondering hierop is Tunesië.
De hoeveelheid olijfolie voor 2024 is al op. U kunt niet meer aanvragen. Van 23 tot en met 30 november 2024 kunt u een aanvraag doen voor het jaar 2025.
Tunesië
Met Tunesië heeft de Europese Commissie een overeenkomst gesloten, waardoor u jaarlijks zonder invoerrechten een bepaalde hoeveelheid olijfolie mag invoeren in de EU. Hiervoor heeft u wel een invoercertificaat nodig.
Wat kunt u invoeren?
Jaarlijks is er 56.700 ton olijfolie van eerste persing beschikbaar. Het gaat om olijfolie met de GN-codes:
- 1509 1010
- 1509 1020
- 1509 1080
De looptijd van het contingent is van 1 januari tot en met 31 december. Het nummer is 09.4032.
Voorwaarden deelname
U kunt deelnemen aan de invoerregeling als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Uw bedrijf is gevestigd in Nederland.
- U bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
- U heeft een recente btw-registratie.
- U heeft een bewijs van handel.
- Het gaat om 25 ton in- of uitvoer in de periode van 23 september tot en met 22 september vóór het nieuwe contingentjaar. En om nog eens 25 ton in dezelfde periode van het jaar dáárvoor.
- U heeft een EORI-nummer.
- Douane-agenten en douane-expediteurs mogen niet voor zichzelf aanvragen.
Aanvragen
Voor het nieuwe contingentjaar kunt u vanaf 23 tot en met 30 november een aanvraag indienen. Is er na de toewijzing nog een hoeveelheid over, dan kunt u elke maand in de eerste 7 dagen aanvragen. In december kunt u niet aanvragen.
Wij ontvangen uw aanvraag bij voorkeur digitaal. U leest hier meer over op Invoercertificaat aanvragen.
Zekerheid
Tijdens de aanvraagperiode stelt u ook een zekerheid. Voor olijfolie is dit € 20 per 100 kilogram. U kunt de zekerheid stellen met een contante storting of bankgarantie.
Toewijzing
Na de aanvraagperiode meldt RVO de aangevraagde hoeveelheid aan de Europese Commissie. De Commissie vergelijkt de meldingen van alle lidstaten met de beschikbare hoeveelheid. Als er meer aangevraagd is dan er beschikbaar is, stelt de Commissie een toewijzingspercentage vast. U kunt daarna niet meer aanvragen, omdat dit contingent geen deelperioden heeft. De beschikbare hoeveelheid voor het hele jaar is bij de opening van het contingent op te vragen.
U kunt de toewijzing raadplegen in de database van de Commissie (pdf). Selecteer eerst een taal, vervolgens het gewenste jaar, de sector en tenslotte het contingentnummer.
Na uw invoer
Stuur het invoercertificaat binnen 60 dagen na de laatste geldigheidsdag terug naar:
RVO, afdeling Investerings- en Marktmaatregelen (IMM)
Postbus 93119
2509 AC Den Haag
Gebruikt u uw invoercertificaat volledig en stuurt u die op tijd terug? Dan krijgt u uw volledige zekerheid terug. Wanneer wij de zekerheid vrijgeven en verbeuren, leest u op de pagina Zekerheid.
Blijf op de hoogte
U kunt zich gratis abonneren op e-mailberichten en RSS-feeds over invoercontingenten.
RSS-feed verandert
De RSS-feed verandert. Vanaf nu kiest u zelf van welke sector u op de hoogte wilt blijven. Had u de RSS-feed Marktordening al toegevoegd aan uw RSS-reader? Deze werkt niet meer. U voegt opnieuw feeds toe. Voeg Olijfolie toe.
Heeft u nog geen RSS-reader en wilt u hier meer over weten? Lees meer informatie op RSS.
Aanmelden voor e-mails over contingenten
Vanaf nu kunt u zich aanmelden voor e-mails over in- en uitvoercontingenten. U geeft zelf aan in welke sector(en) u interesse heeft. Wij versturen deze e-mail elke maand minimaal één keer. Geef uw voorkeuren nu door.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur