Exportregels Argentinië

Gepubliceerd op:
13 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023

Gaat u goederen exporteren naar Argentinië? Hou dan rekening met invoerrechten en stuur de juiste documenten mee.

Exportregels en documenten

Voor een overzicht van documenten, procedures en formaliteiten bij export, kunt u terecht bij de Market Access Database ('Procedures and formalities'). Bekijk voor meer informatie de video over de Market Access Database.

Voor ieder product is een goederencode (HS-code) nodig. Via de optie 'Find code' vindt u eenvoudig de juiste code voor het product. U vindt hier onder andere informatie over:

De juiste productcode vinden, is niet eenvoudig. U kunt de HS-code ook vinden bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Neem bij twijfel contact op met de Nederlandse douane (BelastingTelefoon Douane: 0800 0143).

Ook op de website van de Kamer van Koophandel vindt u meer informatie over exportdocumenten. Daar kunt u ook de exportdocumenten aanvragen die de Kamer van Koophandel uitgeeft, zoals het ATA-carnet en het Certificaat van Oorsprong. Vragen over exportdocumenten? Neem contact op met de Kamer van Koophandel via 088 585 15 85.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer praktische informatie over:

  • diverse soorten exportdocumenten, zoals T2F, T2L, T2LF, T2, T1, carnet TIR, NCTS, Enig Document, UGD en ATA-carnet.
  • incoterms®
  • certificaten, zoals CITES-certificaat, gezondheidscertificaat, veterinair certificaat, fytosanitair certificaat, inspectiecertificaat en analysecertificaat.

Voordat u gaat exporteren is het ook aan te raden om een goed exportplan op te stellen. Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over het maken van een exportplan.

Normen en kwaliteit

Het Instituto Argentino de Normalización y Certificación (IRAM) is verantwoordelijk voor zaken die met standaarden te maken hebben, met inbegrip van het definiëren en handhaven van productnormen. IRAM is lid van de International Organization for Standardization (ISO).

Agentenwetgeving

De rechten en plichten van opdrachtgever en agent zijn vastgelegd in het Argentijnse Burgerlijk Wetboek (Código Civil) en het Wetboek van Koophandel (Código de Comercio). Er is geen aparte agentenwetgeving. De Argentijnse wetgeving is hier ondergebracht:

Tijdelijke invoer

Argentinië heeft het ATA-carnet niet ondertekend. U kunt dit dus niet gebruiken bij tijdelijke invoer van producten. Omdat regels snel veranderen en maatwerk vaak nodig is, is het verstandig om contact op te nemen met onze landenadviseurs voor de juiste informatie. 

Meer (Spaanstalige) informatie over tijdelijke invoer vindt u op Argentina.gob.ar

Vragen over exporteren naar Argentinië?

 

Onze adviseurs helpen u graag verder.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?