Do's-and-don'ts in Argentinië

Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2023
Gepubliceerd op:
27 mei 2019

Bij het zakendoen in Argentinië moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Buenos Aires draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Argentinië

Ken de cultuur

Argentinië is het land in Zuid-Amerika met de meeste migranten uit Europa. Veel mensen hebben een Spaanse, Franse of Italiaanse achtergrond en vaak zelfs een Europees paspoort (zelfs de 3e generatie). De cultuur komt daarom veel overeen met die in Zuid-Europese landen.

Bouw een zakenrelatie op

De Argentijnen hechten waarde aan zakenrelaties; dit kost tijd en aandacht. Zakendiners (die vaak pas om 21:00 uur beginnen) zijn populairder dan lunches. Argentijnen bespreken zakelijke punten graag in restaurants. Zorg ook voor een goede relatie met secretaresses. Verdiep u in de professionele achtergrond van uw zakenpartner, maar toon ook interesse in familie en sociale aspecten van zijn/haar leven. Familie en vrienden hebben hoge prioriteit ondanks de zakelijke instelling van de ondernemers.

Spreek de Argentijn

Reactietijd op een e-mail is vaak wat langer dan gemiddeld genomen in Nederland. Argentijnen geven de voorkeur aan een gesprek via de telefoon. Zakelijke communicatie via Whatsapp is gebruikelijk, ook hierbij spreken de Argentijnen liever een berichtje in dan dat ze typen. Daarnaast wordt Facebook vaak ook gebruikt om zakelijke contacten toe te voegen.

Spreek Spaans

Spaans is de officiële taal. Kennis van Engels is beter dan in de andere Zuid-Amerikaanse landen, maar niet op het niveau van landen in Noord-Europa. Kennis van de Spaanse taal of gebruik van een tolk is aan te raden.

Let op uw uiterlijk

Argentijnen hechten waarde aan een goed verzorgd uiterlijk, ook al is het buiten 30 graden. Argentijnen vinden zaken als nette kleren en welbespraaktheid belangrijk.

Verdiep u in de keuken

Argentinië staat wereldwijd bekend om dé Argentijnse steak. Argentijnen zijn echte (rund)vleeseters. Barbecuen op houtskool – 'asado' – is een zeer geliefde weekendbesteding. Vis is wel verkrijgbaar, maar de meeste vangst wordt geëxporteerd. Argentijnen zijn ook trots op hun 'empanadas' (gevulde broodjes). Als drank wordt thee ('herba mate'), Argentijnse wijn ('malbec') of bier gedronken. Sociale events zijn vaak georganiseerd rondom eten.

Vergeet de hiërarchie niet

Bedrijven en overheid zijn hiërarchisch georganiseerd. De baas is echt de baas. Een ondergeschikte doet vaak wat hem wordt opgedragen. Daarnaast zijn Argentijnse ondernemers behoorlijk competitief en direct.

Geef geen persoonlijk geschenk

Relatiegeschenken worden gewaardeerd. Persoonlijke items, zoals een stropdas, vallen minder goed in de smaak dan een goede fles drank of typische Nederlandse dingen als stroopwafels, kaas of Delfts blauw.

Wees niet ongevoelig

Praat liever niet over gevoelige kwesties zoals de Falklandoorlog (Falklandeilanden of Malvinas). Onderwerpen die het ijs kunnen breken zijn het Nederlands Koningshuis en voetbal.

Vragen over ondernemen in Argentinië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?