CETA: handelsakkoord EU - Canada

Laatst gecontroleerd op:
1 augustus 2024
Gepubliceerd op:
1 maart 2021

Doet u zaken in Canada, dan wilt u waarschijnlijk alles weten over CETA. CETA is een handelsverdrag tussen de landen van de Europese Unie (EU) en Canada. Nederland is partij bij dit verdrag, en heeft het in 2022 geratificeerd. Sinds 2017 was het verdrag al voorlopig in werking.  In CETA staan afspraken over onder andere de handel in goederen, diensten en investeringen.

Bent u zich nog aan het oriënteren op de Canadese markt? Of zoekt u meer informatie, bijvoorbeeld over zakendoen in Canada? Kijk dan op onze Canada-pagina. U kunt ook contact opnemen met een van onze adviseurs.

Wat is CETA en wat zijn de voordelen?

CETA staat voor Comprehensive Economic and Trade Agreement. Dit betekent uitgebreide economische en handelsovereenkomst. De voordelen van het verdrag zijn direct te merken voor bedrijven:

  • Afschaffing of verlaging van invoerrechten. 98% van de importtarieven op producten vervalt uiteindelijk.
  • Het voorkomen van discriminatie. Nederlandse bedrijven krijgen in Canada dezelfde eerlijke kansen als hun Canadese concurrenten. Hetzelfde geldt voor Canadese bedrijven in Nederland.
  • Een gemakkelijker administratief proces en eenvoudigere douaneprocedures. Dit zorgt voor een snellere en goedkopere doorgang van goederen. Ook de handel in diensten wordt eenvoudiger.
  • Nederlandse dienstverleners en investeerders krijgen betere toegang tot de Canadese markt. Hetzelfde geldt voor Canadese dienstverleners en investeerders in Nederland. Het is mogelijk om deel te nemen aan Canadese overheidsaanbestedingen.
  • De mogelijkheid om met Nederlandse diploma's in Canada aan het werk te gaan, en andersom.
  • De mogelijkheid om Canadese (technische) standaarden te erkennen als gelijkwaardig aan Europese standaarden. Dit voorkomt onnodige dubbele testen voor bijvoorbeeld auto's.
Op de website van Rijksoverheid leest u meer in detail over de inhoud van CETA.

Welke afspraken staan in CETA?

In het handelsakkoord met Canada staan afspraken over onder andere:

  • De handel in goederen (zoals rozen, kaas en machines);
  • De handel in diensten (zoals het ontwerp van een huis, de reparatie van een machine of het baggeren van havens);
  • Douaneformaliteiten (zoals welke formulieren nodig zijn bij de export van goederen);
  • Investeringen (zoals de opening van een nieuwe vestiging van een chipsleverancier);
  • Overheidsaanbestedingen (zoals de aanleg van een vliegveld voor een overheid);
  • Intellectuele eigendomsrechten (bescherming van onder andere octrooien, merken en auteursrecht);
  • De bescherming van rechten van werknemers en van milieuafspraken.

Hoe maakt u gebruik van de voordelen bij export?

Exporteurs die willen profiteren van lage invoerrechten krijgen te maken met een aantal regels. Ook voor het transport van producten naar Canada gelden er eisen. Zo moeten producten rechtstreeks naar dit land worden vervoerd of onder douanetoezicht blijven in geval van tijdelijke opslag. Zendingen naar Canada onder de € 6.000,- zijn vrij van invoerrechten.

Stap 1. Check of de EU de oorsprong is van uw product

Oorsprongsregels bepalen de 'economische nationaliteit' van een product. Uw product moet van oorsprong uit de EU of Canada zijn. Deze regels zijn vastgelegd in CETA.

Het bepalen van de oorsprong van een product kan vrij eenvoudig zijn als een product volledig in één land is verkregen. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval bij landbouwproducten. Het wordt lastiger als in het product grondstoffen en onderdelen zijn verwerkt die uit verschillende landen komen.

De producten die in aanmerking komen voor de voordelen, kunt u met uw goederencode of HS-code vinden in de Access2Markets database. RVO heeft ook een handleiding voor Access2Markets.

Stap 2. Registreer u als exporteur

Registreer u in het Europese register van geregistreerde exporteurs (REX). U kunt dan zelf een oorsprongsverklaring afgeven.

Het aanvraagformulier voor REX vindt u op de website van de Belastingdienst.

Stap 3. Verzend uw order met bewijs van oorsprong

U kunt uw order verzenden. Vermeld op de verkoopfactuur (of ander handelsdocument) de oorsprongsverklaring, samen met een volledige beschrijving van uw producten. Deze producten profiteren vervolgens van CETA op basis van de oorsprongsverklaring.

Zie ook de brochure EU handelsakkoorden: zo maak ik gebruik van de voordelen op de website van de Rijksoverheid. Een compleet overzicht van alle eisen en voorwaarden vindt u op de website van de Belastingdienst in de mededeling van de Douane over CETA (pdf).

Veelgestelde vragen over CETA

Is CETA al in werking?

Het grootste deel van CETA wordt voorlopig toegepast sinds 21 september 2017. Onder andere de afschaffing van importheffingen, vereenvoudiging van procedures en betere toegang tot de Canadese dienstenmarkt zijn al in werking. U vindt de stand van zaken op de website van de Rijksoverheid.

Enkele afspraken op het gebied van investeren in Canada treden pas in werking nadat alle EU-lidstaten het verdrag hebben geratificeerd. Nederland heeft het verdrag in 2022 geratificeerd. Welke lidstaten het verdrag al hebben geratificeerd of nog moeten ratificeren, vindt u op de website van de Europese Commissie.

Welke producten worden beschermd voor Nederland?

Door handelsverdrag CETA worden regionale Europese specialiteiten (ook wel 'geografische indicaties') beschermd in Canada. Canadese producenten mogen geen producten meer aanbieden onder deze streeknamen. Voor Nederland zijn 'Gouda Holland' en 'Edam Holland' beschermd in CETA.

Hoe kan ik meedoen aan Canadese overheidsaanbestedingen?

Via deze website van de Canadese overheid krijgt u een overzicht van alle Canadese aanbestedingsprocedures. U kunt hier deelnemen aan een aanbestedingsprocedure. Houd ook contact met de verschillende organisaties die in uw sector aanbestedingen uitschrijven, zodat u altijd op de hoogte bent van nieuwe kansen.

Vragen over EU-wetgeving?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?