Bedrijf starten in Hongkong SAR

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 december 2021

Wilt u een bedrijf starten in Hongkong SAR? Of misschien een partnerschap aangaan met een lokaal bedrijf? Investeren over de grens betekent dat u moet voldoen aan de lokale eisen. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Hongkong. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Een eigen bedrijf beginnen in Hongkong SAR

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • bouwvergunningen aanvragen
  • onroerend goed registreren
  • investeerders beschermen
  • belastingen betalen
  • contracten handhaven

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Bij elkaar opgeteld geven deze zaken een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Hongkong SAR staat op nummer 3 (ranking 2020). Hongkong SAR scoort goed op de punten toegang tot elektriciteit en belasting betalen. Als het gaat om juridische mogelijkheden rond naleving van contracten en betalingsproblemen oplossen scoort Hongkong SAR minder goed.

Rapport Doing Business in Hongkong SAR

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een document: Doing business in Hong Kong SAR (pdf).

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als u investeert over de grens, denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van de lokale situatie.

Lees meer informatie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Hongkong SAR

In Hongkong SAR staat MVO op de agenda, maar er zijn ook uitdagingen op het gebied van verantwoord ondernemen. Het consulaat-generaal in Hongkong SAR kan u informeren over belangrijke MVO-onderwerpen in Hongkong SAR.

Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in Hongkong SAR? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.

Handige websites

Ondernemingsvormen

De meest voorkomende ondernemingsvormen voor internationale ondernemingen in Hongkong SAR zijn:

  • limited company
  • branch office
  • representative office

De pagina Setting up in Hong Kong van Invest HK geeft meer toelichting over het opzetten van een bedrijf. Ook bovenstaande investeringsgids van Deloitte heeft hier informatie over (zie pagina 4). Nog wat dieper gaat de overheidswebsite Companies Registry. Daar is ook een uitgebreide FAQ te vinden.

Dutch Chamber of Commerce

De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong is een onafhankelijke organisatie voor Nederlandse bedrijven en professionals in Hongkong SAR. De organisatie komt op voor de belangen van leden en biedt mogelijkheden tot netwerken. Bovendien publiceert het informatie voor leden en niet-leden. De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong werkt samen met het Nederlandse consulaat-generaal in Hong Kong SAR.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Hongkong SAR. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Hongkong SAR

Investeringsgidsen overheid

InvestHK (een afdeling van de overheid van Hongkong SAR) biedt een overzicht van de sectoren die de beste kansen bieden voor investeringen. Austrade, de Australische overheidsorganisatie voor handel, tipt ook 7 kansrijke sectoren in Hongkong SAR.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Hongkong

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?