Bedrijf starten in Hongkong SAR

Laatst gecontroleerd op:
18 juli 2023
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Hongkong SAR? Of misschien een partnerschap aangaan met een lokaal bedrijf? Investeren over de grens betekent dat u moet voldoen aan de lokale eisen. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Hongkong. Ga altijd na bij de lokale instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Hongkong. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Hongkong SAR

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen

De meest voorkomende ondernemingsvormen voor internationale ondernemingen in Hongkong SAR zijn:

  • limited company
  • branch office
  • representative office

De pagina Setting up in Hong Kong van Invest HK geeft meer toelichting over het opzetten van een bedrijf. Ook bovenstaande investeringsgids van Deloitte heeft hier informatie over (zie pagina 4). Nog wat dieper gaat de overheidswebsite Companies Registry. Daar is ook een uitgebreide FAQ te vinden.

Het investerings- en zakenklimaat in Hongkong

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Hongkong vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Dutch Chamber of Commerce

De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong is een onafhankelijke organisatie voor Nederlandse bedrijven en professionals in Hongkong SAR. De organisatie komt op voor de belangen van leden en biedt mogelijkheden tot netwerken. Bovendien publiceert het informatie voor leden en niet-leden. De Dutch Chamber of Commerce in Hong Kong werkt samen met het Nederlandse consulaat-generaal in Hong Kong SAR.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Als u investeert over de grens, denk dan ook na over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van die situatie.

In Hongkong SAR staat MVO op de agenda, maar er zijn ook uitdagingen. Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in Hongkong? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland. 

Het consulaat-generaal in Hongkong SAR kan u verder informeren.

Handige websites

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Hongkong SAR. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Hongkong SAR

Investeringsgidsen overheid

InvestHK (een afdeling van de overheid van Hongkong SAR) biedt een overzicht van de sectoren die de beste kansen bieden voor investeringen. Austrade, de Australische overheidsorganisatie voor handel, tipt ook 7 kansrijke sectoren in Hongkong SAR.

Advies over bedrijf starten in Hongkong

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?