Marktrapport India: kansen in de ruimtevaart

Gepubliceerd op:
30 november 2021
Laatst gecontroleerd op:
1 december 2021

Hoe ziet de ruimtevaartsector eruit in India en welke kansen biedt dat voor u? RVO, de ambassade in New Delhi, de consulaten in Mumbai en Bangalore, de landbouwraad en het IA-netwerk, publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in India.

Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Opportunities in the Indian Space Sector for Dutch SMEs and Entrepreneurs'. Vraag het rapport op via de aanvraagbutton onderaan deze pagina.

Rapport 'Opportunities in the Indian Space Sector for Dutch SMEs and Entrepreneurs'

Het Nederlandse Consulaat Generaal in Bangalore en RVO hebben in november 2021 het Engelstalige rapport 'The Indian Space Sector for Dutch SMEs and Entrepreneurs' gepubliceerd. In het rapport krijgt u een overzicht van de huidige Indiase ruimtevaartsector, de kansen op het gebied van up- en downstreamtechnologieën en hoe u op deze ontwikkelingen kunt inspelen.

Achtergrond ruimtevaart in India

De Indiase markt voor ruimtevaarttechnologie groeit snel. De markt zal tegen 2030 € 68 miljard waard zijn. In 2021 heeft de Indiase overheid aangekondigd de sector te privatiseren, wat kansen voor buitenlandse bedrijven met zich meebrengt. Deze kansen bevinden zich zowel in het upstream- als downstreamsegment. Dankzij de beginnende groei van de ruimtevaarttechnologie in India kunnen Nederlandse bedrijven die nu de markt betreden, profiteren van hun positie als 'first mover'..

Het rapport geeft onder meer informatie over het volgende:

  • Een overzicht van de ruimtevaartsector in India, waaronder recente ontwikkelingen, belangrijke stakeholders, groeifactoren en uitdagingen.
  • Mogelijke kansen binnen de up- en downstreamsegmenten;
  • Aanbevelingen om in te springen op deze kansen;
  • Een roadmap voor toegang tot de markt en het opzetten van een bedrijf in deze sector.

Kansen voor Nederlandse bedrijven in de Indiase ruimtevaart

De Indiase markt voor ruimtevaarttechnologie is in opkomst. Er zijn kansen voor zowel up- als downstreamtechnologieën.

Upstream marktsegment

De Indiase overheid wil wereldwijd dé aanbieder van satellietlanceringsdiensten worden. De lage kosten voor transport en grondstations maken dit mede mogelijk. In de komende 5 jaar wordt er € 1,1 miljard geïnvesteerd om de lancering van commerciële satellieten te bevorderen. Tot nu toe heeft de Indiase ruimtevaartorganisatie ISRO 342 buitenlandse satellieten gelanceerd, waarvan 94% in de laatste 10 jaar.

Daarnaast zijn er kansen op het gebied van de productie van satelliet(onderdelen) en de infrastructuur van grondstations.

Downstream marktsegment

De toepassing van satellietdata kent veel mogelijkheden in India, zowel in de b2b als b2c-markt. Zo zijn er kansen op het gebied van landbouw (AgriTech), de maritieme sector, infrastructuur en stedelijke ontwikkeling en klimaattoepassingen.

3 tips voor de ruimtevaartsector in India

1. Werk samen met een lokaal bedrijf

In 2014 startte de Indiase overheid met het 'Make in India'-initiatief, bedoeld om de productiesector in India te versterken en buitenlandse bedrijven uit te nodigen een productiefaciliteit in India op te zetten. Om met succes de Indiase digitale gezondheidsmarkt te betreden, is het sterk aan te bevelen om met een lokaal bedrijf samen te werken. Het rapport geeft een aantal voorbeelden van succesvolle samenwerkingen tussen Nederlandse en Indiase partijen op het gebied van ruimtevaart.

2. Verdiep u in de speciale economische zones

Daarnaast is het aan te raden om u te verdiepen in de Special Economic Zones (SEZ) in India. In totaal telt India er 265 verdeeld over 17 staten. Deze SEZ richten zich specifiek op het exporteren van goederen vanuit India naar de wereld en bieden verschillende voordelen aan bedrijven die vanuit een SEZ opereren. Nederlandse bedrijven kunnen ook vanuit een SEZ opereren.

3. Neem contact op met de ambassade

De ambassade in New Delhi heeft uitgebreide kennis van de Indiase markt en een groot lokaal netwerk. De medewerkers van de ambassade kunnen u helpen bij het leggen van de juiste contacten in de ruimtevaart. Vergroot uw kansen in India door contact op te nemen met de ambassade in New Delhi.

Gratis het volledige rapport ontvangen?

Het volledige marktrapport gaat uitgebreid in op de kansen in deze sector en hoe u de markt kunt benaderen.

Meer weten?

Gratis het rapport ontvangen?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?