Zakencultuur in India
Wilt u zakendoen in India? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Indiase bedrijfscultuur en gebruiken. Samen met de Nederlandse ambassade in India helpen we u verder. Op deze pagina vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van India.
Tips over de Indiase bedrijfscultuur
Let op de hiërarchie
De Indiase samenleving is van oudsher gebaseerd op een kastensysteem. Hoewel het kastensysteem niet meer de norm is in zakelijke situaties, zijn werkrelaties in India nog wel vaak hiërarchisch. De baas neemt de besluiten. Houd hier rekening mee. Juniormedewerkers krijgen duidelijke instructies en bijna geen ruimte voor eigen inbreng.
Wees formeel
Indiërs vinden formele titels belangrijk en spreken graag met iemand op het juiste niveau. Een eerste handdruk is gebruikelijk, maar raak iemand daarna niet meer aan. Vermijd gesprekken over gevoelige thema's als religie, armoede, immigratie of het kastensysteem. Het is belangrijk om hier op te letten in de Indiase zakencultuur.
Investeer in uw zakenrelatie
Het is zeer belangrijk om een persoonlijke relatie op te bouwen met een zakenrelatie. Een Indiër doet namelijk alleen zaken met bekenden. Bezoek de Indiase zakenpartner of zijn bedrijf persoonlijk. Zakelijke diners zijn daarnaast gebruikelijk in India om de zakenrelatie op te bouwen. Het is de moeite waard, want een goede plaatselijke partner kan doorslaggevend zijn bij het zakendoen in India.
Spreek de juiste taal
India kent vele talen, maar Engels is een veelgebruikte taal in de Indiase bedrijfscultuur. Houd er rekening mee dat het Engels van Indiërs redelijk formeel is. Probeer ook een paar woorden van de plaatselijke taal van de zakenpartner te gebruiken, zoals een groet of dankwoord. De zakenpartner waardeert dit.
Let op uw lichaamstaal
Belangrijk bij zakelijke omgangsvormen in India is het bewustzijn van lichaamstaal. Houd ongeveer een armlengte afstand aan. Vermijd houdingen zoals handen over elkaar en handen op de heupen. Zulke lichaamstaal kan agressief overkomen op zakenpartners.
Wees geduldig
Zakendoen in India kan relatief langzaam gaan. Voordat er een besluit is genomen, gaan er veel afspraken en opties heen en weer. Dit zorgt vaak voor vertraging. Verwacht daarom niet te snel resultaten maar wees geduldig. Plan genoeg tijd om tot afspraken te komen.
Vergader niet te vroeg
Plan vergaderingen in India niet eerder dan halverwege de ochtend. Door het drukke woon-werkverkeer kan een vroege afspraak lastig zijn voor de zakenpartner. Plan zelf ook genoeg tijd in om op de locatie van de afspraak te komen. Verder is het niet vreemd als Indiërs te laat komen, zeker bij afspraken met iemand die een hoge status heeft.
Vermijd eten met uw linkerhand
Let er bij een zakendiner op dat de linkerhand nooit het eten aanraakt. Indiërs zien dit namelijk als onrein. Wijs ook niet met de linkerhand. Het is geen probleem om het bestek met beide handen te gebruiken. Veel eten Indiërs om geloofsredenen geen rundvlees.
Pas op met cadeaus presenteren
Begin het zakelijke contact goed door een klein relatiegeschenk te geven tijdens de eerste ontmoeting. Presenteer het geschenk echter met beide handen. De ontvanger zal het geschenk meestal niet gelijk openen. Dring hier dus niet op aan.
Kleed niet informeel
Vermijd informele kleding. Kies voor gepaste en zakelijke kleding. Door de hitte in India zijn kledinggewoontes wel aangepast op het klimaat. Zo is het bijvoorbeeld acceptabel om op een hete dag een overhemd met korte mouwen te dragen. Een korte broek is echter niet netjes en past niet in de zakencultuur van India.
Neem niet alles letterlijk
Om gezichtsverlies te voorkomen zeggen Indiërs geen nee. In plaats daarvan zeggen zij bijvoorbeeld "Ik zal het proberen" of "We zullen zien". Neem beloftes daarom niet al te letterlijk. Hier wijken Indiërs regelmatig van af.
Wees voorzichtig met alcohol
Het is niet altijd gebruikelijk om alcohol te drinken tijdens een zakendiner of -lunch. Zo drinken sommige Indiërs geen alcohol vanwege hun geloof. Let op wat de zakenpartner drinkt. Als hij geen alcohol bestelt, doe dit dan ook niet. Dat voorkomt een verkeerde indruk.
Vragen over ondernemen in India?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken