Zakendoen in Madagaskar

Gepubliceerd op:
6 augustus 2019
Laatst gecontroleerd op:
17 mei 2022

Madagaskar kennen veel Nederlanders alleen van de gelijknamige animatiefilm en de beroemde ringstaartmaki’s. Wist u ook dat er op dit eiland kansen liggen voor ondernemers? Maar hoe doet u zaken op Madagaskar? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Madagaskar.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Madagaskar? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk kunnen we u helpen om van uw export naar Madagaskar een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Madagaskar

Madagaskar is een van de grootste eilanden ter wereld. Alleen Groenland, Borneo en Nieuw-Guinea zijn groter. Madagaskar telt 29,0 miljoen inwoners (2022) waarvan meer dan 60% jonger is dan 25 jaar. In hoofdstad Antananarivo wonen meer dan 3 miljoen inwoners.

Grootste etnische groepen zijn Merina, Betsileo en Betsimisaraka. In Madagaskar wordt Frans en Malagassisch gesproken. Islam, christendom en inheemse geloven vormen de belangrijkste religies. Madagaskar is een arm land waar ondervoeding op grote schaal voorkomt. De meeste inwoners wonen in grote families op het platteland. Slechts 13% van de bevolking beschikt over elektriciteit.

Economie van Madagaskar

De economie van Madagaskar is kwetsbaar. In Madagaskar werkt zo’n 80% van de beroepsbevolking in de agrarische sector. Het land is voor de export afhankelijk van vanille. Dat is verreweg het grootste exportproduct van Madagaskar. Onder meer erosie en bosbranden maken de agrarische sector bijzonder kwetsbaar.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1960 kreeg het land veel last van politieke en maatschappelijke onrust. Ook dat had invloed op de economie. Zo leidde een staatsgreep in 2009 ertoe dat veel landen hun economische hulp aan Madagaskar stopzetten. Hoewel die hulp nu grotendeel is hervat, blijft het land gevoelig voor politieke onrust. Desondanks groeit de economie van Madagaskar jaarlijks gestaag.

Recente economische ontwikkelingen

Met de coronacrisis kwam er een einde aan de stabiele economische groei van rond de 4% die Madagaskar 4 jaar lang kende. De coronacrisis zorgde voor een krimp van 4% in 2020. De economie veerde terug in 2021. Lees de analyse van de African Development Bank op pagina 139.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Madagaskar

Voor Nederland staat Madagaskar op nummer 157 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2019 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Madagaskar: € 49,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Zimbabwe en Venezuela.

Wilt u meer weten over het land Madagaskar, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Madagaskar.

Handelsrelatie EU-Madagaskar

Madagaskar valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Zakelijke kansen in Madagaskar

Hoewel de kansen niet voor het oprapen liggen, heeft Madagaskar zeker wat te bieden voor buitenlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de toeristische sector. Dit is de sterkst groeiende markt in Madagaskar, onder meer door de ongerepte natuur en nationale parken. Daarnaast stimuleert de overheid zakendoen met het buitenland, onder meer door het land financieel aantrekkelijker te maken.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Madagaskar? Of bent u op zoek naar zakenpartners in Madagaskar? Neem dan contact op met onze landenexperts voor Madagaskar. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Ondernemen in Madagaskar

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Madagaskar. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Madagaskar staat op plaats 161 in de Ease of Doing Business (2020).

Bekijk ook het document Doing Business in Madagascar (pdf) van de Wereldbank.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Madagaskar mogelijk zijn.

Exportregels voor Madagaskar

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor tijdelijke invoer in Madagaskar kunt u gebruikmaken van een ATA-carnet. Met dit carnet beperkt u oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dar es Salaam (Tanzania) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Madagaskar. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Madagaskar.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Madagaskar?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?