Handel Nederland - Oekraïne

Gepubliceerd op:
2 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
10 mei 2022

Sinds de Europese Unie (EU) een handelsverdrag met Oekraïne heeft gesloten, nam de handel met het land sterk toe. Dat gold ook voor de Nederlandse handel met Oekraïne. De oorlog in Oekraïne heeft sinds het voorjaar van 2022 grote invloed op de handel met Nederland. Meer weten? Hieronder vindt u de meest actuele (jaar)cijfers die beschikbaar zijn.

Deze informatie is met zorg samengesteld, maar gaat niet in op de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Via het Sanctieloket vindt u alle informatie.

Wilt u meer weten over het land Oekraïne, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Oekraïne.

Handelscijfers Nederland - Oekraïne

In de databank Statline van het CBS vindt u de meest actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Oekraïne (invoer en uitvoer). Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Totale handel tussen Nederland en Oekraïne in 2021:

 • Totale export: € 1,2 miljard
 • Totale import: € 2 miljard
 • Handelsbalans: € -808 miljoen

Recente economische ontwikkelingen

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt ook grote economische schade. Dit komt onder meer door schade aan productiemiddelen en infrastructuur, beperkte markttoegang en ontwrichting van de beroepsbevolking. De Wereldbank verwacht dat de economie van Oekraïne in 2022 met 35% is gekrompen.

Meer weten?

Belangrijkste exportproducten naar Oekraïne

Uitvoer vanuit Nederland naar Oekraïne

Productgroep Bedrag Jaartal
Machines en vervoermaterieel € 364 miljoen 2021
Chemische producten € 302 miljoen 2021
Voeding en levende dieren € 255 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Oekraïne bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS alle uitvoerproducten van Nederland naar Oekraïne.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Oekraïne. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste importproducten uit Oekraïne

Invoer vanuit Oekraïne naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Voeding en levende dieren € 721 miljoen 2021
Plantaardige oliën en vetten € 631 miljoen 2021
Granen en graanproducten € 549 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Oekraïne bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Oekraïne.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers voor Oekraïne. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

  Vergelijk internationale handelscijfers via TradeMap

  In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Oekraïne en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

  Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

   Associatieverdrag EU - Oekraïne

   De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne heeft een speciaal hoofdstuk met handelsafspraken. Hierin staan onder meer afspraken over goederen en betalingsverkeer, intellectueel eigendom en duurzaam ondernemen. De afspraken moeten de komende jaren leiden tot het wegnemen van handelsbarrières tussen de EU en Oekraïne.

   U vindt de officiële tekst van de associatieovereenkomst op officielebekendmakingen.nl.

    Meld handelsbelemmeringen

    Ervaart u in het buitenland oneerlijke concurrentie, voorwaarden die uw handel moeilijker maken (handelsbarrières) of maatregelen die de eigen markt beschermen? Meld dit bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

    Meer informatie

    Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

    Onze adviseurs helpen u gratis verder.

    In opdracht van:
    • Ministerie van Buitenlandse Zaken
    Bent u tevreden over deze pagina?