Handel Nederland - Oekraïne

Gepubliceerd op:
2 januari 2012
Laatst gecontroleerd op:
1 mei 2024

De handel tussen Nederland en Oekraïne nam tussen 2016 en 2019 toe door het DCFTA-handelsverdrag. Deze trend werd onderbroken door coronajaar 2020. Sinds het voorjaar van 2022 heeft de oorlog in Oekraïne grote invloed op de handel met Nederland. Meer weten? Hieronder vindt u recente handelscijfers.

Recente economische ontwikkelingen

De oorlog in Oekraïne veroorzaakt grote economische schade. Een deel van de beroepsbevolking is gevlucht, productiemiddelen en infrastructuur zijn beschadigd en de markttoegang is beperkt. In 2023 stonden de overheidsfinanciën onder druk. De Oekraïense overheid krijgt veel steun uit het buitenland, maar moet ook veel geld lenen.

Toch groeide de economie in 2023 met 5,3%, dankzij betrouwbaardere elektriciteit, een goede oogst en stabielere steun uit het buitenland. Ook de inflatie daalde flink, onder meer door een strak monetair beleid en goede aanvoer van voedsel.

Als de oorlog ook in 2024 door blijft gaan, verwacht de Wereldbank dat de Oekraïense economie dat jaar met 3,2% groeit. Maar het economische vooruitzicht blijft erg onzeker; het hangt af van hoe lang de oorlog nog duurt en hoeveel buitenlandse steun Oekraïne krijgt.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Oekraïne

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Oekraïne

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,4 miljard 2023
Totale invoer € 2,3 miljard 2023

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Oekraïne in de databank Statline van het CBS. Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Klik op Perioden, en daarna Jaren om meerdere jaren te selecteren.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Oekraïne

Uitvoer vanuit Nederland naar Oekraïne
Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 213 miljoen 2023
Koffie, thee, cacao en specerijen € 114 miljoen 2023
Medicinale en farmaceutische producten € 68 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Oekraïne. Wilt u de voorlopige exportcijfers over het lopende jaar bekijken? Selecteer dan onder 'Perioden' de maanden waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Oekraïne

Invoer vanuit Oekraïne naar Nederland
Productgroep Bedrag Jaartal
Granen en graanproducten € 360 miljoen 2023
Vlees en vleesproducten € 248 miljoen 2023
Plantaardige oliën en vetten € 237 miljoen 2023

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Oekraïne naar Nederland. Wilt u de voorlopige importcijfers over het lopende jaar bekijken? Selecteer dan onder 'Perioden' de maanden waarvan u de cijfers wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Vergelijk handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Oekraïne en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Associatieverdrag EU - Oekraïne

De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne heeft een speciaal hoofdstuk met handelsafspraken. Hierin staan onder meer afspraken over goederen en betalingsverkeer, intellectueel eigendom en duurzaam ondernemen. De afspraken moeten handelsbarrières tussen de EU en Oekraïne wegnemen.

Lees meer over het verdrag op deze websites:

Meer weten?

Stel uw vragen

Loopt u rond met exportplannen voor Oekraïne? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?