Handel Nederland - Slowakije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
3 januari 2023

De Nederlandse export naar Slowakije laat al jaren een stijgende lijn zien. In 2021 voerden we voor bijna € 1,8 miljard aan goederen uit. Onze import uit Slowakije is sinds 2017 redelijk stabiel, met een waarde die rond de € 1,2 miljard ligt. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Slowakije.

Wilt u meer weten over Slowakije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Slowakije.

Recente eonomische ontwikkelingen

Door de coronapandemie kromp de Slowaakse economie in 2020 met 4,4%, maar in 2021 groeide de economie met 3,8%. Volgens de Europese Commissie (EC) is de geschatte inflatie in 2022 echter 11,5%. Ook in 2023 is het de verwachting dat de inflatie sterk toeneemt, tot 13,9%. Dit komt door de snelle stijging van de energie- en grondstoffenprijzen. Hierdoor gaan de productiekosten omhoog. Dit tast de koopkracht van consumenten aan. Hierdoor groeit het bbp in 2022 tot 1,9%. In 2023 verwacht de Europese Commissie een groei van 0,5%, in 2024 een groei van 1,9%.

Financiële steun vanuit de EU en de Slowaakse overheid stimuleren verdere groei van de Slowaakse economie.

Meer weten?

Deze rapporten blikken vooruit op de ontwikkelingen in de Slowaakse economie:

Handelscijfers Nederland - Slowakije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Slowakije

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,8 miljard 2021
Totale invoer € 1,3 miljard 2021
Handelsbalans € 466 miljoen 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Slowakije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Slowakije

Uitvoer vanuit Nederland naar Slowakije

Productgroep Bedrag Jaartal
Elektrische apparaten € 154 miljoen 2021
Voertuigen voor wegvervoer € 150 miljoen 2021
Toestellen voor telecommunicatie € 146 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Slowakije.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Slowakije

Invoer vanuit Slowakije naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 310 miljoen 2021
Toestellen voor telecommunicatie € 181 miljoen 2021
Diverse machines € 108 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Slowakije naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Slowakije bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Slowakije? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?