Handel Nederland - Slowakije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 januari 2022

De Nederlandse export naar Slowakije laat al jaren een stijgende lijn zien. In 2020 voerden we voor € 1,5 miljard aan goederen uit. Onze import uit Slowakije is sinds 2017 redelijk stabiel, met een waarde die rond de € 1 miljard ligt. Meer weten? Hieronder vindt u de cijfers over de handel tussen Nederland en Slowakije.

Wilt u meer weten over het land Slowakije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Slowakije.

Handelscijfers Nederland - Slowakije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Slowakije

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 1,5 miljard 2020
Totale invoer € 1,1 miljard 2020
Handelsbalans (positief/negatief) € 406 miljoen (+) 2020

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Slowakije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Effect coronacrisis op handel met Slowakije

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Slowakije? Vergelijk dan de voorlopige import- en exportcijfers van 2021 met die van 2020. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Slowaakse economie

Volgens de Europese Commissie (EC) kromp de economie in Slowakije met 4,4% in 2020, maar groeide deze weer met 3,8% in 2021. De pandemie remt dit herstel nog wel. Zo blijven de toeleveringsketens in de (auto)industrie waarschijnlijk verstoord in 2022. Ook geven consumenten minder uit door terugkerende coronagolven en de bijbehorende beperkingen.

Aan de andere kant stimuleert financiële steun vanuit de EU en de Slowaakse overheid verdere groei van de Slowaakse economie in 2022. De EC schat deze in op 5,3%. Ook de arbeidsmarkt lijkt zich in 2022 verder te herstellen.

Meer weten?

Deze rapporten blikken vooruit op de ontwikkelingen in de Slowaakse economie:

Belangrijkste uitvoerproducten naar Slowakije

Uitvoer vanuit Nederland naar Slowakije

Productgroep Bedrag Jaartal
Toestellen voor telecommunicatie € 193 miljoen 2020
Elektrische apparaten € 159 miljoen 2020
Medicinale en farmaceutische producten € 142 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Slowakije.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Slowakije

Invoer vanuit Slowakije naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Voertuigen voor wegvervoer € 279 miljoen 2020
Toestellen voor telecommunicatie € 183 miljoen 2020
Diverse machines € 88 miljoen 2020

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Slowakije naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u de handelsstromen naar en uit Slowakije bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt gebruikt door bedrijven en douanes wereldwijd. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Slowaakse markt ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor Slowakije? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?