Handel Nederland - Verenigde Staten

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
17 januari 2023

De Verenigde Staten (VS) is onze belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie. We exporteren voor ruim € 28 miljard (2021) naar de VS en de waarde groeit verder. Maar wat kopen Amerikanen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over de VS, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Verenigde Staten.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met de VS? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Handel Nederland – Verenigde Staten

Nederland en de VS kennen al lange tijd een nauwe handelsrelatie. Zowel de export als import is hoog, zeker als ook de doorvoer via bijvoorbeeld de haven van Rotterdam of Schiphol naar de rest van Europa wordt meegeteld. Dit maakt de VS tot een uitstekende markt voor startende en gevorderde ondernemers.

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en de VS 

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 28 miljard 2021 + 15,9%
Totale invoer € 40,2 miljard 2021 + 17,2%
Handelsbalans (positief/negatief) € 12,1 miljard (-) 2021 - 20,2%

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en de VS in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar de VS

Top 5 uitvoer vanuit Nederland naar de VS 

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 4,1 miljard 2021 + 87,8%
Gespecialiseerde machines € 2,4 miljard 2021 - 8,2%
Medicinale en farmaceutische producten € 2,4 miljard 2021 - 9,5%
Elektrische apparaten € 1,8 miljard 2021 + 16,4%
Instrumenten en apparaten voor beroepsbeoefening, wetenschap € 1,6 miljard 2021 + 16,5%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar de VS.

Trends in uitvoer naar de VS

De VS is zelf de grootste olieproducent ter wereld. Veel ruwe olie wordt door Nederland geïmporteerd, in raffinaderijen verwerkt en dan weer als geraffineerde aardolieproducten geëxporteerd. In 2021 steeg de export met maar liefst 87,8%.

Onder gespecialiseerde machines vallen onder meer landbouwmachines, delf- en graafmachines en machines voor de voedselindustrie. Ook de export van elektrische apparaten en apparaten voor beroepsbeoefening blijft stijgen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit de VS

Top 5 invoer vanuit de VS naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 5,4 miljard 2021 + 58,4%
Instrumenten en apparaten voor beroepsbeoefening, wetenschap € 4,8 miljard 2021 + 11,2%
Medicinale en farmaceutische producten € 3,7 miljard 2021 + 14%
Diverse fabricaten € 3 miljard 2021 + 18,2%
Elektrische apparaten € 2,4 miljard 2021 - 1,6%

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit de VS naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Nederland en de VS bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Amerikaanse economie? Deze links helpen u op weg:

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Amerikaanse markt ook voor u interessant is? Of loopt u rond met exportplannen voor de VS? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?