Handel Nederland - Verenigde Staten

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2022

De Verenigde Staten (VS) is onze belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie. We exporteren voor € 26,6 miljard (2019) naar de VS en de waarde groeit verder. Maar wat kopen Amerikanen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over de VS, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Verenigde Staten.

Wilt u weten of de Amerikaanse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor de VS? Neem dan contact op met onze Amerika-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Tenzij anders aangegeven zijn de cijfers op deze pagina afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De coronacrisis en de handel met de Verenigde Staten

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met de Verenigde Staten. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met de Verenigde Staten. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Amerikaanse regering noodmaatregelen afgekondigd voor het hele land. De maatregelen kunnen op zowel de korte als de lange termijn invloed hebben op het zakendoen tussen Nederland en de VS. Op korte termijn zijn er gevolgen voor productie, transport, reizen en evenementen.

Rapport van de Europese Commissie met economische voorspellingen

De Economic Forecast Spring 2020 (pdf) van de Europese Commissie heeft ook economische voorspellingen voor de VS. Volgens dit rapport hebben de coronapandemie en de maatregelen de Amerikaanse economie in een recessie gebracht. De investeringen en export zijn ook beide gedaald. De Europese Commissie verwacht een daling van het bbp van 6,5% dit jaar, maar ook een gedeeltelijk herstel in 2021.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Via het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020 kunt u een eerste indicatie krijgen van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel.

Volgens het rapport zijn de Verenigde Staten hard getroffen door het coronavirus. Het IMF verwacht dat de economie in 2020 met 8% krimpt. Dat is een flinke klap, maar de schade is vooralsnog iets lager dan die van bijvoorbeeld Frankrijk en Italië.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. In de Verenigde Staten zijn plaatselijk nieuwe lockdowns afgekondigd, die het economisch herstel kunnen vertragen. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Meer weten?

Actuele ontwikkelingen en cijfers over de Amerikaanse economie kunt u vinden via de website van het Bureau of Economic Analysis (BEA), het Amerikaanse CBS voor economische analyse.

Handel Nederland – Verenigde Staten

Nederland en de VS kennen al lange tijde een nauwe handelsrelatie. Zowel de export als import is hoog, zeker als ook de doorvoer via bijvoorbeeld de haven van Rotterdam of Schiphol naar de rest van Europa wordt meegeteld. Dit maakt de VS tot een uitstekende markt voor startende en gevorderde ondernemers. Hieronder ziet u de export- en importontwikkeling van de afgelopen jaren. De Nederlandse handel met de VS is duidelijk 'booming'.

Export naar de Verenigde Staten

Jaar Bedrag Verschil op jaarbasis
2019 € 26,6 miljard + 15,2%
2018 € 23,1 miljard + 16,7%
2017 € 19,8 miljard -

Import uit de Verenigde Staten

Jaar Bedrag Verschil op jaarbasis
2019 € 37,7 miljard + 11,5%
2018 € 33,8 miljard + 9,3%
2017 € 30,9 miljard -

Belangrijkste exportproducten naar de VS

Export van Nederland naar de Verenigde Staten

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 4,3 miljard 2019 + 55,5%
Gespecialiseerde machines € 3,4 miljard 2019 + 11,4%
Elektrische apparaten € 1,7 miljard 2019 + 11,1%
Diverse fabricaten € 1,6 miljard 2019 + 17,2%
Apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap etc € 1,5 miljard 2019 + 22,7%

 

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar de Verenigde Staten bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar de Verenigde Staten.

Trends in export naar de VS

De VS is zelf de grootste olieproducent ter wereld. Veel ruwe olie wordt door Nederland geïmporteerd, in raffinaderijen verwerkt en dan weer als geraffineerde aardolieproducten geëxporteerd. In 2019 steeg de export met maar liefst 55%, nadat het ook in 2018 al met 39% steeg. Hierdoor is het nu het belangrijkste exportproduct naar de VS.

Onder gespecialiseerde machines vallen onder meer landbouwmachines, delf- en graafmachines en machines voor de voedselindustrie. Ook de export van elektrische apparaten  en apparaten voor beroepsbeoefening blijft stijgen. Dit gaat vooral om elektromedische en radiologische apparaten.

Diverse fabricaten is een brede productgroep. Producten als muziekinstrumenten, speelgoed en allerlei plastic producten vallen hieronder. De export in deze productgroep verdubbelde in de afgelopen 5 jaar.

Impact van de coronacrisis

Wat de langetermijneffecten van de coronacrisis zijn op de export naar de VS is nog onduidelijk. De gevolgen zijn nog niet direct merkbaar uit de exportcijfers uit de VS van januari tot april 2020.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar de Verenigde Staten voor het lopende jaar. De voorlopige cijfers van de rest van het jaar zullen een steeds beter beeld geven van de invloed van de coronacrisis op de handel met de VS. Let op: deze voorlopige cijfers kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Belangrijkste importproducten uit de VS

Invoer vanuit de Verenigde Staten naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap etc € 4,6 miljard 2019 + 14,5%
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 4 miljard 2019 + 49%
Medicinale en farmaceutische producten € 3,3 miljard 2019 + 30,9%
Ander vervoermaterieel € 2,6 miljard 2019 + 93,3%
Diverse fabricaten € 2,6 miljard 2019 - 1,4%

 

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit de Verenigde Staten bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder import van Nederland naar de Verenigde Staten.

Trends in import uit de VS

Bovenaan in de lijst met importproducten staat nog altijd 'apparaten voor wetenschapsbeoefening'. Dit is een productgroep die voornamelijk bestaat uit medicinale apparaten. Ook als het om import gaat is aardolie een enorme stijger. De ruwe aardolie wordt vooral geïmporteerd om in Nederlandse olieraffinaderijen te worden verwerkt. Deze wordt daarna weer grotendeels doorgevoerd.

De meest opvallende stijger, een nieuwkomer in de top-5, is 'ander vervoermaterieel' met 93,3%. Voor het overgrote deel gaat dit om vliegtuigen. Op basis van de eerste cijfers van 2020 lijkt dit om een eenmalige uitschieter te gaan. Dit zou te maken kunnen hebben met de Amerikaanse invoerheffingen op onder meer vliegtuigen.

Impact van de coronacrisis

Wat de langetermijneffecten van de coronacrisis zijn op de import uit de VS is nog onduidelijk. De gevolgen zijn nog niet direct merkbaar uit de invoercijfers uit de VS van januari tot april 2020.

Voorlopige importcijfers: inzicht corona-effect in de handel

Het CBS publiceert voorlopige invoercijfers uit de Verenigde Staten voor het lopende jaar. De voorlopige cijfers van de rest van het jaar zullen een steeds beter beeld geven van de invloed van de coronacrisis op de handel met de VS. Let op: deze voorlopige cijfers kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar de Verenigde Staten. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Handels- en investeringscijfers VS

Bekijk onderstaand rapport voor een breder overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Amerikaanse economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Hoe kan RVO u helpen?

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Amerikaanse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?