Gegevens op het etiket
Bent u een wijnproducent? Dan zijn er gegevens die u verplicht moet vermelden op een wijnetiket. Wilt u een naam op het etiket vervangen met een code? Dan vraagt u een etiketcodenummer aan.
Etiketregels
Sinds 8 december 2023 zijn de etiketregels aangescherpt voor wijnen die binnen de EU worden verkocht. Voortaan vermeldt u de allergenen, energiewaarden, ingrediënten en voedingswaarden op het wijnetiket. Is uw fles wijn (of andere verpakking) vóór 8 december 2023 geëtiketteerd zonder deze extra informatie? Dan mag u deze wijn nog verkopen zolang er voorraad is.
Er zijn regels over de gegevens die op het wijnetiket moeten staan. Daarnaast is de lettergrootte bepaalt en zijn er vastgestelde logo’s die u mag gebruiken.
De volgende gegevens moet u verplicht vermelden:
- de wijncategorie/bottelaars
- informatie over allergenen
- de energiewaarden aangeduid met het symbool ‘E’
- de ingrediënten
- de voedingswaarden
- de herkomst
- het effectieve alcoholvolumegehalte
- het flesvolume
- suiker (bij mousserende wijn)
- het partijnummer
Deze gegevens zijn niet verplicht maar worden sterk aangeraden:
- het zwangerschapslogo
- vermeldingen voor cépagewijn
- vermeldingen voor BOB- of BGA-wijnen
QR-code of weblink op het etiket
De ingrediënten en voedingswaarden mogen alleen digitaal zichtbaar zijn op het etiket. Bijvoorbeeld via een QR-code of een weblink op het wijnetiket. Gebruikt u een QR-code op uw wijnetiket? Dan mag deze niet doorverwijzen naar een webpagina met marketing- of verkoopinformatie.
Het voordeel van een QR-code is dat de informatie voor consumenten in meerdere talen beschikbaar is. Zo hoeft u het wijnetiket niet veel aan te passen. En u kunt eventuele fouten makkelijk corrigeren.
In het onderstaande document vindt u alle etiketregels op een rij.
Etiketregels bij gedealcoholiseerde wijn
Gedealcoholiseerde wijn is een wijn waarvan de alcohol onttrokken is. U zet het actuele alcoholpercentage op het wijnetiket.
Bij volledig gedealcoholiseerde wijnen(GW) is het maximale alcoholpercentage 0,5 % vol. Een gedeeltelijk gedealcoholiseerde wijn (GGW) wordt ook wel een laag-alcoholische wijn genoemd. Deze wijn heeft een alcoholpercentage tussen 0,5 % vol en 8,5 % vol.
Dealcoholisatie is mogelijk bij wijn uit de volgende wijncategorieën: 1, 4, 5, 6, 7 (mousserend), 8 en 9 (parelwijn). U kunt verrijkte of aromatiserende wijnen niet dealcoholiseren.
Welk alcoholpercentage zet u op het etiket?
U zet het actuele alcoholpercentage (alcoholvolumegehalte in ‘% vol’) voor de GW en GGW op het wijnetiket. Dit doet u ook als het alcoholpercentage minder dan 1,2 % vol is. Heeft uw GGW een alcoholpercentage tussen >0,5 % en 1,0%? Dan is het alcoholpercentage op het wijnetiket altijd >1%. Dit komt door de etiketregels voor wijn (0,5/0,8%-tolerantie en het minimum alcoholvolumegehalte voor GGW). Bij een GW is het alcoholpercentage op het etiket altijd >0,5%.
Etiketregels bij proefaanplant
Komt uw wijn van een proefaanplant? Dan vermeldt u dit op het wijnetiket. U zet op het etiket de aanduiding “wijn van proefaanplant” aangevuld met de aanduiding “Nederland”. Het oogstjaar mag u nog niet vermelden. Hiervoor loopt nog een melding (notificatie) bij de Europese Commissie.
Etiketcodenummer aanvragen
Op een wijnetiket moeten de namen, plaatsen en landen van de producent, verkoper, importeur en bottelaar staan. Wilt u niet alle namen en adressen vermelden? U mag 1 naam en adres van of de bottelaar, of de producent, of de verkoper, of de importeur vervangen door een etiketcode. Deze code begint met de landcode die postdiensten gebruiken. U vraagt een etiketcodenummer aan met het formulier Codenummer wijnetiket. Uw aanvraag wordt meestal binnen 2 weken verwerkt.
Op een wijnetiket moet de namen, plaatsen en landen van de producent, verkoper, importeur en bottelaar staan. Wilt u niet alle namen en adressen vermelden? U mag 1 naam en adres van een bottelaar of producent vervangen door een code. U vraagt een etiketcodenummer aan met het formulier Codenummer wijnetiket. Uw aanvraag wordt meestal binnen 2 weken verwerkt.
Alle etiketcodenummers die wij hebben afgegeven vindt u in het document Overzicht van etiketcodenummers HPA en RVO.
Wetten en regels
De nieuwe regels over wijnetiketten staan in de Verordening 2021/2117. In het publicatieblad C/2023/1190 staan praktische vragen en antwoorden over de nieuwe etiketregels.
Meer weten?
Heeft u nog vragen over de etiketregels? Stuur dan een e-mail naar info.wijn@rvo.nl. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Op de website van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) vindt u bovendien praktische voorbeelden en meer informatie over de etiketregels.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur