Nieuwe mestproducten ontwikkelen
Ontwikkelt u EU-bemestingsproducten, zoals bodemverbeteraars en biostimulanten? Of wilt u deze beoordelen? Hiervoor zijn regels. Deze staan in de nieuwe Meststoffenverordening. De oude verordening is inmiddels vervallen.
Wat is de Meststoffenverordening?
In de Meststoffenverordening staan regels voor het handelen in meststoffen tussen Europese landen. De nieuwe verordening is ingegaan op 16 juli 2022. De handel in Europa is nu meer gelijk en daardoor veiliger en beter geregeld. Als u een product op de markt wilt brengen in Europa, moet dit nu een CE-markering hebben. Zo is meteen te zien dat het product voldoet aan de Europese eisen voor veiligheid en kwaliteit.
Meer soorten mest voor duurzamere landbouw
De oude meststoffenverordening ging vooral over anorganische mest. In de nieuwe staan ook regels voor hergebruikte en organische materialen. Dit stimuleert bedrijven om materialen opnieuw te gebruiken. Zo dragen ze bij aan een circulaire en duurzamere landbouw.
Daarnaast zijn er regels voor bodemverbeteraars, biostimulanten en groeimedia. Deze producten zorgen bijvoorbeeld voor beter bodemleven. En helpen planten om voeding beter te gebruiken. Er is dan minder mest nodig om de gewassen te laten groeien. Dat is goed voor de kwaliteit van ons grond- en oppervlaktewater.
Nieuwe meststof op de markt brengen
Wilt u een nieuw bemestingsproduct op de markt brengen binnen Europa? Dit mag alleen als het product is beoordeeld en een CE-markering heeft. Soms doet u de beoordeling zelf, soms moet u dit laten doen. Meer hierover leest u hieronder.
Categorieën voor producten en componenten
Als u een product op de markt brengt, wordt dit ingedeeld in een productcategorie (PFC). U gebruikt de naam van deze categorie als u het product verkoopt. Er is een lijst van stoffen die u mag gebruiken voor het maken van een PFC. Dit zijn de componentencategorieën (CMC's). Deze stoffen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden.
PFC 1: meststof
PFC 2: kalkmeststof
PFC 3: bodemverbeteraar
PFC 4: groeimedium
PFC 5: remmer
PFC 6: biostimulant voor planten
PFC 7: mengsel van bemestingsproducten hierboven
Een uitgebreide omschrijving van de PFC's vindt u in bijlage I van de Meststoffenverordening.
CMC 1: stoffen en mengsels als belangrijkste materiaal
CMC 2: planten, delen van planten of plantenextracten
CMC 3: compost
CMC 4: digestaat van verse gewassen
CMC 5: ander digestaat dan digestaat van verse gewassen
CMC 6: bijproducten van de voedselindustrie
CMC 7: micro-organismen
CMC 8: nutriëntenpolymeren
CMC 9: andere polymeren dan nutriëntenpolymeren
CMC 10: afgeleide producten volgens de Verordening dierlijke bijproducten
CMC 11: bijproducten volgens de Kaderrichtlijn afval
CMC 12: herwonnen fosfaten (neergeslagen fosfaatzouten en afgeleiden daarvan)
CMC 13: verbrandingsassen (thermische oxidatiematerialen en afgeleiden daarvan)
CMC 14: biochar (via pyrolyse en vergassing verkregen materialen)
Een uitgebreide omschrijving van de CMC's vindt u in bijlage II van de Meststoffenverordening.
Wie doet de beoordeling?
Of u de beoordeling zelf doet of laat doen, hangt af van de PFC, CMC en module. Voor module A mag u de beoordeling zelf doen. Voor de andere modules laat u dit doen.
- Het product valt onder PFC 1 tot en met 4. En het bestaat alleen uit een of meer materialen uit CMC 1, 4, 6, 7, 8 en/of 11. Behalve als het gaat om remmers (inhibitors) uit CMC 1. En het product bestaat niet uit PFC 1 ammoniumnitraat-kunstmest. Dan valt het onder module A1. Ammoniumnitraat-kunstmest is een enkelvoudige of samengestelde vaste anorganische macro-nutriëntenmeststof. Met ammoniumnitraat met een hoog stikstofgehalte.
- Het product valt onder PFC 7. Het bestaat voor maximaal 28% uit stikstof van een kunstmest die valt onder ammoniumnitraat-kunstmest (PFC 1). Als het percentage hoger is, valt het product onder module A1.
Valt uw product onder deze module? Dan mag u de beoordeling zelf doen.
- Het product valt onder PFC 1 en is ammoniumnitraat-kunstmest die uit veel stikstof bestaat.
- Het product valt onder PFC 7 en bestaat voor minimaal 28% uit stikstof uit ammoniumnitraat-kunstmest.
Valt uw product onder deze module? Dan laat u de beoordeling doen door een geaccrediteerde organisatie.
- Het product valt onder PFC 1 tot en met 6. En het bestaat alleen uit een of meer materialen uit CMC 1 (inclusief remmers), 2, 4, 6, 8, 9, 10 en/of 11.
- Het product valt onder PFC 7. Het bestaat voor maximaal 28% uit stikstof van een kunstmest die valt onder ammoniumnitraat-kunstmest (PFC 1). Als het percentage hoger is, valt het product onder module A1.
Valt uw product onder deze module? Dan laat u de beoordeling doen door een geaccrediteerde organisatie.
- Het product valt onder PFC 1 tot en met 6. Het bestaat uit een of meer materialen uit CMC 1 (inclusief remmers) tot en met 15.
- Het product valt onder PFC 7. Behalve als het voor maximaal 28% uit stikstof bestaat uit ammoniumnitraat-kunstmest (PFC 1). Als het percentage hoger is, valt het product onder module A1.
Valt uw product onder deze module? Dan laat u de beoordeling doen door een geaccrediteerde organisatie.
Zelf een beoordeling doen
Producten uit module A mag u zelf beoordelen. U heeft dan geen accreditatie nodig en ook geen registratie in het Europese systeem NANDO. U houdt zich aan de regels uit bijlage 4 van de Meststoffenverordening. En het etiket voldoet aan de eisen voor etiketten voor bemestingsproducten.
Beoordeling aanvragen bij een organisatie
Moet een geaccrediteerde organisatie de beoordeling doen? Die organisaties vindt u in het Europese systeem NANDO. Soms mag een organisatie maar enkele producten of grondstoffen beoordelen. Deze informatie staat ook in NANDO. Zo vindt u de goede organisatie voor uw product:
- Ga naar NANDO op de website van de Europese Commissie.
- Kies bij Legislation voor Regulation (EU) 2019/1009 on EU fertilizing products.
- Klik op een organisatie om te bekijken welke producten en grondstoffen ze mogen beoordelen.
Heeft u een geschikte organisatie gevonden? Kijk dan op de website van het bedrijf hoe u een beoordeling aanvraagt.
Regels voor etiketten van goedgekeurde meststoffen
Goedgekeurde bemestingsproducten krijgen een CE-markering. Deze brengt u zelf aan op het product. U moet nu alleen nog een etiket maken voordat u het product op de markt brengt. Daarbij houdt u zich aan de regels uit de Meststoffenverordening. Die staan in de Samenvatting over labeling van EU-bemestingsproducten. En in bijlage 3 van de Meststoffenverordening.
Vanaf 30 september 2024 geldt een nieuwe verordening over digitale etiketten voor EU-bemestingsproducten. Fysieke etiketten blijven bestaan, maar de verordening moedigt het gebruik van digitale etiketten aan.
Voor bestaande meststoffen leest u meer op Andere mest vervoeren.
Nieuwe bemestingsproducten beoordelen
Wilt u met uw organisatie beoordelen of meststoffen vrij verhandeld mogen worden in Europa (conformiteitsbeoordelingen uitvoeren)? U vraagt dan eerst accreditatie aan. En daarna laat u zich registreren in het Europese systeem NANDO. Hiervoor meldt u zich aan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In NANDO staan alle organisaties die meststoffen mogen beoordelen.
Accreditatie aanvragen
U vraagt eerst accreditatie aan bij de Raad voor Accreditatie. Deze gaat alle organisaties na die nieuwe meststoffen willen beoordelen. U leest meer over het accreditatieproces op de website van de Raad voor Accreditatie.
Als de raad uw organisatie goedkeurt, ontvangt u een certificaat. Dat heeft u nodig voor uw aanmelding bij de NVWA.
Aanmelden bij NVWA
De NVWA controleert uw accreditatie en meldt u aan bij NANDO. U meldt zich aan bij de NVWA met het aanmeldformulier hieronder. Als u dat doet, gaat u ermee akkoord dat u meedoet aan het Horizontal Committee of Notified Bodies. U stuurt deze bijlagen mee:
- een beschrijving van het werk dat u doet voor de conformiteitsbeoordelingen;
- de module(s) waarvoor u accreditatie heeft;
- de categorie(ën) van bemestingsproducten die u mag beoordelen;
- een kopie van het certificaat dat u heeft gekregen van de Raad voor Accreditatie.
U e-mailt het formulier en alle bijlagen naar:
team Front/Externe relaties
NANDO@nvwa.nl
Na uw aanmelding
De NVWA controleert uw aanmelding en de gegevens op het certificaat. U krijgt van hen bericht of uw aanmelding klopt en compleet is. Als dat zo is, meldt de NVWA uw organisatie aan bij NANDO.
Veelgestelde vragen
Lees het antwoord op veelgestelde vragen over de Meststoffenverordening.
Ja. U mag goedgekeurde meststoffen uit PFC 1 tot en met 6 met elkaar mengen. U mag ook twee meststoffen uit dezelfde PFC met elkaar mengen. Bijvoorbeeld een vaste organische meststof (PFC 1 A) I)) met een enkelvoudige vaste anorganische macronutriëntenmeststof (PFC 1 C) I) a) i)). Het mengsel valt onder PFC 7.
Ja. Als distributeur houdt u zich aan deze regels:
- U controleert of bemestingsproducten de juiste documenten hebben, zoals dat in de regels voor etiketten staat. Waar u die regels vindt, leest u hierboven bij Regels voor etiketten van goedgekeurde meststoffen.
- U zorgt ervoor dat de opslag en het vervoer gaan volgens de voorwaarden uit de Meststoffenverordening.
- U neemt maatregelen als u denkt dat een bemestingsproduct niet voldoet aan de Meststoffenverordening. U mag het product dan niet op de markt brengen. Daarnaast laat u de fabrikant of de importeur en de NVWA weten dat het product een risico is. Is het product al op de markt gebracht? Dan meldt u dit aan de NVWA.
- U kunt documenten van een product laten zien als de NVWA hierom vraagt. Bijvoorbeeld technische documenten, het bewijs van goedkeuring van de conformiteitsbeoordeling of documenten over het etiket van het product. Aan deze documenten is te zien dat het bemestingsproduct voldoet aan de Meststoffenverordening.
U mag deze producten alleen aanbieden als ze voor 16 juli 2022 zijn geproduceerd en in de handel zijn gebracht. Dit is de datum dat de EG-meststoffen:
- tegen betaling of gratis zijn geleverd of;
- opgeslagen zijn voor leveringen of;
- ingevoerd zijn in het douanegebied van de EU.
Nee, de Nederlandse regels blijven bestaan. De Meststoffenverordening gaat alleen over de handel in meststoffen tussen Europese landen. De Nederlandse regels blijven bestaan voor de handel binnen Nederland.
Als fabrikant mag u zelf beslissen of u kiest voor een CE-markering. Wilt u een product bijvoorbeeld alleen op de Nederlandse markt brengen? Dan hoeft u zich alleen aan de Nederlandse regels te houden. U kunt daarnaast ook kiezen voor een CE-markering. U mag het product dan niet alleen in Nederland op de markt brengen, maar ook binnen Europa.
Meer weten?
De complete Meststoffenverordening (nummer (EU) 2019/1009) bekijkt u op de website van de EU. De oude meststoffenverordening had nummer (EG) 2003/2003.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur