Gebruikersgroepen energie-efficiëntie MJA3/MEE

Laatst gecontroleerd op:
9 maart 2020
Gepubliceerd op:
7 juni 2017

Om de klimaatdoelen te halen, is de industrie een belangrijke speler bij energie besparen en verduurzamen. In een gebruikersgroep brengt RVO bedrijven samen die kennis en informatie uitwisselen om hun energie-efficiëntie te verbeteren. Binnen de gebruikersgroep werken ze samen aan oplossingen. Nu eens niet als concurrenten, maar als collega’s op zoek naar het beste resultaat.

Gebruikersgroepen Nieuwe Techniek

Innovaties worden niet vanzelfsprekend toegepast. Het blijkt lastig te zijn om vooraf te beoordelen of een nieuwe techniek daadwerkelijk te gebruiken is en tot een grote energiebesparing leidt. In de Nederlandse rubber- en kunststofindustrie hebben tien bedrijven de afgelopen jaren in twee opeenvolgende gebruikersgroepen ‘Nieuwe Technieken’ intensief samengewerkt.

Ze konden bij elkaar in de keuken kijken en kwamen samen met technologieleveranciers tot nieuwe inzichten en ervaringen op basis van slim vertrouwen.

In de praktijk

Rubberverwerkend bedrijf Vernay uit Oldenzaal is één van de deelnemende bedrijven. Vernay maakt precisie-onderdelen voor onder meer de auto-industrie. Wim Veelders is er senior manufacturing and facility engineer. Hij vertelt: "De geringste afwijking betekent dat het product weggegooid kan worden. We waren gewend aan een uitvalpercentage bij het spuitgieten van 6 tot 8 procent. Door te praten met collega’s van andere bedrijven uit de gebruikersgroep, is de oorzaak van dat hoge uitvalpercentage ontdekt én is een oplossing bedacht.

Lees meer in het praktijkverhaal Beter inregelen machines en productieproces leidt tot energiebesparing

Bewustwording en gedragsverandering

De aanpak om energiebesparing te realiseren door bewustwording en gedragsverandering bleek succesvol. Deelnemers van de masterclass zetten een project gericht op bewustwording en gedrag op. Daarnaast werden verschillende technische veranderingen in gang gezet. Dit was mogelijk door:

  • het verkrijgen van de juiste vaardigheden en tools
  • vroegtijdige commitment van het management
  • monitoren van het energieverbruik
  • draagvlak van de collega’s op de werkvloer
  • starten met een haalbare casus met eerste successen
Eén masterclass focuste op techniek en sociale innovatie (gedrag en draagvlak). Dit blijkt de perfecte combinatie om energiegedrag op de werkvloer te realiseren.

Vragen over MJA3/MEE?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?