Octrooien: Hamertijdvlogs
Bekijk Hamertijd en kom meer te weten over verschillende interessante, grappige en verrassende uitvindingen én leer over intellectueel eigendom.
Op deze pagina vindt u de eerste seizoenen. Het nieuwste seizoen bekijkt u op YouTube.
De eerste afleveringen
Bekijk #26 Hamertijd - Potje badmintonnen zonder andermans veren en #25 Hamertijd - Broeken van hennep: het milieu spint er garen bij.
Dit moet ook zonder eendenveren kunnen. We spelen allemaal een potje badminton. Badminton bij de tent of op het strand. Dat doen we met een shuttle die hartstikke flexibel is. Die is anders dan de shuttle die wordt gebruikt in de wedstrijdsport. In de wedstrijdsport gebruik je een shuttle gemaakt van eenden- of ganzenveren uit één bepaalde vleugel. Ze moeten allemaal op dezelfde manier georiënteerd zijn. Dat heeft een groot nadeel. Want het is heel erg moeilijk te voorspellen hoe hard ze draaien en hoe ver ze komen als je ze gaat gebruiken in de sport. Om daar vanaf te komen zijn er al vele jaren ontwikkelingen om een betere shuttle te maken. Ik heb hier 2 voorbeelden van shuttles die recentelijk op de markt kwamen. Dit is een oefenshuttle, gemaakt om mee te oefenen. Maar al wel veel beter en minder slap. De kooi aan de onderkant is harder. En dit is een shuttle gemaakt van een soort synthetische veren. Met een koolstofschacht. Nog niet het ideaal maar wel al een stuk beter dan probeersels die hiervoor waren. Trouwens, dit is een shuttle die je misschien ook al zult aantreffen. Een shuttle om te spelen als het waait. Ja, de octrooiliteratuur, daarin kun je dat soort ontwikkelingen prima volgen. Allerlei Chinese ontwikkelingen, allerlei Japanse ontwikkelingen, Koreanen zijn er ook mee bezig. Als je in de octrooiliteratuur kijkt, worden die octrooien binnen die octrooidatabases al prima vertaald naar het Engels. Kijk in die octrooiliteratuur. Er zal een wereld voor je opengaan.
De kledingindustrie is op zoek naar alternatieven voor katoen. Hoe krijg je minder stugge hennepvezels? Misschien is dit de oplossing. Katoen heeft een aantal nadelen. Je hebt er veel bestrijdingsmiddelen en heel veel water voor nodig. Dit is een korte broek gemaakt van hennep. Hennep heeft veel minder water nodig. Alleen hennep heeft als grote nadeel dat het vrij stug is. Als je echter garens gebruikt die op een bepaalde manier zijn behandeld waardoor ze elastischer worden, dan heb je een product dat wel kan concurreren qua zachtheid en flexibiliteit met katoen. Maar waar zit dan het octrooi op? Het octrooi zit op het garen. Het garen maakt de stof flexibel en zodanig comfortabel dat je 'm graag wilt dragen. Samenwerking is essentieel bij innovatie. Zo zie je hoe hier een garenfabrikant een weverij en een fabrikant van kledingstukken samenwerkt. Zo doet iedereen datgene waar die zelf het beste in is en krijg je een resultaat dat meer is dan de optelsom van de drie delen. Ook is het interessant om de laatste octrooiaanvragen van de uitvinder te bestuderen. Daarin kun je lezen dat het nu ook mogelijk is om dezelfde technologie toe te passen met latex. Het gevolg daarvan is dat je volledig biologisch afbreekbare kleding kunt maken. In beeld staat de tekst Meer weten over samenwerken? Kijk op rvo.nl/samenwerken-en-ie. Bovenin is het rijkslint te zien, onderin de pay-off van Octrooicentrum Nederland: Laat innovatie tot zijn recht komen.
Bekijk #24 Hamertijd - Handige stekker die het net even anders doet? en #23 Hamertijd: De robotvlinder: slim afgekeken van de natuur.
Bekijk de vlogs #22 Hamertijdvlog: Tweedehands passers en #21 Hamertijd: Slim ontwerp van een snoepdoosje
Bekijk de vlogs 'Een vlijmscherp octrooi' en 'Op een succesvolle samenwerking'.
Bekijk de vlogs 'Een ijzersterke reputatie opbouwen' en 'Nooit meer losse dopjes'.
Bekijk de vlogs 'Meegroeisokken' en 'Een nóg innovatievere schaar'.
Bekijk de vlogs 'Bijna onbreekbaar limonadeglas' en 'Puntenslijpen is precisiewerk'.
Bekijk de vlogs 'Ingenieuze sneaker' en 'Open innovatie, die prima zit'.
Bekijk de vlogs 'Het geheim van het deoballetje' en 'Peperdure technologie'.
Bekijk de vlogs 'Een fietsband gemaakt van paardenbloemen' en 'Duurzame kleding gemaakt van cellulose'.
- Ministerie van Economische Zaken