Zoekadvies om in octrooidatabanken te zoeken

Laatst gecontroleerd op:
20 juni 2022
Gepubliceerd op:
31 maart 2011

Wanneer u een zoekadvies aanvraagt wordt u op weg geholpen bij het zoeken in Espacenet. Één van de zoekspecialisten van Octrooicentrum Nederland maakt voor u een zoekadvies op maat. 

Wat is het zoekadvies?

Het zoekadvies bevat een zoekinstructie op maat. Onze adviseurs bekijken uw aanvraag en aan de hand daarvan onderzoeken ze welke octrooiclassificaties het meest relevant zijn. Daarnaast bevat het zoekadvies voorbeeldoctrooien en leggen we uit hoe deze zijn gevonden. Met de classificaties, de zoekvoorbeelden en gebruikte strategie kunt u zelf of uw onderzoeksafdeling vervolgens octrooionderzoek doen.

Het zoekadvies is geen volledig octrooionderzoek, nieuwheidsonderzoek of freedom-to-operate onderzoek. 

Voor wie is het zoekadvies bedoeld? 

Het zoekadvies is bedoeld voor het mkb (<250 werknemers) met een technische vinding of voor particulieren met een technische vinding én een businessplan om deze op de markt te brengen. Voldoet u niet aan deze omschrijving of bent u particulier, kijk dan hoe Octrooicentrum Nederland u verder kan helpen.
Overigens is het aan te raden om eerst zelf eens wat zoekopdrachten te proberen in Espacenet. Hoe meer detail u in de aanvraag kunt geven, des te groter de waarde van het zoekadvies.
Daarnaast raden we aan om het zoekadvies aan te laten vragen door een technisch onderlegd persoon die betrokken is bij het ontwikkelingsproces. 

Voordat u een zoekadvies aanvraagt

Denk aan het volgende voor u een zoekadvies aanvraagt:

Het zoekadvies aanvragen

In het aanvraagformulier voor een zoekadvies omschrijft u uw uitvinding of ontwikkeling zo nauwkeurig mogelijk, eventueel aangevuld met afbeeldingen of technische tekeningen. Alle werknemers van Octrooicentrum Nederland hebben geheimhoudingsplicht, dus u kunt uw plannen en ontwikkelingen veilig met ons bespreken. U ontvangt van ons per e-mail uw zoekadvies. 

Vragen?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?