Merkenrecht

Laatst gecontroleerd op:
17 januari 2020
Gepubliceerd op:
15 maart 2011

Een merk is een teken waarmee u uw product of dienst onderscheidt van die van uw concurrenten. Bijvoorbeeld de naam van het product of de dienst, maar ook het beeldmerk (logo), de vorm van de verpakking of een kenmerkende kleur.

Als merk kan bijvoorbeeld worden beschermd: de naam en het logo van Shell, een Coca-Colafles en de kleur blauw van Camping Gaz. Door inschrijving in het merkenregister heeft u het recht anderen te verbieden uw merk te gebruiken. U krijgt het merkenrecht als uw merk in het register staat ingeschreven en inhoudelijk getoetst is.

U kunt kiezen in welke landen u uw merk beschermt.

Benelux merk

Na registratie van uw merk heeft u het merkenrecht. De duur van het recht bedraagt 10 jaar, dit kunt u onbeperkt verlengen.

Registratie en meer informatie: Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).

Wetgeving: Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom (merken en tekeningen of modellen).

Uniemerk (Europese Unie)

Met het zogenoemde Uniemerk heeft u in één keer bescherming in alle landen van de Europese Unie. Het wordt geregeld in uniforme Europese wetgeving. Het Europese merkenrecht krijgt u voor een periode van 10 jaar en kunt u onbeperkt verlengen. Deze wijze van merkregistratie is goedkoper dan het afzonderlijk indienen van nationale inschrijvingen in alle landen van de Europese Unie.


Registratie en meer informatie: European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

Internationaal merk

Een internationaal merk biedt u bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. U kunt bescherming aanvragen in alle 75 aangesloten landen, maar ook kiezen voor een aantal van deze landen. Zo beschermt u uw merk op een eenvoudige en betaalbare manier.

Het deponeren van een internationaal merk gaat altijd via het bureau in het land van herkomst van de aanvrager. Voor Nederland is dat het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Uiteindelijk vindt de registratie van het internationale merk plaats bij de World Intellectual Property Organisation (WIPO) in Genève, Zwitserland.

Overige landen

Wilt u uw merk beschermen in een land dat niet is aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid, dan moet u het merkenrecht aanvragen bij het nationale kantoor van dat land.

Merkengemachtigden

Voor advies en ondersteuning bij het registreren van uw merk of handelsnaam kunt u terecht bij een merkengemachtigde. Deze adviseert u bijvoorbeeld over uw merkstrategie en staat u bij in eventuele conflicten.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 40 02

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
In samenwerking met:
  • Logo EU and logo Your Europe. This webpage is part of an EU quality network.
Bent u tevreden over deze pagina?