Tekeningen- of modellenrecht

Laatst gecontroleerd op:
25 januari 2021
Gepubliceerd op:
15 maart 2011

Het uiterlijk van een gebruiksvoorwerp beschermt u door het tekeningen- of modellenrecht (kortweg 'modelrecht'). Dit uiterlijk, oftewel design, wordt bepaald door bijvoorbeeld de kleur, de vorm, de versiering of het materiaalgebruik.

Voorbeelden van een driedimensionaal model zijn de vormgeving van een mobiele telefoon, stoel of vork. Een model kan ook tweedimensionaal zijn; dan wordt het aangeduid als tekening. Voorbeelden zijn een patroon op behang, textiel of tegels.

Bij het modelrecht gaat het alleen om het uiterlijk. De technische werking valt niet onder het modelrecht; daarvoor is het octrooirecht. Het model moet nieuw zijn, een eigen karakter hebben en niet bepaald door de techniek.

Heeft u uw model geregistreerd, dan heeft u het recht anderen te verbieden hetzelfde model commercieel toe te passen. Maakt iemand inbreuk op uw modelrecht, dan kunt u daartegen juridische stappen ondernemen. De beschermingsduur is 5 jaar. U kunt 4 keer verlengen met telkens 5 jaar, met een maximum van 25 jaar.

Benelux model

U vraagt het modelrecht aan bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Daar vindt u ook meer informatie over het modelrecht.

Wetgeving

Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom (merken en tekeningen of modellen).

Europese Unie

Modelbescherming voor de hele Europese Unie vraagt u aan bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Wetgeving

Europese wetgeving over modellen

Internationaal model

Eigenlijk is er geen internationale modelbescherming. U kunt wel via een internationale procedure modelrecht in afzonderlijke landen tegelijk krijgen (voor Nederland dus een Benelux-versie).  U vraagt internationale modelbescherming aan via de World Intellectual Property Organization (WIPO). U kunt dan aangeven in welke landen u modelbescherming wilt aanvragen. Uw model valt dan onder het nationale recht van de door u aangewezen landen.

Wetgeving

Internationale wetgeving over modellen

Modelgemachtigden

Voor advies en ondersteuning bij het registreren van uw model of tekening kunt u terecht bij een modelgemachtigde. Deze adviseert u bijvoorbeeld over uw strategie en staat u bij in eventuele conflicten. Meer informatie vindt u bij het Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht (BMM).

Vragen over Octrooien?

Bel 088 042 40 02

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?