Duurzame pioniers: vrouwen nemen het voortouw in landbouwinnovatie
De vraag naar landbouwproducten blijft stijgen. En veel mensen maken zich zorgen over klimaatverandering en het verlies van hulpbronnen en biodiversiteit. Daarom staat duurzame tuinbouw inmiddels wereldwijd hoog op de agenda. In Nederland lopen vrouwelijke ondernemers voorop als het gaat om duurzame land- en tuinbouw.
In september 2023 vond het event "Campus Connect: Female founders embrace global ambition" plaats. Tijdens dit event, georganiseerd door RVO en Wageningen University & Research, gingen vrouwelijke ondernemers uit de agrofoodsector met elkaar in gesprek. Partner NL Branding was ook aanwezig bij het event.
Een sector met veel potentieel
De Nederlandse agrofoodsector staat bekend om haar innovatie en productiviteit. De sector is van groot belang voor zowel de Nederlandse voedselvoorziening als de wereldwijde handel. De sector speelt een belangrijke rol in verbetering van de wereldwijde voedselkwaliteit- en zekerheid. Bijvoorbeeld door onze hightech tuinbouwkassen en de internationale samenwerkingsverbanden.
In 2021 droeg de Nederlandse tuinbouw in totaal € 24 miljard bij aan de agrofoodsector. Daarmee was het goed voor 2,8% van het nationale bbp. Als wereldwijd centrum voor handel in groenten, fruit en bloemen, blinkt Nederland uit in glastuinbouwtechnologie en vakkennis. Zo dragen Nederlandse zaadinnovaties bij aan een hogere opbrengst en weerbaarheid van gewassen. Dit zorgt wereldwijd voor een groenere toekomst voor onze groeiende wereldbevolking, met meer voedselzekerheid.
Vrouwelijke ondernemers aan het roer van de transitie
In Nederland is het aantal vrouwelijke ondernemers de afgelopen 10 jaar met meer dan 60% gestegen. In totaal zijn er nu meer dan 700.000 bedrijven onder leiding van vrouwen. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam blijkt dat deze bedrijven veel waarde hechten aan maatschappelijke impact. Ze voldoen dan ook aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties. Toch ervaren vrouwelijke ondernemers nog steeds uitdagingen op het gebied van financiering. Minder dan 3% van het durfkapitaal gaat naar vrouwelijke ondernemers.
Vaak blijkt echter dat vrouwelijke ondernemers een frisse blik, innovatieve ideeën en een onvermoeibare inzet voor een duurzame toekomst met zich meebrengen. Dit is van bijzonder grote waarde voor de agrofoodsector.
Van alle Nederlandse vrouwelijke ondernemers is 5,4% actief in de agrofoodsector. Van alle internationaal actieve vrouwelijke ondernemers is 10,6% actief in de agrofoodsector. Ter vergelijking: 4,1% van de Nederlandse mannelijke ondernemers is actief in de agrofoodsector. Voor internationaal actieve mannelijke ondernemers ligt dit aandeel op 5,5%. Om ondernemers nog verder te helpen in hun internationale activiteiten, biedt de Nederlandse overheid verschillende hulpmiddelen.
Hulpmiddelen voor internationale samenwerking
Verschillende Nederlandse regio's bieden subsidies en beurzen aan om duurzame land- en tuinbouw te stimuleren. Ondernemers gebruiken deze hulpmiddelen voor investeringen in milieuvriendelijke technologieën, om efficiënter om te gaan met grondstoffen, en om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
De organisatie OostNL werkt nauw samen met lokale en internationale organisaties. Hun doel is om ondernemers uit het oosten van Nederland te ondersteunen bij internationalisering. Een ander voorbeeld is StartLife, onderdeel van Wageningen University & Research. Zij stimuleren technologische agrofood-innovaties van start-ups om de transitie naar duurzame voedselsystemen te versnellen.
Meegaan op handelsmissie helpt ook bij de internationalisering van uw bedrijf. Deze missies faciliteren internationale samenwerking en het leggen van nieuwe contacten. U krijgt zo de kans om uw duurzame producten te laten zien in het buitenland.
"Als niemand zorgt voor een goed alternatief, dan doe ik het zelf wel."
Impact boven omzet
Jessica van Spaendonck, oprichter van VINADA Wines is ook duurzaam ondernemer. VINADA, opgericht in 2017, verkoopt premium alcoholvrije veganistische wijnen en vult daarmee een gat in de markt. Het merk wordt inmiddels verkocht in meer dan 30 landen. In 2022 was Van Spaendonck een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds.
Het verhaal van VINADA gaat over de passie voor exporteren en het stimuleren van gezondere keuzes. Het advies van Van Spaendonck? "Als je de passie en ambitie hebt om te exporteren, doe het dan gewoon!" Haar missie is om mensen bewuster te maken van hun alcoholconsumptie. Dit heeft ervoor gezorgd dat VINADA Wines een wereldwijde naam is geworden.
"Als vrouwen willen we er zeker van zijn dat we waarde toevoegen. Ik geef niets om winnen, ik wil impact maken."
Aandacht voor milieubewuste werkwijzen
Intense Wines is een duurzaam wijnhuis uit Nederland. Dit bedrijf is nog een succesvol voorbeeld in de wereldwijde agrofood-industrie. Het wijnhuis is opgericht door pionier Janneke Rutten. Intense Wines schenkt veel aandacht aan milieubewuste werkwijzen. Zo is het bedrijf bezig met natuurlijke ongediertebestrijding, waterefficiënte wijnbouw en het terugdringen van uitstoot.
Naast het werk in de wijngaard, nemen Rutten en haar team actief deel aan internationale handelsmissies. Dit doen zij om het bedrijf uit te breiden en duurzame landbouw wereldwijd op de kaart te zetten. Het bedrijf heeft verschillende initiatieven opgezet om een positieve impact te maken. Het 2Blossom-project is daar een voorbeeld van.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken