9 winnende projecten eerste ronde One Single Hub

Gepubliceerd op:
10 juni 2021
Laatst gecontroleerd op:
18 november 2021

De One Single Hub regeling richt zich op incubators en accelerators binnen het Nederlandse ecosysteem die zich richten op het verbeteren van de voorzieningen voor innovatief ondernemerschap. One Single Hub wil regionale krachten bundelen om start-ups en scale-ups op een effectieve en efficiënte manier te ondersteunen en bewezen resultaten uit te breiden.

Lees hieronder welke 9 projecten de eerste subsidieronde wonnen en hoe zij met hulp van One Single Hub hun programma's verder uitrollen.

Digitaal versnellingsprogramma voor elke ontwikkelingsfase

Accelerator Squared is het volledig digitale versnellingsprogramma van Startupbootcamp voor start-ups en scale-ups. Dit helpt ze in elke ontwikkelingsfase van hun bedrijf: van opstarten en opschalen tot verkoop. Met Accelerator Squared krijgen ze toegang tot kennis, content, kapitaal, talent, samenwerkingspartners, afzetmarkten en andere start-up oprichters. Ook zorgt het programma dat internationale ecosystemen gemakkelijker aansluiting vinden bij Nederlandse start-ups en scale-ups. Startupbootcamp gaat het programma uitbreiden naar 9 nieuwe regio’s. Binnen 3 jaar moeten 30% van de start-ups en scale-ups in deze regio’s zijn aangesloten bij het digitale platform.

Realistische testlocaties voor testen en verbeteren van prototypes

Met het ValidatieLab van Stichting Innofest krijgen impact ondernemers de kans hun innovatieve prototypes in de praktijk te testen. Dit gebeurt op living labs. Dit zijn testlocaties die zo dicht mogelijk bij de realiteit komen en daarmee zeer geschikt zijn om aannames te valideren. Ondernemers halen belangrijke data op en zo hun product of dienst waar nodig verbeteren. Na het testen beschikken ze over bewijs dat hun prototype werkt. Dit is belangrijk voor mogelijke investeerders of launching customers. Innofest wil samen met Impact Hub Amsterdam, Rockstart en Get in the Ring het ondersteuningsprogramma uitbreiden naar 6 regio's. Deze partijen hebben veel ervaring met het ontwikkelen van een goed businessmodel en de verkoop van het product.

Speeddate events voor start-ups met investeerders

StartupRoulette van Golden Egg Check koppelt start-ups en scale-ups aan investeerders en corporaties in 2-wekelijkse online speeddate evenementen. De ondernemers maken in 1 uur tijd met 3 relevante investeerders kennis, en andersom. In 2021 bereikte het platform al de eerste investeringen. Op dit moment is er een samenwerking met Novel-T, StartupAmsterdam en Founded in Groningen. Met deze subsidie krijgt het evenement een landelijke dekking door regionale netwerken van start-ups en investeerders nog beter te betrekken bij het evenement.

Betere investeerbaarheid door datamodel

Het Investor Readiness Program van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is een programma op basis van een datamodel. Dit model onderzoekt hoe de investeerbaarheid van start-ups - zoals bijvoorbeeld GritD - vergroot kan worden. Hierbij kijkt het model vooral naar (in)consistent gedrag van de start-up. Uit de analyse blijkt dat 92% van de vroege fase start-ups geld zoekt voor activiteiten die in hun huidige ontwikkelingsfase niet belangrijk zijn. Daarnaast krijgt 82% van hen tegenstrijdige adviezen van adviseurs en financiers over hoeveel geld ze nodig hebben en waaraan ze dit moeten besteden. Het programma is al actief in Noord-Brabant, Overijsel en Gelderland en wordt uitgebreid naar minimaal 9 andere provincies. De Regionale Ontwikkelings Maatschappijen (ROM’s) nemen het programma na het opschalingstraject op in hun standaard dienstverlening.

Start-up visum voor een vliegende start van internationaal start-up talent

De provincies Friesland, Groningen en Overijssel werken samen aan de uitbreiding van het regionale Groningse Startup Visa model (SVG) naar Noord-Oost Nederland. Met een speciaal visum krijgen talentvolle start-ups van buiten de EU een jaar lang begeleiding om zich in Friesland, Overijssel of Groningen te vestigen en uit te groeien tot een succesvol bedrijf. SVG kent zijn oorsprong in Groningen. Hierbij werken ecosysteempartners samen aan de promotie, werving en selectie, het faciliteren en het begeleiden van internationaal start-up talent. Founded in Friesland, Founded in Groningen en Novel-T werken de komende 1,5 jaar aan de opschaling.

Scale-ups beter ondersteunen op weg naar miljoenenomzet

Het ScaleUpBoard programma van ScaleUpNation heeft als doelgroep commissarissen, investeerders, mentoren en coaches. Het doel is om hun vaardigheden te ontwikkelen zodat ze scale-ups kunnen ondersteunen op weg naar meer dan € 10 miljoen omzet. Het huidige programma loopt sinds 2018 en moet met opschaling meer dan verdubbelen in omvang. Hierbij werkt ScaleUpNation samen met de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Governance Platform ROM’s, GoFastforward, New People en The Executive Network.

Regionale partners en support programma’s samenbrengen

Unknown Group is een organisatie gericht op durfkapitaal en bedrijfsontwikkeling. Het is gespecialiseerd in bedrijfsmatchmaking voor start-ups, onder andere door het opzetten van start-up challenges. De organisatie ondersteunt met zijn ‘Unlocked’ aanpak internationale- en Nederlandse start-ups in hun ambities om te zorgen dat hun innovaties werken en om ze op te schalen. Dit doet Unknown Group door samen te werken met het bedrijfsleven en publieke organisaties in Nederland. De organisatie wil regionale partners gaan samenbrengen. Ook wil het kennis en ervaring van verschillende regionale ondersteuningsprogramma’s combineren. Hierdoor kunnen regio’s zichzelf beter internationaal positioneren, relevante start-ups aantrekken en start-ups ondersteunen bij hun ‘soft landing’ en verdere opschaling. Hiervoor werkt Unknown Group samen met het Erasmus Center for Entrepreneurship.

Samenwerking om meer digital tech en LSH ondernemingen te ondersteunen

Collider NL is een accelerator met programma’s in Amsterdam en Londen en heeft ruime ervaring in het ondersteunen van digital tech start-ups. Het is vooral gericht op marktbewerking en corporate connecties. Collider gaat samenwerken met Global Scale-up Program (GSP). GSP ondersteunt scale-ups in de life science & health (LSH) sector met een internationaliseringsprogramma gericht op de VS. GSP heeft een groot netwerk in de Nederlandse en Amerikaanse LSH sector op gebied van valorisatie en gezondheidsinnovatie. Door deze bundeling van kennis en netwerk verbreedt de scope van GSP naar nieuwe digital tech en AI/datagedreven ondernemingen. Ook verwachten zij een verdubbeling van het aantal deelnemende LSH ondernemingen.

Opschaling deep-tech venture building programma naar de rest van Nederland

Het Eindhovense HighTechXL is een venture building (het produceren van nieuwe bedrijven en die helpen groeien en slagen) programma. Het richt zich op het bouwen en groeien van deep-tech start-ups door het scouten, beoordelen en selecteren van zowel intellectueel eigendom als ondernemend talent. Samen met Stichting Get in the Ring zoeken zij naar goede ondernemers en partners om het programma op te schalen naar de rest van Nederland. Te beginnen bij Zuid- of Noord-Holland, maar ook Gelderland en Overijssel staan op het vizier. Investeerder Innovation Industries is nauw bij het project betrokken. Ze zullen in de opschaling samenwerken met 6 nieuwe relevante partijen. Het doel is om van 10 naar 40 gebouwde deep-tech ondernemingen per jaar te gaan.

Filmpjes winnaars 2020

Bekijk 4 filmpjes over enkele winnaars van One Single Hub 2020.

Vragen over One Single Hub?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?