Veelgestelde vragen over percelen registreren
Gebruikt u de applicatie Mijn percelen en loopt u tegen vragen aan? Bekijk hier de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Het gebeurt regelmatig dat bij een perceel een einddatum is ingevoerd, bijvoorbeeld 1 januari 2022. Stel dat de peildatum in Mijn percelen op 15 mei 2022 staat, dan ziet u niet de percelen met een einddatum van voor 15 mei 2022. Om dit op te lossen neemt u de volgende stappen:
- Wijzig de peildatum in de datum waarop u het perceel in gebruik had. Had u het perceel op 1 januari 2021 in gebruik? Wijzig dan de peildatum in 1 januari 2021. U ziet dan de percelen die u op 1 januari 2021 in gebruik had.
- Klik op Percelen wijzigen. Wijzig het perceel en haal de einddatum weg. Klik op Opslaan.
- Wijzig de peildatum in 15 mei 2022. U ziet het perceel nu terug in het tabblad Overzicht percelen. Vergeet niet de wijziging te versturen.
Ziet u het perceel niet, omdat u het perceel (per ongeluk) heeft verwijderd? Dan kunt u het perceel opnieuw intekenen of overnemen. Hoe u dat doet leest u in het Stappenplan percelen registreren of wijzigen.
Heeft u een perceel maar één jaar in gebruik? Dan is het handig om gelijk de einddatum al in te vullen. U hoeft dan op het moment dat u het perceel niet meer in gebruik heeft, niet alsnog de einddatum in te vullen. Dat scheelt u een handeling.
Voorbeeld: U huurt per 1 januari 2022 een perceel van uw buurman waarvan u zeker weet dat u het maar één jaar in gebruik neemt, dus tot 1 januari 2023. U voegt het perceel toe in Mijn percelen en u geeft als ingangsdatum 01-01-2022 op. De einddatum tot 01-01-2023 vult u ook gelijk in. Als u dan in 2023 uw percelen bijwerkt, ziet u dit perceel niet meer terug. Er is dan dus geen actie meer nodig. Ook voorkomt dit een melding, als de nieuwe eigenaar het perceel eerder opgeeft dan dat u het afmeldt.
Dit werkt anders voor percelen die u in gebruik houdt, maar waarvoor jaarlijks het gewas wijzigt. In dat geval vult u geen einddatum in. Als u hiervoor wel een einddatum invult, is het perceel na die datum niet meer zichtbaar.
Mijn percelen opent in een nieuw venster. Zo'n venster kan niet openen als u een pop-upblocker aan heeft staan. Als dat zo is, dan geeft uw internetbrowser een melding. In de meeste gevallen is dat een pictogram in de adresbalk.
Als u op dit pictogram klikt, kunt u kiezen om een pop-up toe te staan. Kies er voor om pop-ups van mijn.rvo.nl altijd toe te staan. Open hierna Mijn percelen opnieuw. U kunt onze site ook toevoegen aan uw vertrouwde websites.
Draagt u uw bedrijf over aan iemand anders? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw perceelsregistratie. U kunt bij de melding van uw bedrijfsoverdracht aangeven of uw percelen overgaan naar de opvolger van uw bedrijf. Bij de afhandeling van de melding beoordelen wij of de percelen worden overgezet. U meldt een bedrijfsoverdracht op mijn.rvo.nl.
Als u een overlap heeft, krijgt u een melding. Hoe u meldingen oplost, leest u in het Stappenplan percelen registreren of wijzigen bij stap 2, onder het kopje Reageer op meldingen.
Hiervoor gaat u in Mijn percelen naar het tabblad Wijzigen. Daar klikt u op Wijzig het perceel. Vervolgens ziet u de knop Bewerken. Hier kiest u voor Splitsen, Samenvoegen of Grens aanpassen.
Meer weten? Bekijk de instructievideo’s op YouTube:
Hoe u een perceel toevoegt, hangt af van de situatie:
- Is het perceel omlijnd? Dan neemt u het over uit de juiste kaartlaag.
- Is het perceel niet omlijnd door bijvoorbeeld topografische grenzen of gewasperceelsgrenzen? Dan tekent u het zelf in.
Hoe u dat doet leest u in het Stappenplan percelen registreren of wijzigen bij stap 3.
De rode lijnen ontstaan door een overlap met een andere gebruiker, of een overschrijding van de topografische grens. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt doordat wij de topografische grens aanpassen. Of doordat een andere gebruiker een overlap veroorzaakt. Dit kunt u negeren, maar dat kan gevolgen hebben voor de subsidies die u op het perceel aanvraagt.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit