RED III – Versnellingsgebieden voor Hernieuwbare Energie

Laatst gecontroleerd op:
20 februari 2025
Gepubliceerd op:
18 oktober 2024

De RED III (Renewable Energy Directive III) is de Europese richtlijn die lidstaten verplicht om gebieden aan te wijzen voor de versnelde uitrol van hernieuwbare energie en de daarbij behorende infrastructuur. Dankzij nieuwe regels kunnen de vergunningsprocedures voor hernieuwbare energieprojecten versnellen. In Nederland brengen we versnellingsgebieden in kaart via een inventarisatie van rijks-, provinciale- en gemeentelijke initiatieven. Op deze pagina vindt u informatie over hoe u gebieden kunt aandragen voor de inventarisatie, de deadlines en de verdere procedure.

Internetconsultatie tot en met 20 maart 2025

De wetgeving voor RED III ligt van 20 februari tot en met 20 maart 2025 ter consultatie. Tijdens deze periode kunt u feedback geven op de wetgeving. Het wetsvoorstel bekijken en erop reageren kan via onderstaande knop.

Wat is RED III?

RED III is de 3e versie van de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie. De herziene richtlijn heeft als doel om de energietransitie te versnellen, zodat Europa minder afhankelijk wordt van het buitenland en de Europese klimaatdoelen dichterbij komen. Een belangrijk onderdeel van RED III richt zich op het versnellen van procedures rond natuur- en milieuvergunningen. Voor Nederland houdt dit onder andere in dat we gebieden moeten aanwijzen die versneld ingezet kunnen worden voor de opwek van hernieuwbare energie en de benodigde infrastructuur.

In de uiteindelijke versnellingsgebieden kan, onder bepaalde voorwaarden, worden afgeweken van Europese natuur- en milieuwetgeving. Dit maakt het mogelijk om de milieueffectrapportage op projectniveau (projectMER), de passende beoordeling en soortenbeschermingstoets vervangen worden door een snelle ‘screening’ van maximaal 45 dagen. Voor zon-, wind-, en infratstructuurprojecten wordt het onder veel voorwaarden mogelijk om financiële compensatie toe te passen voor de bescherming van gebieden en soorten waar dit voorheen niet kon. Hiervoor moeten wel eerst een uitgebreidere PlanMER en eventueel een passende beoordeling en soortenbeschermingstoets per gebied worden uitgevoerd.

Een gebied kan alleen als versnellingsgebied worden aangewezen als het onderdeel is van de gecoördineerde inventarisatie. Dit is de inventarisatie van gebieden met projecten die kunnen bijdragen aan meer hernieuwbare energie in de energiemix. In juni 2024 heeft de voormalige minister van Klimaat en Energie de Tweede Kamer geïnformeerd over RED III met Kamerbrief 31239-396.

Gebied aandragen voor mapping

Gemeenten en provincies konden tot 1 november 2024 gebieden aandragen die mogelijk geschikt zijn als versnellingsgebied. Het vrijblijvend aandragen van gebieden biedt de kans om projecten in de regio vroegtijdig in beeld te brengen en toekomstige versnellingsopties te verkennen. Er zijn geen verplichtingen aan verbonden. Aanmelding in deze fase betekent alleen dat het gebied wordt opgenomen in de mapping – de eerste inventarisatie van gebieden.

Na de deadline worden de aangedragen gebieden beoordeeld op geschiktheid. Begin maart wordt de definitieve lijst van de ‘mapping’ gepubliceerd. De definitieve aanwijzing van de versnellingsgebieden vindt plaats in fasen en wordt ondersteund door een milieueffectrapportage (PlanMER). Uiterlijk 21 februari 2026 wordt minimaal 1 versnellingsgebied definitief aangewezen.

Ook na aanwijzing is het niet verplicht gebruik te maken van de instrumenten die RED III biedt en kunnen de huidige procedures nog steeds gebruikt worden. Er gelden in de versnellingsgebieden wel kortere maximale termijnen voor de vergunningsprocedures.

In maart vindt een consultatie plaats over de lijst van aangedragen versnellingsgebieden.

Voordelen van RED III

De voordelen voor het aanwijzen van versnellingsgebieden bestaan uit 2 delen:

  1. Snellere vergunningsprocedure (kortere beslistermijnen en het vervallen van de Project-MER en natuurtoetsen op projectniveau).
  2. Financiële compensatie (voor bepaalde typen hernieuwbare-energieprojecten).

Snellere vergunningsprocedures

In versnellingsgebieden kunnen de vergunningsprocedures versneld worden. De richtlijn maakt onderscheid tussen:

  • Gebieden voor hernieuwbare energieopwekking.
  • Energie-infrastructuur en energieopslag.

In deze gebieden kunnen vergunningen sneller worden verleend omdat de milieueffecten op gebiedsniveau al zijn onderzocht. In plaats van een uitgebreide Project-MER op projectniveau door de ontwikkelaar, volstaat een snelle screening door het bevoegd gezag van 45 dagen, mits er vooraf een uitgebreide PlanMER en passende beoordeling op gebiedsniveau zijn uitgevoerd.

Financiële compensatie

Financiële compensatie is onder voorwaarden mogelijk voor wind-, zon- en infrastructuurprojecten waarbij geen alternatieven zijn, mitigerende maatregelen niet genoeg zijn en fysieke compensatie niet mogelijk is. Denk aan projecten die Natura2000-gebieden niet kunnen ontwijken of aan soortenbescherming. Deze optie is vooral bedoeld voor cruciale projecten die anders niet uitgevoerd kunnen worden. Het is echter belangrijk om hier terughoudend mee om te gaan, gezien de kwetsbare staat van de natuur in Nederland. Bovendien vraagt een compensatietraject extra tijd en onderzoek, waardoor het niet direct een versnellingsmaatregel is.

In onderstaand bestand wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijke meerwaarde van RED III bij energieprojecten.

Tijdlijn RED III - versnellen

Na 1 november 2024 wordt er een grondige evaluatie uitgevoerd van de aangedragen gebieden. De selectie van versnellingsgebieden vindt in verschillende fasen plaats, waarbij rekening wordt gehouden met milieueffectrapportages (planMER). Uiterlijk 21 februari 2026 dient Nederland tenminste 1 versnellingsgebied te hebben aangewezen.

  • Februari 2025: Start internetconsultatie wetgeving RED III. Internetconsultatie van de algemene maatregel van bestuur (AMvB), waarin we de wet verder invullen, volgt op een later moment.
  • Maart 2025 - Consultatie van de inventarisatie in de vorm van een internetconsultatie, waarmee de inventarisatie openbaar wordt gemaakt.
  • 25 mei 2025 - Uiterlijk op deze datum moet de afgeronde en vastgestelde mapping worden aangeleverd bij de Europese Unie. Dit betekent niet automatisch dat deze gebieden versnelde uitrolgebieden worden. De beslissing hierover kan genomen worden tot 21 februari 2026.
  • 21 februari 2026 - Uiterste datum voor de aanwijzing van tenminsten 1 gebied in Nederland. Op deze datum volgt de definitieve aanlevering van de aangewezen gebieden bij de EU.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest voorkomende vragen over RED III.

Bekijk de volledige lijst van veelgestelde vragen in onderstaand document. Dit document wordt regelmatig aangevuld met nieuwe vragen en antwoorden.

Vragen over RED III?

Neem contact op met: red3@minezk.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?