Veelgestelde vragen Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit
Op deze pagina vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit.
Nee, uw tankstation is met die vergunning niet geschikt voor zwaar vervoer. Ook niet als zwaar vervoer het tankstation technisch gezien kan gebruiken.
Nee. In elk project moet een exploitant meedoen van een bestaand of een toekomstig waterstoftankstation. Er zijn 2 potjes met subsidie: één voor projecten die investeren in een nieuw of bestaand waterstoftankstation, en een ander potje waaraan een bestaand waterstoftankstation meedoet zonder nieuwe investeringen.
Ja, onder deze voorwaarden:
- De subsidie voor de voertuigen gaat naar de eigenaar van het voertuig. Bij financial lease ligt het eigendomsrecht bij de leasende partij (de lessee). De leasende partij krijgt dus de subsidie. Bij operational lease is de leasende partij eigenlijk huurder en blijft het eigendomsrecht bij de leasemaatschappij, de lessor. De lessor krijgt bij operational lease dus de subsidie.
- Bij operational lease moet dan ook de leasemaatschappij als deelnemer meedoen in het project.
Ja, dit kan via het verstrekkingsvoorbehoud in het kentekenregister (RDW). De leasemaatschappij registreert het verstrekkingsvoorbehoud en zet het voertuig op naam van de klant (lessee).
Heeft u een bestaand tankstation? U kunt bij uw aanvraag GvO-certificaten toevoegen (Garantie van Oorsprong) om aan te tonen dat u hernieuwbare waterstof inzet. Deze zijn in 2024 en waarschijnlijk ook in 2025 voor Nederland verkrijgbaar bij VertiCer.
Gaat het om een nieuw waterstoftankstation? Voor toekomstige waterstofleveringen gebruikt u hiervoor RFNBO-certificaten (Renewable Fuel of Non-Biological Origin, hernieuwbare brandstof van niet-biologische oorsprong). Dit is sinds kort Europees geregeld.
Hoewel de regelgeving al van kracht is, zijn RFNBO-certificaten mogelijk niet tijdig beschikbaar voordat u de SWiM-aanvraag indient. Daarom mag u ook de hernieuwbaarheid onderbouwen door een contract toe te voegen met de leverancier van de waterstof. Daarin verklaart de leverancier dat de geleverde waterstof aan het tankstation uit de SWIM-aanvraag voldoet aan de eisen van de SWIM-regeling.
Dat mag, maar we halen financiering uit andere subsidies af van de subsidie voor het SWIM-project. Dit komt voort uit artikel 5, lid 1 van het Kaderbesluit subsidies I en M.
Bijvoorbeeld met een recente jaarrekening waaruit blijkt dat u voldoende middelen en/of inkomsten heeft. Ook definitieve toezeggingen van lening en/of investering waarmee het project is te financieren, kunnen als onderbouwing gelden.
Nee, u moet per aanvraag unieke offertes gebruiken.
Als u dezelfde offerte bij meerdere aanvragen gebruikt, is het niet zeker dat de leverancier ook meerdere keren dat aantal voertuigen kan leveren. Als we twijfelen of het project uitgevoerd kan worden, wijzen we de aanvraag af. Gaat de offerte over meer voertuigen dan in uw SWIM-aanvraag zijn opgenomen? Dan impliceert dit dat u deze extra voertuigen ook zonder SWiM zou aanschaffen. Als het waarschijnlijk is dat de activiteiten ook zonder subsidie worden uitgevoerd, wijzen wij uw subsidieaanvraag ook af.
De subsidie wordt in zo’n geval minder, gelijk aan het aantal maanden dat het niet op naam gesteld is. Koopt u zonder extra subsidie een vervangend voertuig dat aan dezelfde eisen voldoet en de resterende maanden op naam gesteld blijft? Dan blijft het subsidiebedrag hetzelfde.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat