"In Nederland en België gaan veel landeigenaren over op een combinatie van land- en bosbouw"

Gepubliceerd op:
19 april 2024

Forestry Service Group (FSG) brengt de agroforestry in Nederland en België verder in het Europese project FARM LIFE. Directeur Marco Bijl vertelt: “Agroforestry is een combinatie van land- en bosbouw, ook wel boslandbouw genoemd. Het is een manier om over te gaan op duurzamere landbouw.”

Overgang naar duurzamere landbouw

Het doel van FARM LIFE is dat de Europese landbouw overstapt op klimaatbestendige agroforestry. Bijl legt uit waarin dat verschilt van de gebruikelijke landbouw. “Meestal verbouwen boeren één gewas, zoals aardappels. Bij agroforestry voeg je planten en bomen toe aan het land. Bijvoorbeeld walnotenbomen, waar de koeien omheen lopen. Of we zorgen in plaats van een hek voor een natuurlijke erfscheiding met een voederheg of bessenstruiken. Bomen en planten helpen om overstroming van het land te voorkomen, doordat ze water vasthouden. En ze zorgen voor schaduw voor de dieren. ”

Project goed op stoom

FSG regelt de technische uitvoering van het project FARM LIFE en geeft advies aan landeigenaren. Na 5 jaar is het project in Nederland en België goed op stoom. “We begonnen met 3 landeigenaren in Noord-Brabant, van plan tot aanplanten. Door FARM LIFE en andere ideeën doen in beide landen nu honderden landeigenaren mee.”

Resultaten  

“We verwachten dat de biodiversiteit op het land 10% stijgt”, zegt Bijl. “Alleen zijn nog niet alle resultaten beschikbaar. We vormden tot nu toe 83 hectare om en zochten contact met honderden landeigenaren. Andere mooie resultaten zijn de nieuwe lesmodules en een toolbox voor studenten en landeigenaren van de Hogeschool Van Hall Larenstein.”

Agroforestry kan ook financieel voordeel hebben. “Als je het slim doet, heb je in jaar 3 inkomsten uit kruiden. In jaar 4 of 5 uit bessen en hazelnoten. In jaar 8 uit fruit. En in jaar 13 of 14 uit walnoten en kastanjes.”

Krijg ook LIFE-subsidie

Het project maakt deel uit van LIFE. Een Europees subsidieprogramma bedoeld om duurzamer milieu-, energie- en klimaatbeleid in Europa in de praktijk te brengen. Elke organisatie in de Europese Unie (EU) kan LIFE aanvragen. Wij helpen ondernemers verder, waardoor zij meer kans op subsidie maken.

Meer weten?

LIFE: Europese natuur-, milieu- en klimaatprojecten
FARM LIFE 
FARM LIFE webinar: Harvesting the Future

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?