"Alle warmte wordt nu goed benut"
Slakwekerij Deliscious Production in Beesel wil duurzamer telen. Met een aantal subsidies installeerde het bedrijf een Warmte- Koude Opslagsysteem (WKO). Het resultaat? 80% minder gasverbruik en een toekomstbestendig bedrijf.

Duurzaam groeien met subsidie
Roy Delissen en zijn broer Mark hebben hun energieverbruik flink verlaagd. Dit kon met de subsidie Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI). En ook met de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee konden zij:
- 10 WKO-bronnen aanleggen om warmte en koude op te slaan;
- 3 warmtepompen plaatsen voor efficiënte verwarming;
- hun installatie voor warmteopslag optimaliseren voor nog meer energiebesparing.
Bedrijfsuitbreiding en lagere energiekosten
Deliscious breidde het bedrijf uit met een klimaatcel en extra teeltlagen. Hierdoor steeg het energieverbruik, maar door het WKO-systeem en de warmtepompen werd dit efficiënt opgevangen.
"Vóór de bedrijfsuitbreiding en de aanleg van het WKO-systeem verbruikten we 15 m³ per m², dus we hebben 80% op aardgas bespaard."
Van restwarmte naar slimme energiebron
Deliscious teelt sla op 5 hectare kas in een klimaatcel van 800 m² met 7 teeltlagen. De sla groeit het hele jaar door onder ledverlichting. Dit levert veel warmte op die normaal verloren zou gaan. Daarom installeerde het bedrijf een systeem met holle lamellen. Deze vangen de warmte op en geven die direct af aan de kas. Of slaan de warmte op in de WKO-bronnen. Het bedrijf heeft 5 doubletten voor warmte- en koudeopslag en schakelt per seizoen tussen warme en koude bronnen. Dit bespaart energie én geld.
Ondanks de zonnepanelen die 400 kW piekvermogen leveren, blijven de stroomkosten hoog. Vooral in de winter. Delissen: "we overwegen nu wel om een batterij aan te schaffen."
Hulp bij subsidieaanvraag
Delissen werd goed geholpen door Kamiel Bartels van adviesbureau Arvalis. "Bij een aanvraag voor een MEI-subsidie komt heel wat papierwerk kijken, maar voor Kamiel is het dagelijks werk. We zijn erg blij met de ondersteuning die Arvalis geboden heeft."
"Zonder bijdrage vanuit de MEI-regeling hadden we de lat voor verduurzaming niet zo hoog kunnen leggen."

Inspiratie voor andere telers
Veel telers twijfelen over verduurzaming. Maar volgens Roy Delissen is het juist nu een goede tijd om te investeren. "De MEI-subsidie kan daar zeker bij helpen."
Denkt u ook na over investeren in innovatieve kassystemen of kasenergiesystemen die de CO₂-uitstoot verminderen? Kijk dan of u gebruik kunt maken van de Marktintroductie energie-innovaties glastuinbouw (MEI).
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur