"Meer chemische recycling van plasticafval cruciaal voor oplossen plasticprobleem"
Pryme ontwikkelt een installatie die 29.000 ton aan plasticafval per jaar kan verwerken. Van de olie die daaruit voortkomt, kan de industrie weer verpakkingen en andere plastic producten maken. De DEI+-subsidie van RVO diende als cofinanciering voor een demonstratie-installatie in Rotterdam. "Plasticrecycling is dé manier om minder fossiele grondstoffen voor nieuwe plastics te winnen", vertelt Pascal Spiekerman, Chief Operating Officer bij Pryme.
2/3e van al het plasticafval wereldwijd belandt op dit moment in verbrandingsovens, onder de grond, op afvalbergen of in de natuur. Hoe kunnen we meer plastic recyclen?
Spiekerman vertelt: "Het plastic dat wij verwerken, komt van afvalbedrijven die plasticafval inzamelen en sorteren. Onze installatie in Rotterdam, genaamd Pryme 1, zet dit plastic via een thermisch proces om in zogenaamde pyrolyse-olie. Die olie leveren wij aan petrochemische bedrijven die er vervolgens hoogwaardig plastic van maken. Zo toont de installatie de mogelijkheden van chemische plasticrecycling voor de hele keten."
Dubbele milieuwinst
Uniek aan Pryme 1 is vooral de grote hoeveelheid plasticafval die de installatie kan verwerken: maar liefst 5000 kilogram per uur. "Het is ook de enige plek ter wereld waar de verwarming voor het proces op deze grote schaal met elektriciteit gebeurt", aldus Spiekerman.
"Dat is veel schoner en energiezuiniger dan het klassieke verbranden van plastic. Plasticrecycling is sowieso dé manier om minder fossiele grondstoffen voor nieuwe plastics te winnen. Plastic maken uit ruwe aardolie kost namelijk ook veel energie en zorgt dus voor veel CO2-uitstoot. Het milieu profiteert dus op 2 manieren van onze oplossing."
Subsidie als startkapitaal
De innovatiesubsidie van RVO was erg welkom als startkapitaal voor Pryme 1. Spiekerman: "Een locatie vinden, vergunningen regelen, alle innovatie én de bouw: de totale kosten voor zo’n installatie zijn enorm. Het is dan ook fijn dat er subsidieregelingen zoals deze zijn. Tegelijkertijd zou ik wensen dat de overheid nog meer oog krijgt voor chemische plasticrecycling. De wet- en regelgeving dient nu vooral mechanische recycling, terwijl alle recyclingtechnieken nodig zijn voor de aanpak van het wereldwijde plasticprobleem."
Kennis exporteren
Spiekerman noemt de ambities van Pryme grenzeloos en eindeloos. "40 kiloton plastic per jaar verwerken zou voor ons een mooi resultaat zijn. Maar de wereld heeft veel meer plasticrecycling nodig. Hopelijk maakt onze eerste installatie andere Europese bedrijven enthousiast. Wij helpen ze graag met de export van onze kennis en misschien ook met de bouw van installaties over de grens."
"Het is dan ook fijn dat er subsidieregelingen zoals deze zijn."
Is deze subsidie ook iets voor u?
Kijk op:
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat