"Cruciale hulp van RVO-adviseur om samenwerkingsverband rond te krijgen"

Gepubliceerd op:
28 april 2025

Stel je het eens voor: als projectleider leg je de laatste hand aan een onderzoeksvoorstel voor de financiering van je project. En opeens krijg je te horen dat één van de partners waarmee je wil samenwerken zich onverwachts en noodgedwongen terugtrekt. Het overkwam projectleider en universitair hoofddocent Shiju Raveendran van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij vertelt hoe Enterprise Europe Network (EEN) uitkomst bood bij het vinden van nieuwe, internationale partijen om mee samen te werken. 

Brandstof van organisch materiaal 

"Het was echt even snel schakelen", begint Raveendran. "Toen onze Duitse partner zich moest terugtrekken door nationale regelgeving, stonden we voor een grote uitdaging in ons project." Het Clean Energy Transition (CET)-project werkt aan duurzamere brandstof voor de luchtvaart en scheepvaart. "Elk vliegtuig gebruikt brandstof met koolstof. Wij werken aan brandstof met dezelfde samenstelling als gewone vliegtuigbrandstof. Maar in plaats van fossiele brandstoffen, gebruiken we organisch afval."

De UvA gebruikt technologie die met katalysatoren een chemische reactie versnelt. Het resultaat daarvan? Zo min mogelijk energieverlies bij de omzetting. "Door de traditionele brandstoffen te vervangen door biobrandstoffen, kun je het meest bereiken", legt Raveendran uit. Het doel van deze katalytische technologie is om zowel luchtvaart als scheepvaart schoner te maken én tegelijkertijd koolstof af te vangen.

Verduurzamen luchtvaart

Het doel van het onderzoeksproject is om met verschillende organisaties in een samenwerkingsverband te onderzoeken hoe we de uitstoot van de luchtvaartsector drastisch verminderen. "Bij volledig gebruik van biobrandstof kan het de uitstoot van koolstofdioxide van vliegtuigen zelfs met 90% verminderen." Een fikse bijdrage dus.

Welkome ondersteuning van EEN

Dat het project in juli 2024 financiering kreeg, was geen uitgemaakte zaak volgens Raveendran: "Door het terugtrekken van de Duitse partij, moesten we in korte tijd op zoek naar een nieuwe partner. Gelukkig werden we in onze zoektocht geholpen door Enterprise Europe Network. De hulp van de EEN-adviseur was cruciaal. Hij verspreidde in zijn netwerk het globale projectvoorstel. Zijn contacten leverden het gewenste resultaat. Zo vonden we 2 nieuwe partners, één uit Spanje en één uit Hongarije. Daardoor hebben we het samenwerkingsverband rond gekregen en waren we in staat om ons voorstel in te dienen."

"We hebben afgesproken om ook in de toekomst contact te houden. Het is prettig om een sparringpartner als EEN te hebben die met je meedenkt, zeker als er nieuwe vragen of uitdagingen op je pad komen."

Meer weten?

Bent u ook bezig met een groot project én op zoek naar een handige sparringpartner? De adviseurs van Enterprise Europe Network bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpen u graag op weg. 

Bent u tevreden over deze pagina?