"De Seed Capital-regeling verlaagt het risico om te investeren in jonge bedrijven"

Gepubliceerd op:
27 maart 2023

Rubio Impact Ventures investeert in jonge bedrijven die sneller willen groeien. Voorwaarde is dat zo’n bedrijf maatschappelijke vraagstukken aanpakt en een positieve impact heeft. Tijl Hoefnagels, Venture Partner bij Rubio: “Dankzij de Seed Capital-regeling verdubbelt de overheid onze inleg en kunnen we sneller met ons fonds in jonge, technologische start-ups investeren. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van veelbelovende technologie in Nederland.”

IJzerbrandstof 

Rubio heeft inmiddels geïnvesteerd in 7 bedrijven die bijdragen aan de circulaire economie. Een van hen is RIFT, een bedrijf dat een nieuwe duurzame manier ontwikkelt om energie te winnen uit ijzerpoeder. Dat poeder wordt van afvalijzer gemaakt. Anders dan bij fossiele brandstoffen komt bij de verbranding van ijzerpoeder geen CO2 vrij. Van de roest die na de verbranding overblijft, maakt RIFT met behulp van waterstof weer nieuw ijzerpoeder. Zo ontstaat een duurzame circulaire energiebron.

Investeringsrisico’s verlagen 

Rubio kon de Seed Capital-regeling, die RVO namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitvoert, goed gebruiken bij hun investeringen. “Investeren gaat altijd gepaard met financiële risico’s, maar bij jonge bedrijven zijn die risico’s vaak bijzonder groot. De extra financiering vanuit de Seed Capital-regeling verlaagt het risico voor investeerders aanzienlijk”, zegt Hoefnagels.

RIFT ontwikkelt nieuwe duurzame manier om energie te winnen uit ijzerpoeder

Aanzuigende werking 

Nu de meest kritische onderdelen zijn bewezen van de methode van RIFT, is de hoop dat het ook grootschalig gaat werken. Hoefnagels legt uit dat de meeste investeerders op zo’n moment terughoudend zijn. “Maar wij kunnen RIFT dankzij de Seed Capital-regeling nu al steunen, waardoor ze deze technologie sneller kunnen doorontwikkelen. Er heeft zich zelfs al een andere investeerder bij ons aangesloten, omdat de Seed Capital-regeling voldoende zekerheid bood. Zo zie je dat deze regeling ook een aanzuigende werking kan hebben op investeerders.”

Meer weten?  

Wilt u als investeerder ook impactvolle start-ups ondersteunen met financiering, kennis, uw netwerk en ervaring? Spreid dan uw risico’s met de Seed Capital-regeling.

Bent u tevreden over deze pagina?