“We kunnen nu nog slimmer verduurzamen”

Gepubliceerd op:
21 november 2023

Gemeente Eindhoven is sinds een aantal jaar bezig om haar vastgoedportefeuille te verduurzamen. Michel Gies, energiemanager bij Gemeente Eindhoven vertelt: “Dankzij subsidie konden we meerdere gebouwen met een maatschappelijke functie verduurzamen."

Bouwbord met daarop: Gemeente Eindhoven is hier slim aan het verduurzamen

Meerdere gebouwen verduurzamen

De Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) was een kans om de panden van de gemeente Eindhoven integraal te verduurzamen. “Dankzij de DUMAVA-regeling konden we meerdere gebouwen met een maatschappelijke functie verduurzamen. Bijvoorbeeld recreatieruimtes, kantoorgebouwen en gymzalen”, vertelt Gies.

Bart Bankers, financieel adviseur verduurzaming, vult aan: “Wij hebben een aantal gymzalen in bezit. Deze zijn allemaal rond 1970 gebouwd en moesten dus verduurzaamd worden. Als proef zijn we begonnen met de gymzaal aan de Piuslaan. De verduurzaming van deze gymzaal is nu in de afrondende fase.”

Over de aanpak

Gies: “Er zijn ledlampen geplaatst, de zaal is geïsoleerd, we hebben zonnepanelen op het dak gelegd en er is een warmtepomp geplaatst. Ook koppelden we het boekingssysteem aan het gebouwbeheersysteem. Het licht en de verwarming gaan daardoor automatisch uit als het pand niet in gebruik is. Dit scheelt aanzienlijk in verbruik.”

Door DUMAVA was het mogelijk om uitgebreider en meer integraal te verduurzamen. Hierdoor kon gemeente Eindhoven ook aan de renovatiestandaard voldoen. Dit is een vrijwillige richtlijn voor de energieprestatie van utiliteitsgebouwen zoals gymzalen.

Geleerde lessen

De gymzaal kan gehuurd worden voor gymlessen, kinderfeestjes of andere evenementen. Ook tijdens de verduurzaming ging dit gewoon door. Dit botste soms met de werkzaamheden. Bankers: “Hier leerden we van. Bij de verduurzaming van de overige gymzalen weten we dat we de zaal zoveel mogelijk in rustige periodes moeten renoveren.”

Gies: “Ook leerden we hoe snel de kosten van materialen stijgen. Voordat een offerte goedgekeurd was, waren de kosten alweer hoger. Van aanvraag traject tot uitvoering zit al gauw een half jaar tussen. Tijdens het traject zijn we door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) goed begeleid. Hierdoor kunnen we nog slimmer verduurzamen. We willen graag een voorbeeldfunctie vervullen en de opgedane kennis delen met de regio.”

DUMAVA aanvragen

Overweegt u net als gemeente Eindhoven om uw maatschappelijk vastgoed te verduurzamen? Lees meer over Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA).

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?