"Duurzame bouw maakt de wereld een stukje mooier"

Gepubliceerd op:
1 mei 2023
Laatst gecontroleerd op:
2 mei 2023

In Hillegom zijn de watertoren en het bedrijventerrein klimaatbestendig gemaakt. Ook is aandacht besteed aan circulaire maatregelen, zoals het doorspoelen van toiletten met regenwater. De investeringen zijn gedaan met belastingvoordeel van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). "We proberen op allerlei fronten duurzaam te zijn", vertelt bedrijfsleider Hans Koppenol van AW Groep. Hoe precies?

"Duurzaam ondernemen is onderdeel van onze bedrijfsmissie", vertelt Koppenol. "We willen de wereld een stukje mooier en blijer maken. En dat doen we onder andere bij  de herontwikkeling van de bedrijfslocatie. In het project spelen klimaatadaptatie en circulariteit een belangrijke rol. Fijn dat deze investeringen fiscaal aantrekkelijk zijn. Een waardevolle steun in de rug!"   

Circulair bouwen en klimaatadaptatie

Klimaatadaptatie is het aanpassen van gebouwen en omgevingen aan klimaatverandering. Dat verkleint de kans op hittestress - gezondheidsklachten door hitte - en wateroverlast door extreme neerslag. Bij circulaire bouw wordt bouwafval niet weggegooid, maar hergebruikt als nieuwe grondstof.

  Toiletten doorspoelen met regenwater

  Koppenol: "Normaal verdwijnt het regenwater in de sloot. Om droogte en hittestress tegen te gaan, hebben we op ons terrein waterdoorlatende tegels van Rain(a)Way aangelegd. Daaronder ligt een waterbergende fundering die het regenwater opvangt, dat daarna geleidelijk de bodem intrekt. De regen die op het gebouw valt, stroomt naar 2 grote opvangpunten op de parkeerplaats. Met dit water spoelen we de toiletten in de watertoren door."

  Groene wand, daktuin en circulair interieur

  Binnen is muurbeplanting aangebracht. Planten zorgen niet alleen voor een prettige werkomgeving, maar ook voor een beter binnenklimaat in de watertoren. De planten zetten CO2 om in zuurstof en hebben een isolerend en geluiddempend effect. Buiten is een daktuin aangelegd met een drainagelaag, substraat, beplanting (vaste planten, grassen en bloembollen), irrigatie en beregening. Verder zijn er circulaire maatregelen genomen bij de herinrichting. Zo hebben de houten trappen uit de watertoren een nieuwe bestemming gekregen.

  Koppenol: "Daarvan hebben we een bar en twee boekenkasten gemaakt. Wist je trouwens dat mijn bureaublad is gemaakt van het plafond van een oude trein? En de vloerbedekking bestaat uit gerecyclede materialen."

  Ook fiscaal aantrekkelijk investeren?

  Wilt u ook investeren in een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel uit de Milieulijst? Bekijk of uw investering in aanmerking komt voor belastingvoordeel.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  Bent u tevreden over deze pagina?