De Zijlen digitaliseert de zorg: "Efficiënter werken zorgt voor meer tijd en ruimte voor persoonlijk contact"

Laatst gecontroleerd op:
14 juli 2025
Gepubliceerd op:
11 juli 2025

Bij het ontwikkelen van toekomstbestendige zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, zet De Zijlen volop in op digitalisering. Van spraakgestuurd rapporteren tot slimme dwaaldetectie. ICT’er Wim Addens en locatiehoofd Menthe Warrink zien dat het gebruiken van slimme technologieën veel oplevert. 

Warrink legt uit: “De zorgvraag neemt toe, maar het aantal zorgprofessionals groeit niet mee. We hebben te maken met vergrijzing én ontgroening. Dat merken we nu al: er is steeds minder personeel beschikbaar. Daarom zijn we gestart met de inzet van technologie, om zo slimmer en efficiënter te werken.”

Slimme dwaaldetectie 

De Zijlen innoveerde op meerdere fronten binnen haar dienstverlening. Spraakgestuurd rapporteren, digitaal aftekenen van de medicatie én persoonsalarmering zijn onderdeel van het pakket. Nog een mooi voorbeeld: slimme dwaaldetectie. “Bij sommige cliënten ontstaat het risico dat ze dwalen, zeker als ze ouder worden en bijvoorbeeld dementie ontwikkelen”, zegt Addens. “Dankzij een zender krijgen medewerkers een signaal als iemand buiten het terrein komt. Dit geeft ruimte aan de bewoners. Niet alles hoeft namelijk op slot om te voorkomen dat sommige bewoners de locatie ongemerkt verlaten.” 

Voordeel voor medewerkers en cliënten

Volgens Addens verandert het werk echt door de inzet van technologie: “Vroeger werkten medewerkers met meerdere apparaten: een pieper, telefoon en soms een laptop. Nu komt alles samen op één smartphone.” Warrink vult aan: "Die smartphone biedt heel veel mogelijkheden. Voor cliënten betekent het vooral meer rust, veiligheid en aandacht. Doordat wij efficiënter kunnen werken, houden we tijd en ruimte over voor persoonlijk contact.” 

Rol van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

De innovaties zijn mede mogelijk gemaakt door steun vanuit de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) uitgevoerd door de adviseurs van RVO. Addens licht toe: “Zonder die subsidies van de opschaling- en evaluatieroute van de STOZ hadden we dit veel langzamer moeten uitrollen. We gebruikten de middelen om medewerkers tijd en ruimte te geven voor trainingen. En om dit rustig toe te passen in de dagelijkse werkzaamheden.” 

Tips voor andere organisaties

Voor bedrijven die ook willen innoveren met behulp van de STOZ-regeling, heeft Addens een tip. “Denk goed na: wat wil je bereiken, wat heb je nodig en wat zijn je randvoorwaarden? Een andere belangrijke tip: haal er hulp bij. Wij hebben een bureau ingeschakeld om de subsidieaanvraag te begeleiden. Zij vertaalden onze plannen naar een goed onderbouwde aanvraag bij RVO.”

Ook gebruikmaken van onze hulp?

  • Bent u een ondernemer binnen de zorg of ondersteuning en bezig óf van plan om te innoveren? Lees dan meer over de STOZ-regeling.
  • Het plafond van de regeling is opgehoogd naar € 54 miljoen. Hiermee is er nog meer ruimte gekomen voor het doen van aanvragen.
Bent u tevreden over deze pagina?