Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Bent u een aanbieder van zorg of ondersteuning? En wilt u met andere aanbieders en een inkoper samenwerken aan het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen? Dan is de STOZ mogelijk iets voor u en uw samenwerkingsverband.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Openstelling 2025
Ook in 2025 kunt u een aanvraag doen voor de STOZ. De regeling is in 2025 geopend van 6 januari t/m 30 september. Meer details over de openstelling van volgend jaar volgen nog en leest u dan op onze website.
Doel
De regeling richt zich op de volgende doelen.
- Het besparen en verlichten van het werk van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
- Het langer thuis blijven wonen van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking met gelijkblijvende of verminderde inzet van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
Het gaat om het toepassen van digitale of hybride processen:
- zodat meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag geholpen kunnen worden met minder of hetzelfde aantal medewerkers;
- die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking;
- die zorg- of ondersteuningsmedewerkers in staat stellen om een betere kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening.
Online vragenuurtjes
Heeft u specifieke vragen over de STOZ? Bijvoorbeeld over via welke route u het beste kunt aanvragen of in welke samenwerkingsvorm u het beste een aanvraag kunt indienen? Meld u dan aan voor een van onze online vragenuurtjes. Per vragenuur geldt een maximum van 20 deelnemers. Zo krijgt iedereen de gelegenheid om vragen te stellen.
STOZ en SET
De STOZ is gebaseerd op de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), die van 2019 tot en met 2022 open stond voor aanvragen. De ervaringen met de SET zijn meegenomen bij het opstellen van de STOZ.
Laat u inspireren door projecten die subsidie hebben ontvangen binnen de SET. Lees ook artikelen over de SET op de website van ZonMw.
Voorwaarden en beoordelingscriteria
Wilt u voor subsidie in aanmerking komen? Lees meer over de voorwaarden en beoordelingscriteria van de STOZ.
Subsidiabele kosten
Wilt u weten welke activiteiten en bijbehorende kosten in aanmerking komen voor subsidie? Lees meer over de subsidiabele kosten.
3 soorten projecten
U kunt voor de volgende projecten subsidie aanvragen:
- Implementatiestart
Voor het ontwikkelen van een strategie en implementatieplan voor de inzet van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. - Opschalingsproject
Voor de implementatie en het opschalen van bewezen digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. De digitale of hybride processen die in aanmerking komen voor het opschalingsproject moeten op het STOZ-overzicht staan. - Evaluatieproject
Ook voor de implementatie en het opschalen van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. Het verschil met de opschalingsroute is dat de op te schalen processen (nog) niet op het STOZ-overzicht staan en dat voor de projecten een evaluatie met waardebepaling moet worden uitgevoerd. Na deze evaluatie en waardebepaling kunnen deze processen mogelijk op het STOZ-overzicht komen te staan.
Het is niet verplicht om eerst de implementatiestart te doorlopen om vervolgens op te schalen. U mag direct de opschalings- of evaluatieroute kiezen.
Lees meer over de verschillende projecten, het STOZ-overzicht en de methodes voor waardebepaling.
Uw aanvraag voorbereiden
Bereid alvast de bijlage(n) voor die u nodig heeft bij uw aanvraag. U vindt de bijlagen op de pagina Toelichting routes en aanvraagproces.
Aanvragen
U kunt de STOZ aanvragen vanaf 14 mei 2024, 9:00 uur tot en met 20 december 2024, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst en volledigheid.
Na uw aanvraag
Heeft u een aanvraag ingediend of heeft u een lopend project? Lees dan verder over het proces na uw aanvraag.
Veelgestelde vragen
Hieronder vindt u het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.
Een entiteit is een organisatie met een KVK-inschrijving. Dit geldt voor zowel grote, midden als kleine organisaties. Als bijvoorbeeld 2 aparte vestigingen met ieder een eigen KVK-inschrijving aan elkaar verbonden zijn door een moedermaatschappij, dan kunnen de 2 vestigingen afzonderlijk 5 keer in aanmerking komen voor subsidie vanuit de STOZ.
Organisaties die een bijdrage leveren aan lastenverlichting voor zorgmedewerkers of langer thuis blijven wonen van ouderen of (potentiële) chronisch zieke mensen, mogen deelnemen aan het samenwerkingsverband. De subsidie wordt echter alleen toegekend ten gunste van aanbieders van zorg of ondersteuning.
Wij behandelen subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst. Diende u een onvolledige aanvraag in? Dan krijgt u de mogelijkheid om de ontbrekende stukken alsnog aan te leveren. De datum waarop de aanvraag volledig is, geldt als de datum van binnenkomst. Andere volledige aanvragen die vóór deze datum zijn ingediend, gaan dus voor. Worden er meerdere aanvragen ingediend op de dag dat het budget wordt overschreven, dan vindt er een loting plaats om de volgorde te bepalen. Het is daarom belangrijk om een aanvraag zo volledig mogelijk in te dienen.
De technologische toepassingen die gebruikt worden bij digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning en die gekoppeld kunnen worden aan bestaande ICT-infrastructuur en aansluiten bij geldende standaarden (zoals DIZRA, MedMij, NEN7510) zijn subsidiabel. Het volledig aanpassen van de infrastructuur voor het implementeren/gebruiken van de digitale of hybride processen is niet subsidiabel. Wij kijken per geval wat de verhouding is tussen de kosten voor aanpassing van de infrastructuur en de betreffende processen. Minimale aanpassingen waarvan duidelijk is dat ze samenhangen met het in gebruik nemen van de digitale of hybride processen, kunnen in aanmerking komen voor subsidie.
- U mag niet verschillende subsidies stapelen voor een project. Wij controleren dit ook.
- SET: de STOZ mag in looptijd overlappen met de SET-subsidie als het gaat om nieuwe, aanvullende-/vervolgactiviteiten die nog niet eerder vanuit SET worden gefinancierd. Het is ook mogelijk een aanvraag voor STOZ te doen wanneer u al eerder gebruik hebt gemaakt van de SET, zolang er geen dubbelfinanciering voorkomt.
- IZA transformatiemiddelen: de opgaven van WOZO en TAZ komen overeen met de opgaven van IZA als het gaat om passende inzet van effectieve inzet van digitale of hybride processen. Het kan voorkomen dat er parallelle trajecten zullen ontstaan. U mag niet subsidies voor dezelfde activiteiten stapelen. In dit geval heeft u al subsidie ontvangen voor dezelfde activiteiten. Als het gaat om andere activiteiten waar nog niet eerder subsidie voor is verleend, dan kunt u wel gebruikmaken van de STOZ.
- MDIEU: de STOZ en MDIEU hebben allebei ‘meer werkplezier bij werknemers’ als een van de doelen. Het verschil tussen STOZ en MDIEU is dat STOZ zich specifiek richt op activiteiten voor het transformeren en anders organiseren van zorg- en ondersteuningsprocessen, met behulp van digitale of hybride processen. Het anders werken kan leiden tot meer werkplezier. Voor de MDIEU kunt u ook financiering voor andere activiteiten aanvragen die voor meer werkplezier kunnen zorgen, zonder de transformatie naar digitale/hybride processen. Een aanvraag voor STOZ kan parallel lopen met een aanvraag voor MDIEU, zolang er geen dubbelfinanciering is voor activiteiten.
Het is belangrijk dat u een kwalitatief goede en volledige aanvraag indient. Dit verhoogt de kans dat u subsidie ontvangt. Tegelijkertijd is er een maximum budget beschikbaar. Hoe later u een aanvraag indient, hoe groter de kans dat het budget op is. Bovenaan de pagina ziet u hoeveel budget er nog beschikbaar is. In het najaar van 2024 verwachten wij u duidelijkheid te kunnen geven over de openstelling van de STOZ-regeling in 2025.
Ja, u mag meerdere aanvragen tegelijkertijd hebben lopen, echter kan er slechts één implementatiestart toegewezen worden. Let er op dat u binnen de organisatie een duidelijke administratie bijhoudt, zodat u de kosten voor het ene project goed kunt onderscheiden van de kosten voor het andere project. Een implementatiestart is minder goed te combineren met een evaluatie- of opschalingsroute. Een implementatiestart is namelijk meestal gericht op het bepalen van de strategie van de organisatie als het gaat om digitale of hybride zorg.
Ja, dat mag. Let op: staan één of meerdere van deze processen wel op het STOZ-overzicht en andere processen niet? Dan is het mogelijk beter om het te splitsen in 2 aanvragen: één opschalingsroute voor processen die op het STOZ-overzicht staan en één evaluatieroute voor processen die er (nog) niet op staan.
Wetten en regels
De STOZ voldoet aan de volgende wet- en regelgeving:
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport