Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Bent u een aanbieder van zorg of ondersteuning? En wilt u met andere aanbieders en een inkoper samenwerken aan het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen? Dan is de STOZ mogelijk iets voor u en uw samenwerkingsverband.
Budget en aanvraagperiode
Doel
De regeling richt zich op de volgende doelen.
- Het besparen en verlichten van het werk van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
- Het langer thuis blijven wonen van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking met gelijkblijvende of verminderde inzet van zorg- of ondersteuningsmedewerkers.
Het gaat om het toepassen van digitale of hybride processen:
- zodat meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag geholpen kunnen worden met minder of hetzelfde aantal medewerkers;
- die de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking;
- die zorg- of ondersteuningsmedewerkers in staat stellen om een betere kwaliteit van dienstverlening te kunnen leveren met minder werkdruk en meer voldoening.
Startbijeenkomst en online vragenuurtjes
Op 23 januari vindt de startbijeenkomst STOZ 2025 plaats.
In 2025 organiseren wij ook weer online vragenuurtjes. Heeft u specifieke vragen over de STOZ? Bijvoorbeeld over via welke route u het beste kunt aanvragen of in welke samenwerkingsvorm u het beste een aanvraag kunt indienen? Meld u dan aan voor een van de vragenuurtjes. Kijk in de agenda wanneer ze plaatsvinden.
STOZ en SET
De STOZ is gebaseerd op de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), die van 2019 tot en met 2022 open stond voor aanvragen. De ervaringen met de SET zijn meegenomen bij het opstellen van de STOZ.
Laat u inspireren door projecten die subsidie hebben ontvangen binnen de SET. Lees ook artikelen over de SET op de website van ZonMw.
Voorwaarden en beoordelingscriteria
Wilt u voor subsidie in aanmerking komen? Lees meer over de voorwaarden en beoordelingscriteria van de STOZ.
Subsidiabele kosten
Wilt u weten welke activiteiten en bijbehorende kosten in aanmerking komen voor subsidie? Lees meer over de subsidiabele kosten.
3 soorten projecten
U kunt voor de volgende projecten subsidie aanvragen:
- Strategievorming
Voor het ontwikkelen van een strategie en implementatieplan voor de inzet van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. - Opschalingsproject
Voor de implementatie en het opschalen van bewezen digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. De digitale of hybride processen die in aanmerking komen voor het opschalingsproject moeten op het STOZ-overzicht staan. - Evaluatieproject
Ook voor de implementatie en het opschalen van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. Het verschil met de opschalingsroute is dat de op te schalen processen (nog) niet op het STOZ-overzicht staan en dat voor de projecten een evaluatie met waardebepaling moet worden uitgevoerd. Na deze evaluatie en waardebepaling kunnen deze processen mogelijk op het STOZ-overzicht komen te staan.
Het is niet verplicht om eerst de strategievorming te doorlopen om vervolgens op te schalen. U mag direct de opschalings- of evaluatieroute kiezen.
Lees meer over de verschillende projecten, het STOZ-overzicht en de methodes voor waardebepaling.
Uw aanvraag voorbereiden
Bereid alvast de bijlage(n) voor die u nodig heeft bij uw aanvraag. U vindt de bijlagen op de pagina Toelichting routes en aanvraagproces.
Aanvragen
U kunt de STOZ aanvragen vanaf 6 januari 2025, 9:00 uur tot en met 30 september 2025, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Wij behandelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst en volledigheid.
Na uw aanvraag
Heeft u een aanvraag ingediend of heeft u een lopend project? Lees dan verder over het proces na uw aanvraag.
Veelgestelde vragen
Wij hebben de veelgestelde vragen over de STOZ voor u op een rijtje gezet.
Wetten en regels
De STOZ voldoet aan de volgende wet- en regelgeving:
- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport