Open voor aanvragen

STOZ: Strategievorming

Gepubliceerd op:
1 mei 2025

Via de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) kunt u voor 3 verschillende routes subsidie aanvragen. Op deze pagina leest u meer over de route strategievorming. Bekijk voor welke activiteiten u subsidie kunt aanvragen en lees meer over de voorwaarden en de subsidiabele kosten. 

Wanneer gebruikt u de route strategievorming?

Wilt u onderzoeken of u de zorg of ondersteuning binnen uw organisatie kunt digitaliseren? Of weet u al dat u uw zorg of ondersteuning wilt digitaliseren maar weet u nog niet welke processen daarmee verbeterd kunnen worden? Dan kan de route strategievorming uitkomst bieden. Binnen een strategievorming-aanvraag zoekt u uit of digitale of hybride processen voor zorg of ondersteuning iets voor uw organisatie kunnen betekenen en zo ja, wat.

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

Via de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) kunt u subsidie krijgen voor de uitvoering van activiteiten voor implementatie en opschaling van digitale en hybride processen. Voorbeelden van activiteiten zijn:  

  • projectmanagement, zoals het samenbrengen en aansturen van de samenwerkingspartners, het coördineren van de werkzaamheden, het monitoren van de planning, kosten en beoogde resultaten en het uitvoeren van een evaluatie;  
  • interne communicatie over het project;  
  • kennis delen met externe partijen, zoals het verspreiden van de geleerde lessen en resultaten naar andere aanbieders van zorg of ondersteuning.

 Voorwaarden  

  1. De aanvrager is een aanbieder van zorg of ondersteuning volgens de Wmo 2015, Zvw, Wlz, Jeugdwet of Wpg.  
  2. De aanvrager maakt in een beknopt plan van aanpak duidelijk op welke manier de aanvrager tot een gedragen strategie komt over de inzet van digitale of hybride processen van zorg of ondersteuning. De doorvertaling daarvan beschrijft de aanvrager in een concreet implementatieplan.  
  3. De aanvrager maakt duidelijk hoe kennis en ervaringen van andere aanbieders benut worden, hoe zorg- of ondersteuningsmedewerkers en cliënten én de inkoper betrokken worden.  
  4. De aanvrager geeft inzicht in de beoogde samenwerkingspartners en de manier waarop de samenwerking kan worden vormgegeven.  
  5. De aanvrager levert bij betrokkenheid van een externe adviesorganisatie of kennisinstelling (indien van toepassing) een offerte van deze partij.  
  6. De aanvrager geeft een de-minimisverklaring af.  
  7. De looptijd van een project is maximaal 3 jaar.  

Hoogte subsidie

Voor de route strategievorming is het maximale subsidiebedrag € 25.000,

Subsidiabele kosten

Kosten die voor subsidie in aanmerking komen zijn:  

  • personeelskosten: loonkosten van de betrokken medewerkers (uurtarieven conform de geldende cao);  
  • advieskosten: kosten van een onafhankelijke adviesorganisatie of kennisinstelling die uw organisatie kan helpen (advies- of procesbegeleiding) om tot een strategie en implementatieplan te komen. Voor dit advies geldt een maximaal uurtarief van € 135 (excl. BTW).  

De subsidie bedraagt maximaal 100% van de subsidiabele projectkosten.

Niet subsidiabel  

U kunt geen subsidie krijgen voor het uitvoeren van een pilot. Deze route is gericht op het vormen van een strategie hoe de organisatie het zorgproces gaat transformeren met behulp van digitale of hybride technologie om het zorgproces te verbeteren.

Uw aanvraag voorbereiden  

Uw aanvraag bestaat uit:

  • een (beknopt) activiteitenplan. Hierin geeft u aan hoe u tot een strategie voor digitale of hybride zorg wilt komen.
  • een de-minimisverklaring. Deze is nodig om aan te geven dat uw organisatie nog ruimte heeft voor financiering binnen de de-minimisvrijstelling.

Schakelt u hulp in van een extern (advies)bureau? Dan is een offerte van dat bureau verplicht.

Download de bijlage voor het activiteitenplan hieronder. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport
Bent u tevreden over deze pagina?