"Onze fles-sluitingen gaan van goed naar groen"
De Wit Plastic is al 70 jaar actief als spuitgietbedrijf. Het maakt kleine producten in grote hoeveelheden, zoals kindveilige sluitingen op flessen. Onder het motto ‘van goed naar groen’ produceert het bedrijf steeds meer circulair. Nu nog voor klanten die dit willen. “Maar vroeg of laat wordt het een wettelijke verplichting”, zegt salesmanager Ilonka van Zon.

Gebruikt plastic toepassen
‘Van goed naar groen’ is de naam van de roadmap van De Wit Plastic. “Hierin staat hoe we alle onderdelen van de productie willen verduurzamen”, zegt salesmanager Ilonka van Zon. “We passen al gerecycled plastic toe, dat heet PCR. Daarvan maken we bijvoorbeeld de buitenkant van kindveilige sluitingen.”
Testen uitvoeren met klanten
Voor de binnenkant van de sluitingen gebruikt De Wit Plastic nog geen PCR. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe dit materiaal reageert op sommige chemische stof in flessen. “We voeren samen met klanten testen uit”, zegt Van Zon.

Klanten kiezen voor duurzaam
De Wit Plastic promoot de circulaire producten. Een deel van de klanten is al om. “Maar vroeg of laat wordt het een verplichting”, zegt Van Zon. Klanten die kiezen voor duurzaam, willen iets meer betalen. Verder is de kwaliteit zoals ze gewend zijn. “De wisselende eigenschappen van het product vangen we op door te investeren in geavanceerde machines. Die zorgen ervoor dat het eindresultaat stabieler wordt.”
Biologisch afbreekbaar plastic
Behalve gerecycled plastic past het bedrijf PLA’s toe: biologisch afbreekbaar plastic van melkzuur. “We hebben hier veel onderzoek naar gedaan en samen met klanten verschillende prototypes gemaakt”, vertelt Van Zon. “Dit lukte met steun van de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers. De regeling vergoedt een deel van de kosten voor onderzoek en ontwikkeling.” RVO voert deze subsidie uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Geen fossiele olie meer
Binnenkort rollen de eerste PLA-producten van de band: dier- en milieuvriendelijke bakjes voor hommels en potjes voor mijten. “Daar zijn we bijzonder trots op”, zegt Van Zon. “De roadmap heeft ons op het goede spoor gezet.” De volgende stappen zijn bijvoorbeeld het circulair maken van complexere kunststoffen aan de binnenkant van kindveilige sluitingen. “Maar we kijken ook naar de bron. Graag vervangen we plastics gemaakt van fossiele olie door plastics van olie op basis van huisvuil.”