"Wij gaan groot verpakkingsmateriaal ontwikkelen van zetmeel en vezel"

Gepubliceerd op:
19 maart 2024

Plastic- en piepschuimverpakkingen worden vaak uit olie geproduceerd. Dat zorgt voor veel CO2-uitstoot. PaperFoam maakt al klein biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal op basis van zetmeel en vezels. Met subsidie van RVO onderzoekt PaperFoam nu de juiste formule om ook groot verpakkingsmateriaal te maken. "Dankzij de subsidie kunnen we experimenten uitvoeren die we zelf moeilijk kunnen financieren", vertelt directeur Mark Geerts.

Van groot naar klein verpakkingsmateriaal

Het klinkt misschien simpel: PaperFoam maakt wereldwijd al klein bio-verpakkingsmateriaal van zetmeel en vezels voor producten van ongeveer 2 kilo. Dan moet er toch ook groot bio-verpakkingsmateriaal gemaakt kunnen worden? "Ons verpakkingsmateriaal is een goed ecologisch product op basis van natuurlijke en onuitputtelijke producten", zegt Geerts. "Maar er zit een limiet op onze materiaaldikte. Wij willen ook graag zwaardere producten verpakken zoals koelkasten en grote beeldschermen. Dit vraagt veel onderzoekstijd".

Magische formule  

Daarom wordt hier al een paar jaar mee geëxperimenteerd. Verschillende partijen in binnen- en buitenland voerden testen uit met een extruder:  waarmee ook producten als spaghetti en plastic buizen gemaakt kunnen worden. De testresultaten waren veelbelovend en het bedrijf schafte zelf een extruder aan. Maar het juiste ingrediënt en de juiste machine-instelling is nog niet gevonden. Het bedrijf vindt op een dag dé magische formule. Geerts is er zeker van: "Wij gaan het doen: groot verpakkingsmateriaal ontwikkelen van zetmeel en vezels".  

Subsidie voor onderzoek 

PaperFoam heeft een subsidieaanvraag bij RVO ingediend voor aanvullend onderzoek om de juiste formule te vinden. "We kennen RVO goed en werken plezierig samen met de subsidieadviseur", zegt Geerts. "Dankzij subsidie kunnen we experimenten uitvoeren die we zelf moeilijk kunnen financieren. Ook werken we door de Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkelings-regeling samen met Wageningen Food & Biobased Research en de universiteit van Napels om meer kennis te ontwikkelen over het gedrag van zetmeel in een extruder. Dat levert ons veel op".

"Je weet vaak niet wat je in een onderzoek tegenkomt. De subsidie vraagt wel om bepaalde verwachtingen te geven bij je aanvraag. Denk daarover na. Onze onderzoeksplannen zijn daarom gericht op: slim starten met een machine en als het niet werkt, doen we het morgen weer anders. Zo vinden we uiteindelijk onze juiste formule voor groot bio-verpakkingsmateriaal". 

Mark Geerts
Directeur PaperFoam

Vraag ook subsidie aan

Heeft u als ondernemer een technologievraag, gericht op milieubesparing? Dan is het volgens Geerts zeker de moeite waard om de subsidie Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO) aan te vragen. Dat kan per 1 april 2024.  

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?