Haarlemse grachten schoon dankzij elektrische zwerfafvalboot

Laatst gecontroleerd op:
30 juli 2024
Gepubliceerd op:
9 november 2022

Openbaar onderhoudsbedrijf Spaarnelanden NV bespaart jaarlijks 2600 liter diesel met een elektrische boot, die zwerfafval uit het water haalt. “Een uitkomst”, vindt schipper Eelco van Vleuten. “De motor maakt geen lawaai, dus ik heb geen gehoorbeschermers meer nodig.”

Dagelijks haalt schipper Eelco van Vleuten alles wat drijft uit de grachten van Haarlem: van bankstellen tot blikjes. "Mijn werkterrein bestaat uit 200 hectare aan sloten, kleine plassen, recreatieplassen en parken aan het water. De nieuwe boot werkt volledig elektrisch en is één van de eersten in zijn soort. Aan de voorzijde zit een grote schep waarmee je het afval uit het water haalt en in een duwbak kiept."

Geen uitstoot en milieubelasting

De boot kan 2 dagen varen op één acculading. Ook manager Roel Groenestein is enthousiast: "Vroeger voeren we met een dieselmotor. Dat gaf veel uitstoot. De elektrische versie is uitstootvrij en het loodvrije accupakket belast het milieu een stuk minder."

Afvalscheiding voor hergebruik

Eelco gebruikt de schep om het zwerfafval op het water al zoveel mogelijk te scheiden. Een vrachtwagen brengt alles naar een overslagplaats. Roel: "De grondstoffen gaan naar verwerkingsbedrijven. Van het hout wordt bijvoorbeeld nieuw hout en papier gemaakt. Het ijzer wordt omgesmolten om nieuwe fietsen van te maken. We willen het goede voorbeeld geven aan onze leefomgeving door afval te scheiden en schoon vervoer in te zetten."

Creatief met voertuigen

Spaarnelanden maakt gebruik van de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor het loodvrije accupakket en de elektrische aandrijving. Roel vertelt dat Spaarnelanden regelmatig financiële steun aanvraagt bij RVO voor elektrische voertuigen. Hij is tevreden over de samenwerking: "De communicatie verloopt prettig en snel. Bij voertuigen waarvoor nog geen duurzaam alternatief is, kijken we wat er mogelijk is om deze toch te verduurzamen. Zo laten we nu een elektrische 9-persoonsbus ombouwen naar een dubbele cabine, met achterin een bak voor het groenafval. Zo kunnen we weer een dieselvoertuig vervangen door een elektrisch voertuig."

MIA en VAMIL voor ondernemers

Wilt u ook investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Met de MIA profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45 % van het investeringsbedrag. En met de Vamil kunt u 75 % van de investeringskosten afschrijven.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?