"Het Innovatiekrediet versnelt de komst van de kwantumcomputer"

Gepubliceerd op:
31 mei 2024

Innovaties verbeteren de samenleving. Door het complexe en risicovolle ontwikkelproces dat nodig is voor sommige onmisbare technologieën, is een combinatie van publieke en private financiering nodig om ze tijdig naar de markt te brengen. Dat geldt ook voor de TWPA-chip van QuantWare die gebruikt wordt in kwantumcomputers. In de herfst van 2022 startte QuantWare daarom een aanvraag voor het Innovatiekrediet via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wouter Wesselink is Amplifier Team Lead bij QuantWare en vertelt over de weg naar deze essentiële steun.  

Onmisbare chip 

QuantWare maakt chips voor kwantumcomputers. “Deze kunnen uitgebreidere berekeningen maken dan gewone computers en worden in de toekomst gebruikt bij onder andere de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, materialen en kunstmatige intelligentie.” Het bedrijf vroeg het Innovatiekrediet aan voor de productie van de TWPA-chip. Dit is een versterker die het uitlezen van informatie uit een kwantumcomputer vergemakkelijkt. “Elke kwantumcomputer heeft ze nodig om te functioneren. Maar de ontwikkeling van dit stukje technologie vergt veel tijd en middelen.”   

Unieke technologie 

QuantWare is het eerste bedrijf dat de technologie van prototype naar commercieel niveau brengt. De uniekheid van de chip zorgt ervoor dat QuantWare sinds de start al aanvragen ontving van bedrijven wereldwijd voor honderden van de chips.” De combinatie van een unieke technologie met aantoonbare marktvraag vormt een ideale match om in aanmerking te komen voor het Innovatiekrediet. “Toch krijg je de financiering niet zomaar”, zegt Wesselink. “Je moet ook de haalbaarheid van je project goed uitleggen in je aanvraag.”  

Meer dan alleen financiële ondersteuning 

Voor het indienen van een succesvolle aanvraag, ontving QuantWare de hulp van het expertteam van RVO. Wesselink: “Het proces nam aardig wat tijd in beslag, maar verliep erg vlot dankzij de technische achtergrondkennis van de experts. Ze dachten actief mee. Hun feedback ging echt verder dan het financiële gedeelte.”

Robuust wereldwijd product 

QuantWare heeft sinds de goedkeuring van het Innovatiekrediet al veel succes geboekt. Wesselink: “We hebben al veel technische doelen behaald en leren continu bij. Met QuantWare leveren we een robuust en uniek product dat wereldwijd verschillende knelpunten kan oplossen. Het zou erg gaaf zijn als we Nederland hiermee in de technologische industrie verder op de kaart kunnen zetten.”

Meer weten? 

Zoekt u financiering voor de technische ontwikkeling van een innovatief product, dienst of proces? Kijk dan wat het Innovatiekrediet voor u kan betekenen. 

Bent u tevreden over deze pagina?