Hoe een kinderboekenschrijfster internationaal succesvol werd

Gepubliceerd op:
15 januari 2024

Kinderen iets leren over inclusiviteit: dat wilde Karina Schaapman bereiken met de boeken over de muizen Sam & Julia. En later met het bedrijf Mouse Mansion. Haar kinderen, Lili en Ian, vertellen aan ons hoe ze met hulp van Support International Business (SIB) de internationale markt opgingen.

In 2008 kreeg Karina het idee voor Sam & Julia. Ze maakte kinderboeken met foto's in plaats van illustraties. Om de scenes uit te beelden bouwde ze met kartonnen dozen een huisje van 3 bij 2 meter, met verschillende kamers. Dat groeide uit tot een stad met gebouwen en straten, en heel veel muizen. Tegen deze achtergrond beleven Sam & Julia hun avonturen. In verhalen over zorgzaamheid, veiligheid en creativiteit.

Karina kon zich toen niet voorstellen dat ze in 2011 haar eerste boek zou uitgeven. Of dat diverse Sam & Julia-producten in de winkel te koop zouden staan. En dat de muizen zelfs een eigen animatieserie zouden krijgen!

Mouse Mansion, het bedrijf dat werd opgericht voor de Sam & Julia-producten, groeide snel.

Van fysieke naar online winkel

Karina, Ian en Lili kregen steeds meer de wens om met Mouse Mansion ook de internationale markt op te gaan. COVID-19 versnelde dat proces. De verkoop verplaatste zich van een fysieke winkel naar een online platform. Met meer internationale belangstelling tot gevolg. 

Het bedrijf had toen nog geen ervaring met internationale online verkoop. Met hulp van SIB-subsidie en een externe e-commerce adviseur konden ze snel omschakelen. De SIB-subsidie kon de factuur voor het advies grotendeels vergoeden. "Professionalisering van onze e-commerce-activiteiten bracht ons stappen vooruit", zegt Ian.

"SIB aanvragen is niet zo ingewikkeld als ondernemers vaak denken."

Lili Schaapman
Mouse Mansion

Internationale aandacht op de Spielwarenmesse

Met de subsidie SIB Individuele beursdeelname stond Mouse Mansion in 2022 voor het eerst op een grote beurs: het Duitse Spielwarenmesse.

Daarnaast liet het bedrijf met SIB Marktentree onderzoeken hoe ze hun producten in de Scandinavische markt konden distribueren.

Gemakkelijk SIB aanvragen

U kunt ook gemakkelijk SIB aanvragen: kijk eerst welke SIB-subsidie bij uw behoefte past. Kies daarna een adviseur die u kan helpen, en stuur ons uw SIB-aanvraag met offerte en cv van de adviseur. Lili: "SIB aanvragen is niet zo ingewikkeld als ondernemers vaak denken."

Ook SIB gebruiken?

Bent u net als Mouse Mansion klaar om internationaal zaken te gaan doen? En heeft u ook al een buitenlandse markt op het oog? Bekijk onze informatie over SIB en vraag de subsidie aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?