"Thuis dialyseren maakt dat je je veel beter voelt"

Gepubliceerd op:
30 november 2023

Wist je dat nierpatiënten na hun dialyse vaak een ‘kater’ hebben, maar dan zonder feestje? “Ze moeten er echt van herstellen. En aangezien patiënten 3 keer per week dialyseren in het ziekenhuis, slokt het bijna hun hele week op”, vertelt John Stooker, CFO van NextKidney. Dankzij hun draagbare nier kunnen mensen over 2 jaar eenvoudiger thuis dialyseren.

NextKidney thuisdialyse

Nierpatiënten kunnen in een gevorderd stadium van hun ziekte vaak niet meer naar de wc. Daardoor houdt hun lichaam dagen lang vocht vast. Met dialyseren in het ziekenhuis wordt dit vocht iedere 3 dagen binnen 4 uur afgevoerd. Stooker: “Door deze enorme variatie in de vochtbalans krijgt de patiënt het gevoel van een kater, de zogenaamde dialyse-kater.”

Vaker schoonspoelen

“Door vaker te dialyseren, voel je je veel beter”, zegt Stooker. “Vocht vasthouden kost energie. Je hart is namelijk voortdurend bezig om vocht weg te krijgen.” Vaker naar het ziekenhuis kost echter veel geld. En zo blijft voor nierpatiënten weinig kwaliteit van leven over.

Thuis dialyseren 

Daarom ontwikkelde NextKidney - een bedrijf op initiatief van de Nierstichting en zorgverzekeraars CZ, ZilverenKruis en Menzis - de ‘draagbare kunstnier’ NeoKidney. Hiermee kunnen mensen veel makkelijker thuis dialyseren of zelfs weer op vakantie. Het apparaat weegt 10 kilo en heeft 5 liter vloeistof nodig in plaats van 60 tot 100 liter in het ziekenhuis, of 30 liter bij de huidige thuisdialyse-apparatuur. “Het apparaat maakt de vloeistof schoon met koolstof, zirkonium en eiwitten. Daardoor is het meerdere malen te gebruiken tijdens de dialysebehandeling.” 

Schoonmaken met boontjes

De eiwitten komen uit zogenaamde jackbeans, een peul met kleine boontjes erin. Stooker: “Ons gezamenlijke onderzoek met de Wageningen University & Research toonde aan dat jackbeans het meest geschikt zijn. De WBSO heeft de research & development-fase mede mogelijk gemaakt.” De WBSO vergoedt een deel van de loonkosten van de research & development-fase. Ondernemingen met personeel kunnen daarbovenop een aftrek ontvangen over andere kosten en uitgaven van het R&D-project, zoals de inkoop van materialen.

Bijna beschikbaar 

Is thuis dialyseren straks een peulenschil? Stooker: “Het is niet voor iedereen de beste optie; sommige patiënten zijn te ‘complex’ of zeer op leeftijd. Zelfstandig aanprikken is bijvoorbeeld niet mogelijk met bibberende handen. Je arts bepaalt of je in aanmerking komt. Dit zal circa 30% van alle patiënten zijn. Een flinke groep die niet kan wachten tot het zo ver is.”

In 2023-2024 wordt de NeoKidney in Nederland en Frankrijk getest. Verwacht wordt dat het product in 2025 op de markt komt.

Meer weten?

Bent u ondernemer en gaat u aan Research & Development (R&D) doen? Of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Bekijk of u in aanmerking komt voor belastingvoordeel vanuit de WBSO.

Bent u tevreden over deze pagina?