"Met isolerend glas bespaart de universiteit 6.000 kubieke meter gas"

Gepubliceerd op:
17 februari 2025

Schoolbesturen willen hun vastgoed verduurzamen. Maar hoe doe je dat als dit schoolgebouw monumentaal is? Thomas Oostwouder is medewerker Energie van Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden. Hij vertelt over de verduurzaming bij het gebouw Oude Sterrenwacht van Universiteit Leiden.

Oude Sterrenwacht

“De universiteit is eigenaar van ongeveer 70 gebouwen. Voor het universitaire Vastgoedbedrijf is verduurzaming van deze gebouwen een uitdagende opgave”, vertelt Thomas Oostwouder, medewerker Energie van Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden. “We hebben gebouwen van verschillende omvang, uit diverse jaartallen, voor meerdere doelgroepen. Een deel is monumentaal, zoals de Oude Sterrewacht uit 1861. In dit gebouw zat oorspronkelijk onderzoeksinstituut Sterrewacht. Hoewel de sterrenkunde nu in een nieuw pand zit, gebruikt de universiteit het gebouw nog voor onderwijs en onderzoek.”

Energiebesparingsplicht

Ook monumenten als deze moeten worden onderhouden en verduurzaamd. Oostwouder: “We hebben een energiebesparingsplicht, met als doel al onze gebouwen te verduurzamen en aardgasloos te maken. Het is belangrijk om een goed tijdsplan te hebben voor deze doelen. Voor monumenten is er nu nog onduidelijkheid over de duurzaamheidseisen die de overheid zal stellen. Toch wachten we daar niet op bij de Oude Sterrewacht. Gebruikers van het pand hebben last van kou in de winter.” 

Nieuwe generatie glas

De universiteit onderzocht de vervanging van het huidige enkelglas. Voor de financiering vroegen ze de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed (DUMAVA) aan. “Deze is toegekend”, zegt Oostwouder. “Dit vergoedt 20% van de investeringswaarde. We vervangen bij 1.172 ramen het enkelglas door Fineo-glas. Dit is een nieuwe generatie isolerend glas dat in bestaande kozijnen is te plaatsen. Hiermee besparen we jaarlijks ongeveer 6.000 m3 aardgas.”

Grote stappen

Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden heeft meer monumenten. “In de nabije toekomst ligt de focus vooral op de verduurzaming van de Humanities Campus en de Campus op het Leiden Bio Science Park. Deze gebouwen zijn veelal verouderd. Ze hebben vaak een hoger energieverbruik dan onze monumentale panden. Ze worden intensief gebruikt, en het ligt ook aan de aard van het onderwijs en het onderzoek. Als we ons hier de komende jaren meer op richten, maken we in kortere tijd grotere stappen in de verduurzamingsopgave van onze vastgoedportfolio.”

RVO voert DUMAVA uit in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO).

In opdracht van:
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Bent u tevreden over deze pagina?