"Met emissieloze bouwmachines investeren in de toekomst"

Gepubliceerd op:
18 januari 2024

Van de Mheen Rail B.V., opgericht in 2011 en gevestigd in Putten, is gespecialiseerd in kranen en graafmachines op ‘lorries’ (spoorwielen) verhuren. Vanwege de groeiende vraag naar emissieloze bouwmachines onder zijn klanten liet eigenaar Tijs van de Mheen één van zijn machines ombouwen naar een elektrische versie.

Ombouwen naar emissieloze machine

Van de Mheen vertelt: “Ik baalde ervan dat ik nee moest verkopen toen een klant voor het eerst bij ons informeerde naar een emissieloze machine. Ik bedacht dat we een machine uit 2012 hadden waarvan de dieselmotor problemen had. De machine inruilen voor een nieuwe zou me weinig geld opleveren. Daarom besloot ik de machine om te laten bouwen naar een elektrische versie door onze dealer voor nieuwe machines en reparaties. Zij informeerden me ook over de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) Retrofit.”

Investering in de toekomst

Die subsidie was geen absolute noodzaak voor Van de Mheen, maar wel bijzonder welkom. “Zo’n machine ombouwen kost ongeveer € 350.000. De subsidie dekt 35% tot 40% van die kosten. Dat scheelt dus veel geld. Maar ook zonder de subsidie had ik dit gedaan. Ik zag het als een investering in de toekomst. Door de steeds strengere regels voor een lagere CO2-uitstoot in de bouw móeten aannemers namelijk wel steeds meer emissieloze machines gebruiken.”

Commercieel succes en reputatiewinst

Niet alleen financieel, maar ook qua reputatie leverde de investering Van de Mheen heel wat op. “Via via hoor ik dat onze naam steeds vaker voorbijkomt onder aannemers die emissieloze bouwmachines zoeken. De kraan heeft in 2023 al zo’n 90 diensten gedraaid. Hij stond zelfs met onze naam erbij op een beurs in Zweden als voorbeeld van een emissieloos voertuig. Terugblikkend ben ik blij dat we de subsidie hebben benut. Het wachten op goedkeuring van onze aanvraag was even spannend. Maar uiteindelijk verdienden we deze ‘groene’ investering met de subsidie sneller terug.”

Meer informatie

Wilt u net als Van de Mheen Rail B.V. een pas aangeschaft of gebruikt werktuig of bouwvaartuig emissiearm of emissieloos maken? Kijk of u ook voor de regeling in aanmerking komt.

Bent u tevreden over deze pagina?