"Zo kunnen we oneindig recyclen met onze nieuwe persmachine"

Gepubliceerd op:
6 april 2023

Bij de productie van reclamedoeken blijven er altijd afgesneden stukken materiaal over. Dit wordt als restafval verbrand. Probo in Dokkum ontwikkelde met financiële steun van de MIA\Vamil-regeling een proces om dit snijafval met een pers te verwerken tot nieuwe grondstoffen. Jordy de Jong van Probo: "Jaarlijks gaat dat bij ons om zo’n 220 ton."

Probo maakt 300 verschillende producten voor printprofessionals in sectoren als reclame, festivals of drukkerijen. De Jong: "We maken alles op bestelling en hebben dus geen magazijn waar we grote hoeveelheden opslaan. Alles is gericht op zo min mogelijk verspilling en nieuwe milieuvriendelijke mogelijkheden. De PVC-materialen in het snijafval zijn bij verbranding erg schadelijk voor het milieu. Terwijl ze juist eigenschappen hebben voor recycling. Daar doen we nu ons voordeel mee."

Oneindig recyclen

De Jong: “We halen gebruikt materiaal bij klanten op. In ruil hiervoor ontvangen klanten een tegoed voor de webshop. In een dashboard kunnen ze zien hoeveel CO2-uistoot daarmee bespaard wordt.

Van het gebruikte materiaal maken we circulair plaatmateriaal waarop geprint kan worden. Klanten bestellen dit in de vorm van nieuwe producten, zoals bewegwijzering, reclameplaten, postermateriaal, vloertegels of behang. Zo kunnen we oneindig recyclen met onze nieuwe persmachine.”

Financiële steun

Omdat Probo als eerste in die markt aan de slag ging met de recycling van banners, moesten ze hun pers zelf uitvinden. Het bedrijf kreeg voor de aanschaf van de personderdelen belastingvoordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). De regeling helpt ondernemingen bij circulaire projecten. De Jong: "Het nieuwe materiaal moet vlak, krasvast en van constante dikte zijn, zodat het commercieel aantrekkelijk is voor onze klanten. Dankzij de regeling konden we onderzoek doen, onderdelen aanschaffen en testen tot de pers veilig was. En de kwaliteit van de producten constant houden."

Schonere bezorgdienst

De Jong: "Er komt waarschijnlijk een nieuwe wet aan die bepaalt dat een groot deel van ingekochte materialen gerecycled moet zijn. Wij kunnen een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling. Want we gebruiken de print van gisteren voor de oplossingen van morgen. Verder kijken we hoe we onze bezorgdienst schoner kunnen maken. Door bijvoorbeeld in de toekomst op iedere 300 kilometer een recyclelocatie te maken. Zo hoeven we minder lang te rijden waardoor we de CO2-uitstoot omlaag brengen."

Meer weten?

MIA\Vamil-regeling

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?